Arketipleri de kişiliğimizin sembolize edilmiş hali olarak düşünebiliriz. Jung'un temel olarak aldığı dört arketip var; Persona, Gölge, Anima / Animus ve Öz.
Özet Psikolojide ilk defa Carl Gustav Jung tarafından kullanılan “arketip” kavramı, kolektif bilinçaltını oluşturan öğelerdir. Kalıtsal eğilimler doğrultusunda bireyin hayatlarına rehberlik eden ve ortak bilinçdışının içinde yer alan arketipler, yoğun duygusal öğeler ve enerjiler taşıyan evrensel düşünce biçimleridir.
Arketip Modelleri
Her türün kendine özgü değerleri, anlamları ve kişilik özellikleri vardır. Ayrıca, on iki tür Ego, Ruh ve Benlik olmak üzere dört gruba ayrılır. 12 Arketip, Margaret Mark ve Carol Pearson tarafından The Hero and Outlaw'dan popüler bir modeldir.
Mitolojideki her karakter, günümüz insanın temsili bir gölgesidir. Bu nedenle her mitolojik karakter, bir arketip olarak nitelendirilir. Örneğin Zeus, gücün ve otoritenin bir simgesidir. Sadece mitolojilerde değil masallarda da benzer bir olgu vardır.
İlgili 30 soru bulundu
İnsanın bilinçdışı- nın derinlerine dalması ve bu karanlık özelliklerle karşılaş- ması kolay değildir. Bu yüzden Jung, karanlık özelliklerini reddeden insanın, onları bastırdığını ve farkında olmadan sürekli olarak çevresine yansıttığını ifade etmektedir. Bu karanlık özelliklere gölge arketipi adını vermiştir.
12 Jung kişilik arketipi ise insan yaşamının ilişkisel önceliğini ifade eden yoğun duygusal anlamı olan görüntüler üretme eğilimi olarak tanımlandı. Onlar bilinçaltımızda gömülü olan izlerdir. Bu terimler hepimizin sahip olduğu belirli özellikleri tanımlar.
8 kişilik tipi: Dışa Dönük Düşünme, İçe Dönük Düşünme, Dışa Dönük Duygu, İçe Dönük Duygu, Dışa Dönük Algı, İçe Dönük Algı, Dışa Dönük Sezgi, İçe Dönük Sezgi (Jung, 1971).
İnsanların karakterleri olduğu gibi markaların da arketipleri vardır. Markanın konumu, kime hitap ettiği ve neyi temsil ettiğine göre arketipi belirlenir. Buradaki düşünce, herhangi bir markanın, markayı tanımlamaya ve hayatı içine çekmeye yardımcı olan arketiplerden biriyle bağlantılı olmasıdır.
Arketipler diğer deyişle başka şekillerde yeniden anlatılan karakteristik hikayelerdir. Yedi arketip dediğimiz Aşil, Külkedisi, Kirke, Faust, Orfeus, Romeo ve Juliet ve Tristan'dır.
Kral/Kraliçe
Bu arketipin ana rolü, denge ve diğer insanların gelişimini desteklemedir. Bu arketipi gelişmemiş insanlar sakin ve dingin olamazlar; “benlik” algıları oluşmamıştır ve diğer insanlar için ulvi bir idealleri yoktur.
Jung, erkek kişiliğinin kadınsı yönlerini “anima” ile kadın dişiliğinin erkeksi yönlerini ise “animus” arketipi ile açıklamıştır. Erkekteki kadın imajı, “anima” olarak adlandırılır.
Kadın arketipleri, kolektif bilinçdışının evrensel sembollerini ifade eder ve insan deneyiminin temel taşlarından birini oluşturur. İnsanlık tarihi boyunca, kadınlar farklı rollerde ve kimliklerde görülmüş, mitolojilerden günlük yaşama kadar pek çok farklı yüzle ifade edilmiştir.
Benlik,self veya ben arketipi:
Bir insan kendisini bir bütün olarak uyum içinde hissedebildiği an, ben "görevimi iyi yapıyorum" demektedir. Kişi kendi kendiyle ve dünya ile uyum içinde olduğunu söylüyorsa, özben yani self arketipi işini iyi görüyor demektir.
Jung'a göre self arketipi (kendilik, öz) bir kişide bilinçdışı ve bilincin birleşmesini ve ruhun bir bütün olarak temsil edilmesini ifade ediyor. Self (kendilik, öz), bilinçdışındaki diğer arketipleri ve arketiplerin bilince erişimini düzenleyerek örgütlüyor ve kişiliğin bütünleşmesini sağlıyor.
Holland'a göre birçok insan, benzerlikler dikkate alındığına altı kişilik tipinden birine yerleştirilebilir. Bunlar; Realistik/ Gerçekçi, Araştırmacı, Yaratıcı, Sosyal, Girişimci ve Düzenli(Geleneksel) tiplerdir.
Kişilik boyutları ise içedönüklük – dışadönüklük, duyumsama – sezinleme, hissetme – düşünme ve sonuçlandırma – izleme başlıkları altında incelemiştir.
Eşdeğerlik ilkesi: Enerji miktarı sabittir. Bir alanda azalma varsa aynı miktardaki enerji başka bir bölüme aktarılır. Entropi İlkesi: Sistemdeki enerjinin dengelenmesine ihtiyaç vardır. Bunlar arasında denge kurma çabasına denir.
Jung bu kavramı insan davranışlarını açıklamak amacıyla kullanmıştır. Arketiplerden birisi de persona (maske) arketipidir. Kişiliğin toplumsal yönünü temsil eden persona, kişinin sosyal yaşamda nasıl görünmek istiyorsa ona göre edindiği kimliktir.
Persona, Carl Gustav Jung'un terminolojisinde egonun, gerçek kişiliğini ve yüzünü toplumdan saklamak amacıyla yarattığı bir dış çehredir, yani bir maskedir. Persona bir dış kişiliktir. Sahte kişiliktir.
Markalara baktığımızda ise; Harley Davidson asi, Magnum aşık arketiplerini kullanarak bizim içimizdeki asiyi ve aşığı temsil ederler. Arketipler, doğru iletişim için sihirli bir güçtür adeta. Markalar istedikleri özellikleri bizim zihnimizde kendileriyle eşleştirirler ve bunu da arketipler sayesinde başarırlar.
Animus, kadının bilinçdışındaki ruh-imgesine C. G. Jung tarafından verilen isim. Anima ruh hali üretirken, animus düşünce (Logos) üretir[1], der Jung. Bunu şu şekilde yorumlayabiliriz: Animus, bir kadının farklı olasılıkları düşünmesini sağlar, yani varsayımda bulunmasını veya gerçek dışı olasılıklar yaratmasını.
Anima ve animus Carl Jung analitik psikoloji ekolünde kolektif bilinçdışı teorisinin bir parçasıdır. Jung animusu bir kadının bilinç dışı erkek tarafı ve animayı da bir erkeğin bilinç dışı kadın tarafı olarak tanımlamıştır ve her ikisi de kişisel psişenin ötesine geçer.
Persona insanlarla ilişki kurmak için taktığımız bir maskedir. Jung bu kelimeyi ''insanın kendisi olmayan bir karakteri yaşaması'' anlamında kullanmıştır. Şöyle de denebilir; toplumun onayını almak için, dış dünyaya karşı takındığımız maskedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri