Javascript Fonksiyon ( function ) İşlemlerinde return Kullanımı Javascript te return kullanımı, fonksiyonun bize bir değer döndürmesi için kullanılır. Basit bir string değer veya matematiksel bir işlemi yapıp sonucunu bize döndürmesini de isteyebiliriz.
return fonksiyon içerisinde her yerde kullanılabilir. Kod return satırına eriştiğinde fonksiyon durur ve değer fonksiyonun çağırıldığı yere geri gönderilir. Bir fonksiyon içerisinde birden fazla return fonksiyonu da olabilir. return değer döndürmek zorunda değildir.
return ifadesi fonksiyonun işlemi bittikten sonra çağrıldığı yere değer döndürmesi anlamı taşır. Böylelikle, fonksiyonda aldığımız değeri bir değişkende depolayabilir ve değeri programın başka yerlerinde kullanabiliriz.
Return tipleri fonksiyona bağlıdır, bool fonksiyonlar return true(1) ya da return false(0) değerlerini geriye döndürür, void fonksiyonlar geriye değer döndürmez diğer veri tipleride kendi numerik limitleri arasında veri döndürebilir.
JavaScript içinde bir nesne özellikleri ile oluşturulur. Bu özellikler JavaScript değişkenleri olabileceği gibi diğer nesneler de olabilir. Bir nesnenin kendisine özgü fonksiyonları olabilir. Bu fonksiyonlar nesneye yönelik programlama terminolojisinde "metotlar" olarak isimlendirilir.
İlgili 22 soru bulundu
Metot, (Fransızca Méthode 'dan) bir amacın gerçekleştirilmesi için izlenen yol ya da usuldür. Yöntem, düzen, tarz, usul. Metot Etüdü, daha kolay, ucuz ve etken yöntemlerin geliştirilmesi amacıyla mevcut yolların sistematik incelenmesi.
Java'da Metotlar sadece çağrıldığında kullanılan kod bloklarıdır. Metotlara bir diğer adlandırma olarak Fonksiyonlar'da denilmektedir. Bunun sebebi bu kod yapısının matematikte ki fonksiyon mantığına çok benzemesidir. Java'da metotlarımızın içerisine veri aktarmak için ise parametre girebilmekteyiz.
Return Metotlar
Java'da oluşturduğumuz bir metodun bir değer üretmesini istendiğinde, "return" deyimi kullanılır. Metot içerisinde yazılan kod parçacıkları çalışacaktır, buna ek olarak metot içinde oluşturduğumuz bir veriyi dışarıya aktarma ihtiyacı duyabiliriz, bu durumlarda "return" deyimi kullanılır.
Deyimi return bir işlevin yürütülmesini sonlandırır ve denetimi çağıran işleve döndürür. Yürütme, çağrının hemen ardından çağrı işlevinde devam eder. Deyimi return , çağıran işleve bir değer döndürebilir.
Çağıran koda döndürülecek değeri temsil eden ifade.
Java'ada iki tür metot mevcuttur bunlar : Return (geri dönüşü olan) , Void (geri dönüşü olmayan) metotlar. Return metotlar çağrıldığında geriye bir değer döndürürken, Void metotlar geriye bir değer döndürmektedir.
'return 0;' satırının genel kabul görmüş manası da "Program hatasız sonlandırıldı" demek oluyor. Eğer program sonlandırıldıktan sonra geri dönüş değeri önemliyse duruma göre başka değerler de istenirse döndürülebilinir.
Dönen değerler ¶
Bu, işlevin çalıştırmayı hemen bitirmesine ve denetimi çağrıldığı satıra geri aktarmasına neden olur. Daha fazla bilgi için return işlevine bakın. Bilginize: return kullanılmazsa null değeri döndürülür.
arguments, bir fonksiyonu çağırırken yollamış olduğumuz değerleri (argüman listesini) içerisinde bulundurur. Bu değerlerin fonksiyon içerisine dinamik olarak aktarılmasını ve erişilebilir olmasını sağlar. Yani arguments ile, oluşturduğunuz fonksiyonun kaç parametreli olacağını belirtmenize gerek yoktur.
Back-end geliştirme için Ruby, PHP, Python, Java ve JavaScript gibi sunucu tarafı dilleri kullanılabilir.
Bir fonksiyon çalışmasını tamamladıktan sonra başka bir fonksiyonun çalışmasını sağlayan fonksiyonlara callback fonksiyon denir. Callback fonksiyonları herhangi bir fonksiyona parametre olarak verdikten sonra geri çağıracağımız fonksiyonlar da diyebiliriz. JavaScript'te function'lar objects'tir.
Return fonksiyondan çıkan değer demek tüm işlemler bittikten sonra çıkan değer.
return Deyimi (C++)
Bir işlevin yürütülmesini sonlandırır ve denetimi çağıran işleve (veya denetimi işlevden main aktarırsanız işletim sistemine) döndürür. Yürütme, çağrının hemen ardından çağrı işlevinde devam eder.
Python'da bir fonksiyon tanımlamak için def anahtar kelimesi kullanılır. Yukarıdaki kodda, function_name fonksiyonunun bir veya daha fazla parametre alabileceği ve belirli bir işlemi gerçekleştirdikten sonra bir değer döndürebileceği belirtilir. return ifadesi, fonksiyonun bir değer döndürdüğünü belirtir.
void (C++)
İşlev dönüş türü olarak kullanıldığında anahtar sözcüğü işlevin void değer döndürmediğini belirtir. bir işlevin parametre listesi için kullanıldığında, void işlevin parametre altığını belirtir. bir işaretçi bildiriminde kullanıldığında, void işaretçinin "evrensel" olduğunu belirtir.
“Void” kelimesi, bu anahtarı kullanırken geriye bir şey döndürmediğini söyler. Yani, sen anahtarı kullanarak odana girersin, ama anahtar geri dönmez. Sen sadece odana girersin, başka bir şey yapmaz. “Main” kelimesi, bu anahtarın programın ana bölümünü temsil ettiğini söyleyen şeydir.
Bu yazı C dilinde bir tip olarak void tipini açıklamayı amaçlamaktadır. void anlam olarak boş demektir. Daha genel anlamda tipsiz demektir. Yani C dilinde int, char, float gibi tiplerimiz var. Şayet bir değişkenin tipi yoksa (veya belli değilse) o zaman void olur.
Java'da Static deyimi, sınıf değişkenlerini ve ya sınıf metotlarını tanımlarken kullanılır. Eğer bir sınıfa ait değişkenlerin başına "static" yazılırsa, o değişkenler artık sınıf değişkeni olurlar. Sınıf değişkeni olarak tanımlanan değişkenler, her nesne oluşturduğumuzda ayrı ayrı oluşmazlar.
Constructor (yapıcı metot), bir sınıftan bir nesne örneği (instance) oluşturulduğunda çağrılan özel bir üye metottur. Bir constructor, sınıfın başlangıç durumunu ayarlamak ve örnek oluşturma sürecinde gerekli başlatma işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılır.
Tasarlanan sınıftan nesne üretilmesi anında çalışan metoddur. Yani bir nesne oluşturduğumuzda ilk olarak Constructor Method çalışır. Nesneleri sınıflardan ürettiğimize göre bu yapının sınıf içerisinde olduğunu tahmin edebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri