Sıçramalı kesme (jump cut), film kurgusunda bir devamlı çekiminin orta bölümünün silinmesi ve çekimin başlangıç ve sonunun beraber birleştirilmesidir. Bu teknik zamanda devamlılığı keser ve şaşırtıcı bir efekt üretir. Herhangi bir hareket eden nesnenin çekimde yeni konuma atladığı görülecektir.
Paralel ya da çapraz kurgu, aynı anda gerçekleşmekte olan iki olayı anlatır.
Atlamalı kurguda olaylar yaşanırken olayları atlayarak anlatan görüntüler bulunmaktadır. Bir kişinin sokağın başında çekilen görüntüsünün ardından evde kapının önünde olması atlamalı kurgu için bir örnektedir.
Paralel Kurgu, farklı mekanlarda ve genellikle aynı anda gerçekleşen birbirinden farklı olaylar arasında ileri geri kesmeler yapma tekniğidir. Kamera farklı açılardan çekimler yaparak, bize sahneler arasındaki ilişkiyi gösterir ve olayların duygusal etkisini artırır.
Temel geçiş yöntemleri kesme, zincirleme, bindirme, kararma ve açılma ile bulanıklaşma ve netleşmedir. TV yapımlarında ve sinema filmlerinde en çok bu beş geçiş türü kullanılır. Farklı amaçlarla kullanılırlar ve her birinin verdiği etki ayrıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Düz birleştirme en fazla vakit alan kurgu türüdür.
JUMP CUT TO (ATLAMALI KESME), devam eden bir sahne planının ara kesintilere uğratılarak bir zaman atlaması etkisi belirtmek için kullanılır. Aslında zaman atlaması dışında, hızlanma veya bir mesaj iletme amacıyla da kullanılmaktadır. Bu geçiş türünde genellikle sahne değişmez.
2.Zincirleme (Dissolve): Bir planın sonunda yer alan görüntünün başka bir planın başında yer alan görüntü içinde eriyerek yok olması şeklinde kullanılan bir geçiş türüdür. 3.Kararma ve açılma (Fade in/out): Bir planın sonunda yer alan görüntünün tek bir renge dönüşmesi şeklinde oluşan bir geçiş biçimidir.
Dikey kurgu kavramından ilk kez söz eden Sergei Eisenstein'dır. Ona göre görüntüyü oluşturan elementlerin birbiri ile olan ilişkisiyle, görüntünün ses ile olan ilişkisi dikey kurguyu işaret etmektedir. Bu, Eisenstein'ın, kurgunun sinemanın her hücresinde var olduğu teorisiyle temellendirdiği bir bakış açısıdır.
Çekim sonrasında görüntülerin kurgulanmasıyla yapılan önceden tasarlanan bir düşünce doğrultusunda oluşturulmuş senaryonun kendi bütünlüğü içinde çekilmesi ve çekilen görüntülerin senaryo doğrultusunda sıralanarak, gerekli ses ve efektlerin eklenmesiyle birlikte izleyiciye sunulacak biçime getirilmesidir.
Sıçramalı kesme (jump cut), film kurgusunda bir devamlı çekiminin orta bölümünün silinmesi ve çekimin başlangıç ve sonunun beraber birleştirilmesidir. Bu teknik zamanda devamlılığı keser ve şaşırtıcı bir efekt üretir.
Çekim alanına aynı noktadan bakan iki kamera ya birbirine en az 30 derece mesafeyle çekim yapmalı, ya da birinin genel çekim yaptığı durumda diğeri detay çekim almalıdır.
Kısa filmler, gerekirse, bir sekanstan da oluşabilirler. Bir sahnenin bir tek plandan oluştuğu durumlarda buna plan-sekans adı verilir. Sahne anlatılırken verilen örnekte evin salonunda çantasını hazırlamasını bir planda gösteriyorsak, başka plan çekmediysek, buna plan-sekans adı verilir.
Post-credits sahnesi (İngilizce: post-credits scene) ya da mid-credits sahnesi (İngilizce: mid-credits scene) kapanış jeneriğinin tamamı veya bir kısmından sonra; bazen de bir film, dizi veya video oyununun introsundan sonra yer alan kısa kliplerdir.
Kurguyla gerçeğin ötesine geçmeyi amaçlarlar. Sinemanın da bir dil olduğunu ortaya koymaya çalışan biçimcilere göre kurgu, filmdeki en güçlü öykü anlatma aracıdır. Aynı zamanda ve bu nedenle de filmde çekimlerin içeriğinden ziyade düzenlenişine odaklanırlar.
2- Dizemsel (ritmik) Kurgu
Burada parçanın kılgısal (pratik) uzunluğu, parçanın özelliklerinden ve ayrımın yapısına uyarak tasarlanmış uzunluğundan doğar. Burada parçalar ile bu parçaların dizemsel ölçülerinin tam ölçümlü özdeşlik durumlarını bulmak eldedir.
Kurgu, tamamen veya kısmen gerçeklere dayanmayan; yazar veya sanatçının hayal gücünün eseri olan kişi, yer ve olaylar içeren eser. Edebiyat, tiyatro, sinema ve müzikte kurgusal eserlere sıklıkla rastlanır.
Tanıtım Filmi Çekiminde Kurgu, bir çekimin hemen ardından gelen diğer çekimle olan koordinasyonu olarak görülebilir. Film yapımında gördüğümüz üzere bir çekim ham filmin bir ya da daha fazla karesinin arasındaki bağlantı da denebilir.
Görüntülerin ve seslerin bir senaryo dâhilinde belli bir amaca uygun olarak peş peşe sıralanmasına “kurgu” veya “montaj” denir.
Lineer (doğrusal)/Non-lineer Kurgu: Kasetten kasede aktararak yapılan kurguya lineer kurgu; bilgisayar ortamında yapılan kurguya non-lineer kurgu denir.
Temel geçiş yöntemleri kesme, zincirleme, bindirme, kararma ve açılma ile bulanıklaşma ve netleşmedir. TV yapımlarında ve sinema filmlerinde en çok bu beş geçiş türü kullanılır.
Gerçek ile kurmaca arasındaki ilişkiyi sorgulamak/sorunsallaştırmak için bilinçli ve sistemli olarak dikkati, anlatının bir kurmaca olduğuna çeken kurmaca türüdür.
1- Genel Çekim (Full Shot -FS-): Genel çekim, kamera belirli bir unsur üzerine odaklaşmadan önce seyircilere durumun genel gö- rünümü ile ilgili bilgi vermek amacıyla uzun bir mesafeden yapı- lir. Bu nedenle, bu tür çekime "kurucu" veya "yerini tayin edici" çekim denir.
Setin kurulmasından, doğru ışıklandırmadan ve oyuncuların kameraya göre doğru yerleşiminden (blocking) sorumludur.
Senaryo türleri
Senaryo yazımı Amerikan ve Fransız tarzı olarak iki farklı biçimde gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri