Alüminyum ve alaşımlarını pek çok uygulama için uygun ve ekonomik kılan özelliklerin başında; görünümü, hafifliği, işlenebilirliği, fiziksel ve mekanik özellikleri ve yüksek korozyon dayanımı gelir.
Sanayi devrimi sonrası yüksek büyüme hızı ile birlikte inşaat ve yapı sektöründe yenilik talepleri gündeme geldi. İmal edilen malzemelerde düşük maliyet, hızlı imalat, yüksek geri dönüşüm, yüksek iletkenlik, kolay işlenebilirlik gibi arayışların sonucu olarak alüminyum tercih edilmeye başlandı.
Alüminyum ve alüminyum alaşımları, çelikten sonra en çok tercih edilen metaldir. Günlük hayatta ulaşım, enerji, elektrik-elektronik, gıda ve diğer endüstrilerde yaygın olarak kullanılır. Hafif yapıda ve dayanıklı olması sebebiyle taşımacılık ve inşaat sanayisinde geniş kullanım alanına sahiptir.
Alüminyum eldesi, iki aşamada gerçekleşir. Birinci aşamada, Bayer metodu ile boksit cevherinden alümina elde edilir. İkinci aşamada ise, elektroliz ile alüminadan alüminyum elde edilir. Alümina tesisleri, genellikle boksit cevherlerinin yanına kurulur.
Alüminyumun yüksek elektrik ve ısı iletkenliği, onu enerji sektörü ve çeşitli sanayi alanlarında çok kullanılan bir materyal yapar. Gümüş, bakır ve altından sonra en iyi elektrik iletkenliğine sahip olması, kablolar ve elektrik tesisatları için idealdir.
İlgili 44 soru bulundu
Alüminyum genel manada soğutucu yapımında, spot ışıklarda, mutfak gereçleri yapımında, hafiflik esas olan araçların yapımında (uçak, bisiklet, otomobil motorları, motosikletler vb.) kullanılır.
Alaşımsız alüminyum yumuşak ve düşük mukamevete sahiptir. Dolayısıyla kullanımı oldukça sınırlıdır. Diğer taraftan alaşımlı alüminyumun mekanik ve fiziksel özellikleri arttırılmıştır. Bu özelliğinden dolayı geniş bir alanda kullanılabilir.
Ana metali alüminyum olan alaşımlara “Alüminyum Alaşımları” denir. Hafif alaşımlar olarak da adlandırılır. Alüminyum alaşımları demir, çinko, silikon, manganez, magnezyum, nikel, bakır, titan vb. olabilir. Elementler eklenerek oluşturulur.
Alüminyum, magnezyum, titan, potasyum ve sodyum hafif metallere örnek olarak verilebilir. Alüminyum (Al) ve alüminyum alaşımları: Çeliğin yoğunluğunun, yaklaşık olarak 1/3'ü değerinde bir yoğunluğu olan, gümüş beyazı renginde bir metaldir.
Alaşımlar, uygulamaların gerektirdiği fiziksel özelliklere sahip malzemelerin üretilmesini sağlar. Yüksek sıcaklıklar, aşınma, kimyasal etkiler, metal yorgunluğu gibi her türlü etkilere saf metallerin yetersiz kaldığı durumlarda, gerekli olan özellikleri sağlayan niteliklerde alaşımlar kullanılır.
Alüminyum ve Çelik Karşılaştırma
Paslanmaz çelik demir, krom, nikel, manganez ve bakırdan yapılmıştır ve korozyona karşı direnci fazladır fakat alüminyum, yüksek oksidasyon ve korozyon direncine sahip olduğu için aşırı asidik ve baz ortamlarda hızlı bir şekilde paslanma gösterebilir.
Alüminyum, boksit cevherinden elde edilir. Boksit, alüminyum oksidin (Al2O3) ana bileşeni olan mineral karışımıdır. Alüminyum üretim süreci genellikle Bayer işlemi ve Hall-Héroult elektroliz yöntemiyle gerçekleştirilir.
Aluminyum miktarının yüksek olduğu besinler içerisinde; işlenmiş peynirler, tahıl ürünleri, tahıllardan yapılan diğer besinler sayılablir. Bebek mamalarında bulunan soya yüksek oranda aluminyum içermektedir. Çay yetiştirildiği bölgeler itaberi ile yüksek oranda alüminyum içermektedir.
Dünyadaki en önemli rezerv sahaları; Gine (7,4 milyar ton), Avustralya (6 milyar ton), Vietnam (3,7 milyar ton), Brezilya (2,6 milyar ton), Jamaika (2 milyar ton), Çin (1 milyar ton) ve Endonezya (1 milyar ton) da bulunur.
İki veya daha çok metalin , bazen de bir metal ile karbon gibi bir ametalin birleştirilmesi ile elde edilen metal niteliğindeki maddelere alaşım denir.
Alaşımlı kaplama, saf çinko kaplamanın 500oC civarındaki sıcaklıkta tavlanması sırasında yayınmayla gelişen Fe-Zn fazlarından oluşan bir kaplamadır.
Aliminyum suya salınım yapmaz.Bir çok Su etrafı kullanım alanına sahiptir.
1XXX serisinde, son iki hane minimum alüminyum içeriğini% 99 ile% 100 arasında belirtir. Örneğin, 1060 alüminyum,% 99.60'lık bir minimum saf alüminyum içeriğine sahip olacaktır. Alüminyum döküm numaralandırma sisteminin ikinci ve üçüncü rakamları da isteğe bağlıdır; 1XX.X serisi hariç, alüminyum alaşımını gösterir.
Bu metalin üretimi için temel madde boksittir (alüminyumtaşı)—ki bu kireç taşının ve silikat kayalarının hava etkileriyle aşınması sonucu oluşan ve yüksek oranda (sıklıkla %50'nin üzerinde) A12O3 (alüminyum oksit) içeren bir üründür.
Bakır alaşımları, bronz ve pirinç gibi bakır içeren metallerdir. Güçlü ve kullanımı kolay oldukları için genellikle inşaat, sıhhi tesisat ve elektrik işlerinde kullanılırlar. Bir ürünün bakır alaşımından yapılıp yapılmadığını etiketine bakarak anlayabilirsiniz.
Malzeme, minerallerden oluşan bir cevher olmasına rağmen minerel olarak bilinir. Boksit, alüminyum kaynağı olarak kullanılmasına rağmen farklı metallerde içermekte ve kullanılmaktadır. Dünya ticaretinde güçlü bir yeri olan boksit, dünyanın alüminyum ihtiyacı da özellikle boksit cevrehinden karşılanmaktadır.
Alüminyum, periyodik tablonun 3. periyodunun 13. grubunda yer alan bir elementtir. Alüminyumun atom numarası 13'tür. Alüminyum, Al sembolü ile gösterilir ve metaldir.
Metaller, kendi aralarında soy metaller (altın, gümüş, platin gibi) ve soy olmayan metaller (demir, çinko, alüminyum gibi) şeklinde sınıflandırılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri