Bu bağlamda K12 Beceriler Çerçevesi Türkiye Bütüncül Modeli; Kavramsal Beceriler, Sosyal-Duygusal Öğrenme Becerile- ri, Eğilimler ve Alana Özgü Beceriler olmak üzere bu anlayışla yapılandırılmıştır.
K12 Beceri Geliştirme Projesi birbiri üzerine inşa edilecek olan üç ana hedeften oluşmaktadır. Projenin temel amacı, hazırlanacak beceri setlerinin okul öncesinden başlayarak ortaöğretimi de kapsayan kesintisiz bir eğitim sürecine destek olması ve ulusal beceri ağının oluşturulmasıdır.
Okuryazarlık becerileriyle K12 Beceriler Çerçevesi Türkiye Bütüncül Mo- deli kapsamında tanımlanan kavramsal beceriler, sosyal-duygusal öğrenme becerileri ve eğilimler arasındaki ilişkilerin belirlenmesi de K12 Beceriler Çerçevesinin bütün- cül anlayışına hizmet etmektedir.
Yaratıcılık ve İnovasyon, Eleştirel Düşünme ve Problem Çözme, İletişim ve İşbirliği bu becerilerdir.
İlgili 17 soru bulundu
21. yüzyılda öğretmenin kazanması gereken beceriler söz konusu olduğunda eleştirel düşünme, problem çözme, iletişim, iş birliği, yaratıcı- lık, liderlik ilk sırada sayılan beceriler arasın- da olurken etkin rehberlik, karakter gelişimi ve meslek etiği gibi bazı kavramlar da öne çıkmaktadır.
Bunlar okuma, yazma, sayma, matematik, bilgisayar kullanımı gibi günlük becerilerdir. Bu becerileri, diğer becerileri öğrenmek ya da geliştirmek için kullandığımızı/kullanacağımızı da unutmayalım. Temel beceriler, ilkokul sınıflarında okuma, yazma ve matematiğin öne çıktığı becerilerdir.
Temel bilimsel süreçler, gözlem yapma, sınıflama, verileri kaydetme, ölçüm yapma, uzay/zaman ilişkilerini kullanma, sayıları kullanma, sonuç çıkarma ve tahmin yapmadır.
Hard skills, basitçe teknik beceriler demek. Bir işi yapabilmek için ihtiyaç duyulan, öğrenilebilen, seviyesi ölçülebilen ve kanıtlanabilen, didaktik yapıdaki yetenekler. Diplomalar, sertifikalar, eğitimler ve mesleki yeterlilik belgelerinin tamamı hard skills tanımına girer.
Bu uzantılar farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. K12 uzantısı ise Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığının eğitim kurumlarının web siteleri için kullandığı uzantılardan biridir. K12 uzantısı ile karşılaşan kişiler bu uzantıyı T.C. ilk ve ortaokul düzeyindeki okulların web adresinin uzantısı olarak keşfetmektedir.
K–12 terimi, 12 yıllık okul öncesi, ilk ve orta öğretim yerine, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Güney Kore, Filipinler, Mısır, Avustralya, Hindistan ve İran gibi ülkelerde kullanılan bir terimdir. Avustralya P-12 terimini kullanır.
K12net, tüm yönetici, çalışan, öğretmen, öğrenci ve velilerin dahil olduğu bir Öğrenci Bilgi Sistemidir. Veli K12net'ten öğrencisi ile ilgili bilgilere, öğrenci de kendisi ile ilgili bilgilere erişebilmektedir.
Motor beceriler, günlük yaşamın bir parçası olup, hareket, denge, koordinasyon ve devinimsel beceri gerektirirler. Bu beceriler, genellikle ince motor beceriler ve kaba motor beceriler olarak ikiye ayrılır.
Genel anlamda temel beceriler, gözlem yapma, ölçme, sınıflandırma, çıkarım yapma, tahmin ve paylaşma becerileridir. Fizik dersi öğretim programında temel bilimsel süreç becerilerinin sıklıkla kullanılması gerekmekle beraber, programın amacı aşağıda sıralanan entegre bilimsel süreç becerilerinin kazandırılmasıdır.
İnsanların çeşitli yetenekleri vardır. Örneğin: hızlı düşünebilme, çeviklik, soyut düşünebilme, farklılıkları görebilme, tasarım yapabilme, kokuları ayırt edebilme… Bu yetenekleri hayatımızda çeşitli alanlarda kullanırız. Mesleğimiz de bu alanlardan biridir.
İyi iletişim becerileri, takım çalışması, problem çözme becerileri, adapte olabilme ve liderlik becerileri, iş yerinde başarılı olmak için gereken “soft skills” örneklerindendir.
Öğrenme becerileri içerisinde; eleştirel düşünme ve problem çözme, iletişim, iş birliği ve yaratıcılık yer alır. Esneklik, inisiyatif, sosyal beceriler, üretkenlik, liderlik yaşam becerileri olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri