Kompleks, Türkçe karşılığıyla karmaşa, bilinçdışında var olan ve karar verme yetisini, sağduyuyu etkileyen, baskı altında tutan, ruhsal dengesizliklere neden olabilen karmaşıklıkların tamamı. Kompleks teriminin ilk kez Jung tarafından kullanıldığı kabul edilmektedir.
Kompleks veya karmaşık birden çok parçadan oluşan, bu parçaların birbiriyle bağlantılı ve ilişkili olduğu bir bütündür.
Duyguları temel ve karmaşık olmak üzere iki gruba ayırmak mümkündür. Temel duygular korku, üzüntü, öfke, mutluluk iken; karmaşık duygular kişinin olaylara bakış açısıyla beraber değerlendirdiği düşüncelerin bileşiminden oluşan yetersizlik, hayal kırıklığı, küçümsenme gibi duygulardır.
Psikolojide “baba meseleleri” (daddy issues) olarak adlandırılan bu durum, “baba kompleksi” olarak da tanımlanır. İlk olarak Freud'un ileri sürdüğü, daha sonra Carl Jung tarafından ele alınan baba kompleksi, bireyin babasıyla olan zayıf ilişkisinden kaynaklanan nevrozları tanımlar.
Kişilik boyutları ise içedönüklük – dışadönüklük, duyumsama – sezinleme, hissetme – düşünme ve sonuçlandırma – izleme başlıkları altında incelemiştir.
İlgili 26 soru bulundu
Jung, temel insan davranışlarını simgeleyen 12 temel arketip tanımlamıştır.
Peki daddy issues ne demek? Evdeki baba figürü/baba ile sağlıksız ilişki geçmişinin olması veya baba figürünün sembolik ya da gerçek anlamda kişinin hayatında olmayışının etkisiyle baba figürü/baba ile kurulan bu ilişkinin kişinin hayatındaki sorunlu yansımaları “daddy issues” (baba meseleleri) olarak isimlendirilir.
Günümüzde, çocuk üzerindeki tüm etkilerin sorumluluğu kişisel anneye yüklenir. Oysa bunun kaynağı “anne” değil, anneye yansıtılan arketiptir. Anne ile çocuk arasına giren arketip arayı açar, korkutur ve yabancılaştırır. Bunu “anne kompleksi” olarak adlandırırız.
Aşağılık kompleksi ya da Aşağılık karmaşası, bireysel psikoloji ekolünün kurucusu Alfred Adler tarafından ortaya atılan ve kişinin bazı yönlerden kendini diğerlerinden aşağı hissetmesine neden olan karmaşasına verilen addır. Bu komplekse sahip kişilerde genellikle kendini ispat etme çabası görülür.
Kompleks, kelime olarak "karmaşık" anlamına gelmektedir. Psikolojide bilinçsiz olarak kişinin ruhsal yaşantısını etkileyen düşünce karışıklıklarına kompleks denir. Kompleks kavramını tanımlarken verilen en önemli ve güzel örneklerden biri Sigmund Freud'un açıkladığı "Ödipus Kompleksi"dir.
Aşağılık kompleksi, bir kişinin kendisini başkalarından daha az değerli veya yetersiz hissetmesi durumudur. Aşağılık kompleksi olan kişiler genellikle kendi yetenekleri ve yeteneksizlikleri hakkında abartılı düşüncelere sahiptirler ve bu nedenle kendilerine karşı aşırı eleştirel ve kritik davranırlar.
Karmaşık anlamında kullanılan kompleks sözcüğü Fransızca kökenli bir kelime türüdür. Vitamin ve proteinlerin oluşturduğu bileşik anlamında da kullanılması doğru olan bir sözcüktür. Günümüzde daha çok karmaşık anlamında kullanılan önemli kelime çeşitlerinden biridir.
içten içe kendisinin diğerlerinden daha iyi,daha akıllı,daha üstün vs. olduğuna inanmak istediğinden ve bunu her fırsatta kendine kanıtlayabilmek için başkalarına sürekli eleştirel bir gözle bakarak kendini hep üst pozisyonda tutma çabasındaki insan modelidir.
KOMPLEKSLER. İki veya daha fazla basit atomun birleşmesi ile meydana gelen ve çözeltide bağımsız olarak bulunabilen maddelere KOMPLEKS adı verilir. Kompleks oluşumu bir merkez atomu (M) ile etrafında yer alan ligant (L) lardan meydana gelir. Ligandlar merkez atomuna kovalent bağlar ile bağlanmışlardır.
Kompleks, Türkçe karşılığıyla karmaşa, bilinçdışında var olan ve karar verme yetisini, sağduyuyu etkileyen, baskı altında tutan, ruhsal dengesizliklere neden olabilen karmaşıklıkların tamamı. Kompleks teriminin ilk kez Jung tarafından kullanıldığı kabul edilmektedir.
Aşağılık kompleksi kıskançlık duygusuyla ilişkilidir. Aşağılık kompleksi yaşayan kişi değersizlik hissini yoğun yaşar. Özel hayat ve iş yaşamında kendini birçok konuda yetersiz hisseder. Bu nedenle takıntılar, saplantılar, özgüven eksikliği, kaygı ve depresyon vb. gibi psikolojik rahatsızlıklar baş gösterir.
Erkek çocuğun anneye aşırı düşkün olup, babanın yerini alma isteği içinde olmasını ''Oidipus Kompleksi''; kız çocuğun babaya aşırı düşkün olup, annenin yerini alma isteği içinde olmasını ise ''Elektra Kompleksi'' olarak adlandırır.
Genellikle yetişkin erkeklerin annelerine olan aşırı bağlılıklarını ifade eden bu tanım, özellikle romantik kadın-erkek ilişkilerinin başlarında kadınların yakın çevresindeki diğer kadınlardan 'dikkatli ol, onun anne sorunları var' şeklindeki uyarıları sık sık duymasıyla daha da anlamlı hale gelebilir.
daddy / mommy, şefkatli ve kollayıcı bir rol üstlenmekten hoşlanan dominantlar için kullanılan terimdir. bunlar çoğunlukla boy/girl (genellikle little olarak kullanılır) arketipleri ile eşleşirler. ddlg, daddy dom / little girl anlamına gelir ve bdsm topluluğunda sıklıkla kullanılan bir terimdir.
Bu kavramın erkek çocuklarının üzerindeki etkisi ise şöyle;
Erkek çocuklarının babalarına öfke duymaları diğer erkekler ile de bir rekabet içerisine girmelerine neden oluyor. Aynı zamanda eğer kişinin babası karısına şiddet uyguluyor ya da hakaret ediyor ise çocuk ile baba arasında ilişki problemleri meydana geliyor.
Arketipleri de kişiliğimizin sembolize edilmiş hali olarak düşünebiliriz. Jung'un temel olarak aldığı dört arketip var; Persona, Gölge, Anima / Animus ve Öz.
İnsanın bilinçdışı- nın derinlerine dalması ve bu karanlık özelliklerle karşılaş- ması kolay değildir. Bu yüzden Jung, karanlık özelliklerini reddeden insanın, onları bastırdığını ve farkında olmadan sürekli olarak çevresine yansıttığını ifade etmektedir. Bu karanlık özelliklere gölge arketipi adını vermiştir.
Anne arketipi, yeniden doğuş, masallarda ruhun fenomenolojisi ve hilebaz figürünün psikolojisi üzerine kaleme aldığı bu dört makale, Jung'un simge alanındaki çalışmalarına ışık tutacak önemli bir toplam.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri