TF6000, Millî Muharip Uçak KAAN'ın motoruna giden yolda teknoloji kazanımı, test ve kabiliyet gösterimi için kurgulanarak, gerçek bir askerî
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil 2019 Paris havacılık fuarında yaptığı açıklamada MMU prototiplerinde test aşamasında her biri 29.000 lbs itki üreten 2 adet General Electric F110-GE-129 turbofan motorunun kullanılacağını açıkladı.
Motor ayrıca, TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) tarafından Eskişehir, Türkiye'de lisanslı olarak üretilmektedir.
KAAN'ın beyni olarak nitelendirilen bilgisayar sistemi TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi tarafından üretildi. Sistem, planlanan tarihten önce 2022'de Türk Havacılık Uzay Sanayii AŞ'ye (TUSAŞ) teslim edilmişti.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından yürütülen proje kapsamında üretilen milli muharip uçağı KAAN, Çarşamba günü ilk uçuşunu gerçekleştirdi. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, KAAN'ın uçuşunda 13 dakika havada kaldığını, 8000 feet irtifada 230 knot hıza ulaştığını söyledi.
İlgili 39 soru bulundu
Tusaş Motor Sanayii (TEI) tarafından yürütülen proje kapsamında, Türkiye'nin ilk askeri turbofan motoru TF6000 başarıyla çalıştırıldı. Motor, KIZILELMA ve ANKA-3'te kullanılacak.
TUSAŞ Kaan, proje adıyla Milli Muharip Uçak (MMU), (İngilizce: Turkish Fighter X veya kısaca TF-X), TUSAŞ tarafından geliştirilen ve Türkiye'nin 2020'li yılların sonunda seri üretim aşamasına getirmeyi planladığı çift motorlu, düşük görünürlük, sensör füzyonu, hava-hava ve havadan yere hâkimiyetlerde üstün özellikleri ...
5. nesil milli muharip uçağı KAAN'ın özellikleri ne? - YouTube.
Halihazırda KAAN'ın ikinci prototipi üretim sürecinde. Seri üretime kadar 7-8 adet prototip inşa edilecek. 2028 yılında TSK'ya teslim edilecek olan modellerin tamamında AESA radar bulunacak. Uzun ve yoğun test sürecinde uçakta değişikliklerin olması da muhtemel.
Norimono News internet sitesinde ise "Türkiye'nin geliştirdiği savaş uçağı KAAN, ilk uçuşunu başarıyla tamamladı." ifadesi kullanıldı. İsim olarak "KAAN" kelimesinin anlamına değinilen haberde "KAAN'ın, 'hükümdar' veya 'kralların kralı' anlamına gelen Türk kökenli erkeksi bir isim" olduğu belirtildi.
TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), 1985 yılında, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş., General Electric (GE), Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) ve Türk Hava Kurumu (THK) arasında kurulmuş olan bir anonim şirkettir.
İzmir. TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI), Anadolu Ajansının (AA) 9'uncu kez global iletişim ortağı olduğu, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde gerçekleştirilen TEKNOFEST İzmir'de havacılık sanayisi için geliştirdiği motor çözümlerini tanıttı.
Motor, üç kademeli fanlardan, yedi eksenel kademeli düzenlemeden ve bir art yakıcıdan oluşur. Uçağın maksimum hızı 1.5'Machtır. Motor, art yakıcı ile maksimum 17.700 lbf (78,7 kN) itme kuvveti üretmektedir. Neredeyse 4.000 adet F404 motoru, dünya çapında hizmet veren F/A-18 Hornets jetlerine güç sağlamaktadır.
Takvimlendirmeye göre, yerli motor 2028'de hazır olacak, 2032'ten itibaren de KAAN'ın envantere girmesi bekleniyor” dedi.
KAAN Savaş Uçağı ile F-16'lar, General Electric F110 motorunu kullanıyor.
TRMOTOR Güç Sistemleri
tarafından kurulmuştur. 6 Aralık 2021 tarihi itibariyle tüm hisseleri Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından satın alınan şirketimiz 10 Nisan 2018 tarihi itibariyle Milli Muharip Uçak KAAN'ın motor üretimini gerçekleştirmek üzere görevlendirilerek çalışmalarına hız katmıştır.
İlk uçuşu 13 dakika süren KAAN, 8 bin feet irtifaya ve 230 knot hıza çıktı. ABD, Rusya ve Çin'in beşinci nesil savaş uçağı bulunuyor. Japonya da beşinci nesil savaş uçağının ilk uçuşunu 2016 yılında yapmıştı.
Dördüncü nesil savaş uçakları günümüz silahlı kuvvetlerinin hava güçlerinde en çok sayıda mevcut olan jet sistemi olarak yerini korumaktadır. Dördüncü nesil jet uçaklarına örnek olarak: Fransız yapımı Mirage 2000; Sovyet yapımı Mig-29, Su-27; Amerikan yapımı F-16 jet savaş uçakları verilebilir.
Projede emeği geçen herkese teşekkür eden Görgün, "İyi ki varsınız diyorum. Yapacak çok işimiz var. Azim ve gayretle çalışmaya devam edeceğiz" dedi. KAAN'ın ilk uçuşunu gerçekleştiren Pilot Barbaros Demirbaş da KAAN'la ilk kez uçuyormuş gibi olmadıklarına dikkati çekerek, "Çok iyi hazırlandık.
Milli muharip uçak KAAN ilk uçuşunda 13 dakika havada kaldı
Kotil, KAAN'ın ilk uçuşu dolayısıyla sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Temel Kotil, paylaşımında, "Bugün gurur günümüz. KAAN'ımız 13 dakika havada kalarak 8000 feet irtifada 230 knot hıza ulaştı.
Milli Muharip Uçak KAAN'ın 15-20 Ton Silah Taşıma Kapasitesi Var! Eray Güçlüer Aktardı - YouTube.
KAAN MOTORLARI
Yerli dizel motorlarımızı çapa makinalarında kullanmakla beraber Türkiye iç pazarına 7 beygir motor tedariğide yapmaktadir. Kaan tarım makınları olarak yerli mali urunlerın üretimi için argelerımız her geçen gün artarak %100 yerli urunlerle çiftçimize hizmet verme yolunda çalişmlarımız devam edecektir.
KAAN'a yerli motor geliyor
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, milli savaş uçağı KAAN'ın uçuşunun ardından "yerli motor" açıklamasında bulundu. TRT Haber'e konuşan Kotil, yerli motorun teslimat sürecine yetişeceğini belirterek şunları söyledi: İlk hedefimiz teslimat ve seri üretime başlamak. Ve Türk motoru da geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri