Motor ayrıca, TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) tarafından Eskişehir, Türkiye'de lisanslı olarak üretilmektedir.
Şu anda KAAN savaş uçağında F-16'da da kullanılan F110 motorları kullanılıyor. F-16 tek motorluyken KAAN ise çift F110 motoruna sahiptir.
KAAN MOTORLARI
Yerli dizel motorlarımızı çapa makinalarında kullanmakla beraber Türkiye iç pazarına 7 beygir motor tedariğide yapmaktadir. Kaan tarım makınları olarak yerli mali urunlerın üretimi için argelerımız her geçen gün artarak %100 yerli urunlerle çiftçimize hizmet verme yolunda çalişmlarımız devam edecektir.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından yürütülen proje kapsamında üretilen milli muharip uçağı KAAN, Çarşamba günü ilk uçuşunu gerçekleştirdi.
Tusaş Motor Sanayii (TEI) tarafından yürütülen proje kapsamında, Türkiye'nin ilk askeri turbofan motoru TF6000 başarıyla çalıştırıldı. Motor, KIZILELMA ve ANKA-3'te kullanılacak.
İlgili 24 soru bulundu
TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), 1985 yılında, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş., General Electric (GE), Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) ve Türk Hava Kurumu (THK) arasında kurulmuş olan bir anonim şirkettir.
Mahmut Faruk Akşit, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen ve Türkiye'nin en önemli teknoloji geliştirme projesi olan Milli Muharip Uçak'ın (MMU) yerli motoruna giden yolda, geliştirdikleri TEI-TF6000 ve TEI-TF10000 motorlarının birer basamak olacağını bildirdi.
Seri üretimin 2028 yılında başlaması ve 400 adetlik sipariş alması beklenmektedir. Üretilecek uçakların 2070'lere kadar Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alması öngörülmektedir.
5. nesil milli muharip uçağı KAAN'ın özellikleri ne? - YouTube.
Halihazırda KAAN'ın ikinci prototipi üretim sürecinde. Seri üretime kadar 7-8 adet prototip inşa edilecek. 2028 yılında TSK'ya teslim edilecek olan modellerin tamamında AESA radar bulunacak. Uzun ve yoğun test sürecinde uçakta değişikliklerin olması da muhtemel.
İniş takımları yerli , jeneratörü yerli, kanopisi yerli bir motoru ve fırlatma koltuğu dışında tümüyle yerli bir uçak. Türklerin şimdiye dek yaptığı en kompleks mühendislik cihazı bu. Zorun zorunu yaptık. Teknolojiyi seçerken F-22 ve F-35'ten daha üst teknolojiyi seçtik.
KAAN Savaş Uçağı ile F-16'lar, General Electric F110 motorunu kullanıyor. Bloomberg'in haberine göre; Türkiye, Milli Muharip Uçak KAAN ve F-16 savaş uçaklarında kullanılan General Electric tasarımı F110 turbofan motorlarını lisans altında üretmek maksadıyla ABD'ye talepte bulundu.
KAAN'ın beyni olarak nitelendirilen bilgisayar sistemi TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi tarafından üretildi. Sistem, planlanan tarihten önce 2022'de Türk Havacılık Uzay Sanayii AŞ'ye (TUSAŞ) teslim edilmişti.
KAAN'a yerli motor geliyor
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, milli savaş uçağı KAAN'ın uçuşunun ardından "yerli motor" açıklamasında bulundu. TRT Haber'e konuşan Kotil, yerli motorun teslimat sürecine yetişeceğini belirterek şunları söyledi: İlk hedefimiz teslimat ve seri üretime başlamak. Ve Türk motoru da geliyor.
KAAN, çok rollü bir savaş uçağı olacağı için çift motorlu bir uçak. Yoluna ilk başta F110 motoruyla başlayan ve ilk uçuşunu yapan KAAN, yerli motor geliştirme projesinin bitiminden sonra, yerli motor ile üretime devam edecek.
Takvimlendirmeye göre, yerli motor 2028'de hazır olacak, 2032'ten itibaren de KAAN'ın envantere girmesi bekleniyor.
Türk Havacılık Uzay Sanayii'nin, yüksek hayatta kalma kabiliyetine haiz, güçlü ve atik platformu KAAN; sahip olduğu akıllı ve güçlü savaş kabiliyetleri ile tam bir savaşçıdır.
Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Milli Muharip Uçağımız KAAN, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Bu gurur projesini ülkemize kazandıran Türk Havacılık Uzay Sanayii ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığını kutluyorum." ifadelerine yer verdi.
Projede emeği geçen herkese teşekkür eden Görgün, "İyi ki varsınız diyorum. Yapacak çok işimiz var. Azim ve gayretle çalışmaya devam edeceğiz" dedi. KAAN'ın ilk uçuşunu gerçekleştiren Pilot Barbaros Demirbaş da KAAN'la ilk kez uçuyormuş gibi olmadıklarına dikkati çekerek, "Çok iyi hazırlandık.
Türkiye'nin en iddialı teknoloji projesi olarak nitelendirilen Milli Muharip Uçak KAAN yaklaşık 3 bin personelin çabasıyla bu yıl yapılması hedeflenen ilk uçuşuna hazırlanırken uçağa ilişkin ilk fiyat bilgisi de ortaya çıktı. Uçağın fiyatının 100 milyon dolar (yaklaşık 2 milyar TL) olacağı dile getirildi.
Bayraktar Kızılelma-A Motoru
Askeri ve sivil çift şaftlı orta baypas turbofan motor ailesinde yer alan Al-25, Sovyetler Birliği sınırlarında kısa mesafeli uçaklarda kullanılan ilk baypas motoruydu. Ukrayna merkezli uçak motoru üreticisi “Motor Sich” bu motorları üretmeye devam ediyor.
Motor ayrıca, TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) tarafından Eskişehir, Türkiye'de lisanslı olarak üretilmektedir.
Kale Havacılık: Uçakların gövde, kanat ve kokpiti için 2005'ten bu yana 500 farklı parça üretiyor. Üç F-35 tipinin iniş takımlarını için de tek tedarikçi. Ayrıca F135'lerin motor donanımlarının üretimini yapıyor. TUSAŞ-TAI: F-35A Orta Gövde üretiminde ABD dışındaki tek tedarikçi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri