İl topraklarının % 42'si orman ve fundalıklar, % 27'si ekili- dikili alanlarla, % 24'ü çayır ve meralarla kaplıdır. Dağların çoğu orman ve maki ile kaplıdır.
Kahramanmaraş, iklim yönünden Akdeniz iklimi kuşağında yer alır. Akdeniz İklimi'nin tam tanımına uymaktadır, kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır.
Kahramanmaraş'ta başlıca yetiştirilen ürünler arasında yer alan Buğday, Arpa, Nohut, Pamuk, Kuru Fasulye, Ayçiçeği, Şeker Pancarı, Mısır, Mercimek, Kırmızı Biber, Antep Fıstığı, Zeytin, Ceviz, Trabzon Hurması, Ayva, Sofralık Üzüm, Kurutmalık Üzüm, Kiraz, Elma, İncir, Nar, Kivi, Sumak, Domates, Patlıcan, Acur, Maydanoz, ...
Kızılçamın arasında kışın yaprağını döken ağaçlara da rastlanmaktadır. 900-2000 metreler arasında karaçam, göknar, sedir, ardıç ve meşe türleri bulunmaktadır. Ayrıca ilin %35 'ine tekabül eden 508.450 hektar alan ormandır.
Kahramanmaraş'ta arazi dağılımı dağınık bir yapı arz etmekle birlikte tarıma uygun olan alanlar azımsanmayacak ölçüde %26'lık paya sahiptir. İlde; buğday, kırmızı biber, çerezlik ayçiçeği, üzüm, ceviz ve kayısı ön plana çıkan ürünlerdir.
İlgili 25 soru bulundu
Bu şehri anınca tabi ki akla ilk gelen şey dondurmadır. Dünyaca ünlü Yaşar Usta Pastanesi ve bir marka haline gelen MADO ( Maraş dondurması ) bilmeyen yoktur. Bunları hatırlatmadan olmaz dediklerim de var elbet acem pilavı, kallili köfte, sömelek köfte, kuzu etinden yapılan elli böğründe, maraş tava ve tarhana cipsi.
Maraş'ın adının Hititlerden geldiğini doğrulayan Asur kaynaklarında bu şehrin adı Markaji şeklinde geçer. Asur krallarından Sargon'un zamanından kalan Boğazköy yazıtlarında Maraş'ın adı geçmektedir. Hitit Devleti'nin merkezlerinden biri olan Maraş'ın adı bu dönemde Gurgum şeklinde belirtilmektedir.
Ünlü tarihçi Herodot, Maraş şehrini Hitit komutanlarından Maraj adlı birisinin kurmasından dolayı şehre Maraj adı verildiğini belirtmektedir. Hitit İmparatorluğu ( M.Ö. 2000 - 1200 ) zamanında bu devletin önemli merkezlerinden biri olan şehrin adı, Hititlerden kalan yazıtlarda Maraj ve Markasi şeklinde geçmektedir.
2012 yılında Kahramanmaraş büyükşehir statüsü kazanıp ilin tamamı büyükşehir sınırlarına girmiştir ve merkez ilçe Dulkadiroğlu ve Onikişubat ilçelerine ayrılmıştır.
Genel olarak Kahramanmaraş ekonomisine yön veren dinamizm sağlayan sektörler; tekstil, metal mutfak eşyası, gıda, kâğıt sanayi ve kuyumculuktur. Kahramanmaraş'ta sanayinin sektörel dağılımına bakıldığında, 17 sanayi kolunda toplam 1.028 sanayi tesisinin faaliyet gösterdiği görülmektedir.
27 bin çiftçi sırasıyla, şekerpancarı, buğday, mısır yonca (yeşil ot), arpa, fiğ (adi-yeşil ot), korunga (yeşil ot) ayçiçeği (çerezlik), pamuk (kütlü), soya fasulyesi, yerfıstığı (kabuklu) ekimi gerçekleştiriyor. Bu ürünlerle birlikte Kahramanmaraş çiftçisinin 2021 yılı tarıma katkısı ise 7 milyon 117 bin TL'ye ulaştı.
Dağlar: İl kapsamı içinde belli başlı dağlık alanlar genellikle Güneydoğu Torosların uzantılarıdır. Bunlar Engizek dağı, Ahırdağı, Amonos ( Nur) dağları, Nurhak dağları, Kandil dağları, Sarımsak dağı, Düldül dağı ve Binboğa dağlarıdır.
Ceyhan nehri ile Aksu, Bertiz, Erkenez, Göksu, Göksun, Hurman, Körsulu, Sarsap ve Söğütlü çayları ilimizin başlıca akarsularıdır.
1853-1856 yılları arası Adana Eyaletine bağlanmış. 1865 tarihi itibari ile de Halep Vilayetine bağlı bir yönetim birimi olmuştur. 1914 yılına kadar süren bu yönetim; daha sonra bağımsız bir sancak haline gelmiştir. Bu sancağa Pazarcık, Elbistan, Zeytun ve Andırın kazaları bağlanmıştır.
O deprem nedeniyle Maraş'ta yaklaşık 40 bin kişi öldü, çevre bölgelerde de yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Dönemin tarihini yazan Urfalı Mateos, o depremi "Bunun gibi ilahi gazap ne geçmişte ne de bizim zamanımızda görülmüş, işitilmiş ve ne de kitaplarda okunmuştu" diye anlattı.
Atatürk'ün, Millî Kuvvetlerin başına getirdiği Kılıç Ali Bey, savaşın üçüncü günü olan 23 Ocak'ta Maraş'a geldi.
pazarcık, kahramanmaraş'ın nurhak ve elbistan gibi çoğu memleketlerini (mahalle veya köylerini) terk etmek zorunda kalan kürt alevilerden oluşan ilçelerindendir. maraş katliamı sonrasında, başta yurt dışı olmak üzere mevcut nüfusun en az 3-4 katı dışarıya yoğun göç vermiş bir ilçedir.
Maraş merkezde oturan Abdallar, Maraş halkının Sünni-Hanefî mezhebine biçimsel olarak aynen uymaktadırlar.
'KAHRAMANMARAŞ, ALEVİLİK TARİHİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR BÖLGE'
Kahramanmaraş bölgesinde yerleşik halk inançlarını, çevremizde yaşayan hem Sünni hem de Alevi topluluklar yoğun şekilde paylaşmakta; üstelik bunlar kendini hem Türk hem de Kürt Alevisi olarak tanımlayan gruplarda aynı adlar ve şekillerde devam etmektedir.
Kahramanmaraş'ın yöresel tatlıları arasında yer alan çullama, bölge halkı tarafından da sıklıkla tüketilmektedir. Yapımı oldukça kolay olan çullama tatlısı, şerbet ile hazırlanmaktadır. Üçgen şekilde kesilerek sunulan bu tatlı, üzerine Antep fıstığı, bastık ve samsa konularak servis edilir.
Buzdolabı magneti, bakır çaydanlık, cezveler, Osmanlı çarıkları, dövme dondurma, deri sandaletler gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz. Kahramanmaraş'ın hem doğal güzelliklerini hem de tarihi yapılarını yansıtan şehir magnetlerinden almadan tatilinizi bitirmemeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri