Jöle tatlılar, sığır ve balık gibi hayvanların deri, kemik ve bağ dokularının kaynatılması ile elde edilen jelatinden yapılır. Glisin ve prolin adı verilen aminoasitler bakımından fazlasıyla zengin bir gıda maddesidir...
Jöle veya Jelatin tatlıları, tatlandırılmış aromalı jelatin tatlılarıdır.
Peki jölenin çocuğumuzun sağlığına bir zararı var mı? Cevabımız evet! Jöle saçın nemlenmesini sağlayan derideki delikleri tıkar ve içerisindeki kimyasal sebebiyle deri döküntüsü ve yaralanmaya neden olur. Kepeklenmeyı artıran jöle ayrıca saçtaki pH değerini bozar ve erkenden beyazlamasına neden olur.
1- Meyve suyunun şekerle kaynatılmasıyla oluşan, istenilen yoğunlukta elde edilen şekerleme. 2- Et suyunun soğuduktan sonra esnek, gevşek bir kıvam alması durumu.
Saç jölesinin uzun süre saçta tutulması ve saçların yıkama esnasında jöleden iyice arındırılmaması durumlarında kepek oluşumu görülebilmektedir. Bu çok basit iki noktaya dikkat edildiği ve doğru ürün seçimi yapıldığı sürece saç jölesinin yapısı itibariyle saça ve saç derisine zarar verme gibi bir durumu yoktur.
İlgili 34 soru bulundu
Saç Jölesi içerisinde amonyum tiyo glikolat vb. tehlikeli kimyasal maddeler bulunmaktadır. Potansiyel tehlikeleri: Ciltte döküntüye, cilt altında ise kılcal damar kanamalarına neden olabilir.
Jöle kullanılıyorsa, alınacak en önemli tedbir, jöleli saçla yatağa yatmaktan kaçınmaktır. Çünkü jöle sürülen saçlar sertleşir. Bu nedenle yastığa sürtündüğünde ve başın ağırlığıyla ezildiğinde kolayca kırılır. Gün boyunca saçta kalan jölenin zararı olmaz.
Jöle, hayvansal kolajenden yapılır. Kolajenin besin değeri yüksektir ve tırnakları, cilt ve saçları sağlıklı tutmaya yarar. Her yaş için faydalı olan jöle, %85-90 oranında kolajen içerir. Jöle, özellikle hamilelerde vücutta oluşan çatlakları önlemeye yardımcı olur.
Evde Jöle Yapımı Yapılışı:
İstenilen meyve blenderden geçirilir. İki su bardağı meyveye bir litre su ilave edilir. İçine istenilen oranda şeker eklenir. 3 dolu yemek kaşığı nişasta da eklendikten sonra kaynatılıp istenilen kalıba dökülür.
“Jöle, sprey gibi ürünler saç dökülmesine sebep olmaz. Ancak düzleştirici, maşa veya fön makinesi kullanmak, saçı dışarıdan müdahale ile sürekli çekmeye bağlı olarak dökülmelere sebep olur. Aynı zamanda saça yüksek ısı uygulandığında da saçın yapısı bozulur.
Mum normalde de katı ve yapışkan bir maddedir. Saç jölesinde bulunur, ve saç jölesini uzun süre kullandığımızda saç derisine teması ile saç dökülmesine sebep olur.
Su bazlı fondötenler : 3 yıl. Saç jölesi : 2-3 yıl. Saç spreyi : 2-2 yıl.
Sığır jelatini üretiminde yalnızca sığırlardan elde edilen kolajen, kemik, deri ve dokular kullanılır.
Buna göre, kollajenin kaynağı olan hayvan helal değilse, ondan üretilen jelatin de helal olmamaktadır. Menşeinin helalliği bilinmeyen jelatinlerin Müslümanların tüketeceği gıdaların üretiminde kullanılması ve içinde domuz kaynaklı jelatin olduğu kesin olarak bilinen gıdaların tüketimi caiz değildir.
Keten tohumundan saç jölesi
Üzerine su eklediğiniz keten tohumlarını tencerede kaynatın, kaynamaya başlayınca kısık ateşte 10 dakika kaynamaya bırakın. Sonrasında ince bir elek veya geçirgen bir bez yardımıyla süzün. Bu karışımı hava almayacak şekilde 10 gün kullanabilirsiniz.
Vişne, portakal, mandalina, çilek, limon gibi dilediğiniz meyveyi seçebilirsiniz.
500 ml (2,5 su bardağı) kaynamış suyu bir karıştırma kabına boşaltın. Üzerine poşetin tamamını ilave edin ve bir kaşık yardımı ile eriyinceye kadar karıştırın. Kalıp veya kaselere koyarak oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin. Buzdolabında istenen sertliğe ulaştıktan sonra (yaklaşık 1,5-2,5 saat) soğuk servis yapın.
Jelatin ve kolajen çoğu zaman birbirinin yerine kullanılsa da aralarında bazı farklar vardır. Kolajen, vücudumuzda bulunan proteinin ham halidir; jelatin ise kolajen kaynatıldığında veya başka bir şekilde ısıtıldığında ortaya çıkar.
Cilt için en etkili kolajenin, balıktan elde edilen olması bu tercihte oldukça etkilidir. Balık kolajeni, sığır kolajenine göre daha hızlı bir cilt emilimi sağlayarak onarım işlemine hemen başlar. Etkisini kısa süre içerisinde gösterir.
Kolajen kilo aldırır mı? Kolajen alımı kilo aldırmaz. Kolajeni oluşturan aminoasitlerden biri olan glisin, pankreastan insülin salınımını artırarak kandaki şeker düzeyini düşürmektedir.
uyumadan önce saç taramak çoğu zaman, masaj etkisinden dolayı rahatlamak ya da sabahları çok fazla uğraşmamak için yapılmasının yanında, dökülen saçlar için de faydalıdır. gece yatmadan önce saçlarınızı taradığınızda sabahları yatağın içinde bulacağınız dökülmüş saç sayısı minimuma inecektir.
Oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturup suyun bedene ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir. Jöle ise bir tabaka oluşturmadığından abdest ve gusle engel olmaz." denildi.
Toplu Saç ile Uyumaktan Kaçının
Dağınık bir topuz ile veya at kuyruğu ile yatmak kulağa zararsız gelebilir, ancak saçlarınız toplandıktan birkaç saat sonra, saçınızı yukarı kaldırdığınız için bu durum saç derinize baskı uygulayabilir ve saçların zarar görmesine ve kopmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri