Hususi-Yük Nakli , Ticari-YÜK Nakli ibarelerini taşıyan araçlar şahsi (aile için) kullanım dışında kullanıyor ise K belgesi alması zorunludur. Kendi öz mal araçları ile hususi veya ticari olarak alınmış olsun şayet araç yük taşımaya haiz bir araç ise yapılan işe uygun K Belgesi mutlaka alınması gereklidir.
K Belgesi Araç Düşüm Nedir? K yetki belgesi sahibi olan firmaların sattıkları ticari taşıtı satışı takip ederek en geç 2 ay içerisinde yetki belgesi taşıt belgesinde düşümü yapmak zorundadırlar. Bu sürede düşümü yapılmayan araçlara yenileme işlemi yapılırken işlem başına 370 TL idari para cezası uygulanır.
Aracı veya araçlarının tümü kamyonet olan şahıs veya şirketler indirimli belge olan Yıldızlı K2 yetki belgesini alabilirler.
K1 yetki belgeleri ile ilgili olarak Yalnız özmal taşıtlar kaydedilir. K1 yetki belgesi için başvuran Gerçek kişilerin en az, 1 birim taşıt ve 25 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları şarttır. K1 yetki belgesi için başvuran Tüzel kişilerin en az, 2 birim taşıt ve 50 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları şarttır.
K Yetki Belgesi Nasıl Alınır :
Belge kapsamına giren mükelleflerin Ulaştırma Bakanlığına başvurarak işlemlerini yaptırmaları gerekmektedir. Aksi takdirde K1 K2 BELGESİ olmadan taşımacılık yapanlara ceza uygulanmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
İndirimler kapsamında 24.307 TL olan K1 belgesi bedeli 10.000 TL, 12.152 TL olan K2 belgesi bedeli 10.000 TL, 12.152 TL olan K3 belgesi bedeli 5.000 TL'ye düşürüldü.
1) E-devlet şifresiyle giriş yapın. 2) Kurumlar arasından “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını” bulup-tıklayın, 3) “Yetki Belgesi İşlemleri” bölümünden “Yetki Belgesi İlk Başvuru/Yenileme” kısmına giriş yaptıktan sonra açılan sayfanın sağ üstündeki “Yeni başvuru” butonuna basın ve almak istediğiniz yetki belgesini seçin.
K1 belgesi nedir? K1 belgesi, sahip olduğu araç veya araçlarla ticari olarak taşımacılık yapmak isteyenlerin sahip olması gereken yetki belgesi olup sadece gerçek ve tüzel kişiliklere verilir. Adi ortaklık vasfındaki şirketler K belgeleri alamaz. 3'üncü şahıslar üzerine kayıtlı araçlar için bu belge alınamaz.
Yeni alınan aracın K belgesine müracaatı hemen yapılmalıdır. K belgesine kaydı yapılmadan Trafiğe Çıkan aracın Cezası 1.000,00 TL dir. K belgesi işlemleri için verilen vekâlet Vekâletnamede T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bölge Müdürlüğünde K belgesi işlemlerini yaptırma yetkisi ibaresi yazması gerekir.
Yıldızlı K2 yetki belgesini alabilmek için vergi mükellefi olma şartı gerçek kişilerden kaldırılmıştır. Tüzel kişilerin ise vergi sistemine kayıt olmaları gerekmektedir. Yıldızlı K2 yetki belgesi olan işletme sahiplerinin, araçlarını kullanmaları için mutlaka SRC4 belgesine sahip olmaları gerekmektedir.
K1 belgesi ticari olarak yurt içi yük taşıma işi yapan araç ve kişilerin taşıması gereken bir yetki belgesidir. Gelir kazanmak amacıyla yük taşıma yapan firmalar, araçlar ve şahıslar K1 belgesi taşımak zorundadır.
K1 Yetki Belgesi kiralanamaz, devredilemez (Belirli şartlarda babadan oğula geçer) ve Ulaştırma Bakanlığı dışında başka kurumlarca satılamaz. Kiralama işlemi K1 Belgesi ile aynı özelliklere sahip L1 Belgesi üzerinden yapılır...
K2 yetki belgesi için başvuranların, ticari veya hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş en az 1 adet eşya taşımaya mahsus (kamyon/kamyonet) özmal taşıta sahip olmaları şarttır. K2 yetki belgesi sahipleri, yalnız kendi adına kayıt ve tescil edilmiş özmal ticari taşıtları kullanabilirler.
Belgenize kayıtlı aracınızın fenni muayenesini 30 gün geçirmeniz halinde, yetki belgenizden aracınız resen düşülür. Tekrar fenni muayenesini yaptırmanız halinde, araç ruhsat fotokopisi ile odamıza müracaat ederek yetki belgenize aracınızı kaydettirmeniz gerekmektedir.
Tescil belgesinde kamyon ya da kamyonet olarak geçen ve ticari yük taşıyan tüm araçların K Yetki Belgesi'ne sahip olması zorunludur. Bu belge aynı zamanda nakliye yapan araçların azami ağırlıklarını da belirtir. K1 Belgesi alma şartlarını taşıyan bütün gerçek ve tüzel kişiler yük taşımacılığı yapabilir.
K2 Yetki belgesi: Kendi adına kayıtlı araçlarla sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen belgedir. K YETKİ BELGESİ OLMADAN TAŞIMA YAPMANIN CEZASI 1207 TL DİR.
K2 belgesi alacak kişilerin, kendisinden istenilen evraklar ile birlikte Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının il ya da ilçe müdürlüklerine başvuru yapması gerekir. Yapılan başvurular, evraklarda herhangi bir eksiklik bulunmaması halinde yaklaşık 15 gün içerisinde sonuçlanmaktadır.
* Yeni BaĢvuru ve mevcut yetki belgesi tür seçimi * Bilgi kontrolü yapılır *Ödeme OluĢtur * Ödeme no ile Ziraat Bankası veya Vakıfbank* para yatırılır.
1. E-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılır. 2. KURUMLAR sayfasından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sayfası seçilir. 3. Yetki belgesi işlemlerinden, yapmak istediğiniz işleme göre “Özmal/Sözleşmeli taşıt ekleme” yada “Özmal / Sözleşmeli taşıt düşme” işlemi seçilir.
K1(Ö) ÖZEL AMAÇLI : Oto kurtarıcı, lastik tekerlekli vinç, para/altın gibi değerli kağıt/maden taşıyan zırhlı ve benzeri özel amaçlı taşıtlarla ticari amaçla hizmet veren şahıs veya tüzel kişilerin alması gereken K Belge türüdür.
K1 YETKİ BELGESİ GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADARDIR? Yetki belgelerinin geçerlilik süresi beş yıldır. Eğer yetki belgesi sahibi olan şahıs veya firma faaliyetine devam etmek istiyorsa yetki belgesini süresi içinde yenilemelidir. Süresi içinde yenilenmeyen yetki belgeleri ve eki belgeler iptal edilir.
TOPLAM YÜKLÜ AĞIRLIĞI 3.5 TONU GEÇMEYEN TAŞITLARLA YAPILAN TAŞIMALARDA K1* YETKİ BELGESİ ALINACAKTIR. BAŞVURU FORMUNDAKİ BİLGİLER DÜZGÜN, AÇIK VE NET YAZILMASI GEREKMEKTEDİR.
Karayolu taşıma yönetmeliği gereğince, muayenesi biten veya sigortası bulunmayan taşıtlar K yetki belgesinden Bakanlık tarafından resen düşülecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri