Kaba inşaat, en açıklayıcı şekli ile kaba inşaat malzemeleri adı verilen ürünler kullanılarak dolgu duvarların ve betonarmenin hazırlanmasıdır. Kaba inşaat, halk arasında tesisatları döşenmiş ancak boyanmamış, iç sıvası, çerçeveleri ve aydınlatmaları henüz tamamlanmamış yapılar olarak da tanınmaktadır.
Kaba inşaat, Kum, çakıl çimento, demir, kalıp, kullanılarak yapının taşıyıcı betonarme ve dolgu duvarları yapılmış, henüz iç sıvası bitmemiş çerçeveleri takılmamış tesisatları döşenmiş ama aydınlatma vs. bitirilmemiş, taşıyıcı betonlar, temel inşaatı, duvar imalatı, çatı imalatına kaba inşaat denir.
Yazımızın başında bahsettiğimiz gibi binanın ana iskeletini, adından da anlaşıldığı gibi estetik olmayan kaba kısmını oluşturana kadar olan kısmıdır. Bunlar kazı, temel, drenaj, beton, demir, duvar ve çatı işleri olarak özetlenebilir.
Temel oluşturma, duvar inşası, kolon ve kirişlerin inşası ve döşemelerin inşası, kaba inşaat aşamasının temel adımlarıdır. Kaba inşaat, yapıya dayanıklılık, taşıma kapasitesi ve ilerleyen inşaat aşamaları için temel bir temel oluşturur.
İlgili 40 soru bulundu
Kaba İnşaat Maliyeti Hesaplama
Sıraladığımız kaba işler inşaat toplam maliyetinin %28,40'ını oluşturmaktadır. Kaba inşaat maliyeti hesaplamada en fazla öne çıkan kalem ise beton ve demirdir. Toplam inşaat maliyet hesabı içerisinde beton ve demir payı %18,71 gibi önemli bir oranla öne çıkmaktadır.
Bir binanın dıştan dışa yüzölçümü yani alanı öncelikle belirlenir ardından normal bir inşaat bedeli olan tutar ile çarpılır ortaya çıkan sonuç o binanın kaba inşaat maliyetini oluşturur.
Toplam inşaat alanının, yapı oturum alanına bölünmesiyle hesaplanır. Örneğin toplam inşaat alanı 2000 metrekare olan parselde 400 metrekare taban alanına sahip olsun. Hesaplama: 2000/400= 5 katlı bina olabilir.
Sıva yapılmadan önce yüzey kuru ve temiz olmalıdır. Yüzey iyice tıraş edilir. Beton ise duvarlardaki bitlerin süpürülmesi tavsiye edilir, zeminler ve duvarlar ıslak ise kalaslar hizalanmalıdır. İnce sıva ve kaba sıva iyice kuruduktan sonra yüzey ıslatılır ve uygulanır.
Kaba inşaat; genel hatlarıyla betonarme yapıyı, kalıp, demir, beton işlerini, tuğla işlerini ve çatı işlerini temsil eder. Genellikle betonarme imalat birkaç kat ilerledikten sonra alt katlardan tuğla işleri başlar.
Kaba inşaat bir başka ifadeyle ise henüz iç sıvası bitmemiş, çerçeveleri takılmamış, tesisatları döşenmiş ama aydınlanma vs. bitirilmemiş, boyanmamış inşaattır. Kaba inşaatı bitirilmiş bir yapının, aydınlanması yapılmamış, boyanmamış ve içi sıvasına geçilmemiştir.
Kaba sıva; bina yapım esnasında, duvarlar yapıldıktan sonra duvarların dış etkilerden, (yağmur, don, güneş gibi) korunması, binanın ömrünü uzatması gibi unsurların yanında sıva ile düzgün ve pürüzsüz bir yüzeyin elde edilmesi için gerekli olan bir uygulamadır.
Kaba sıva fiyatları genellikle m2 cinsinden verilmektedir. Kullanılan malzeme, uygulama tekniği ve süresine bağlı olarak ortalama 15 – 30 TL/m2 civarında bir fiyat ile kaba sıva yaptırmak mümkündür.
Kaba sıva kalınlığı yaklaşık olarak, bina içinde 15 mm -20 mm ve dış cephede 20 mm -25 mm kalınlığında olmalıdır. Kaba sıva yapılmadan önce, kapı ve pencere kasaları takılmış olmalıdır.
Bütün duvarı harçla kapladıktan sonra sıva işlemi bitmiştir. 10 metrekare olan ortalama bir ev duvarı için sıvanın kuruma süresi 1 gecedir. Kaba sıva kuruduktan sonra üzerine ince sıva yapılır. İnce sıva için ince kumla temiz kireci 1'e 3 oranında karıştırıp su ekleyerek harç hazırlayın.
Sıva, inşaatların kaba halinin bitimi sonrası ince işlere geçişteki ilk uygulamadır. Su,kum,çimento veya kireç ile hazırlanan bir karışımdır, boyadan önce duvarlara ve tüm yüzeye uygulanır.
5 derecelik sıcaklıkların aşağısındaki sıcaklığa sahip mekanlarda donma riski sebebi ile sıva uygulaması yapılmamalıdır. Mümkünse 35 derecenin üzerinde sıcaklığa sahip olan ortamlarda alçı uygulaması yapılmamalı eğer yapılması gerekli ise alçının su kaybı yaşamaması için gerekli olan önlemler alınmalıdır.
KAKS nedir? Kat alan katsayısının kısaltmasıdır. Bir parselde inşa edilebilecek toplam kat alanının, aynı parselin büyüklüğüne bölünmesiyle elde edilen katsayıdır. Örneğin 1.000 m2 büyüklüğündeki bir parselde 2.000 m2 inşaat yapılabiliyorsa, bu parselin KAKS değeri 2.000/1.000 = 2,0 olarak hesaplanır.
İnşaat alanı avlular ve ışıklıklar hariç olmak üzere, bodrum kat, asma kat ve çatı arasında yer alan tüm mekânlar, çatı veya kat bahçeleri, çatıda, katta ve zemindeki teraslar, balkonlar, açık çıkmalar ile binadaki ortak alanlar dâhil yapının inşa edilen bütün katlarının alanını içermektedir.
Binanın alanı ile inşaat maliyet bedeli çarpılarak bulunan sonuç o binanın kaba inşaat maliyetini verirken; binada kullanılacak alçı, sıva, yalıtım, iç boya, dış boya, zemin betonu, seramik, mermer, parke, kapı pencere doğramaları, fayans, elektrik, su, doğalgaz gibi tesisat işleri ise ince inşaat işleridir.
Resmi Gazete'de yayımlanan emlak vergisi kanunu genel tebliğine göre, 2023 yılında uygulanacak binaların metrekare normal inşaat maliyet bedelleri; meskenlerde, lüks betonarme inşaat için ortalama 3,791 TL, 1. sınıf betonarme inşaat için ortalama 2,367 TL, 2. sınıf betonarme inşaat için ortalama 1,580 TL ve 3. sınıf ...
Günümüz koşullarında 100 metrekare bir evin proje giderleri yaklaşık olarak 60.000-75.000 TL arasında değişim gösteriyor. Evin yapılacağı yerin köy ya da il merkezi olmasına göre değişiklik gösteren bu fiyatlar, mimar destekleri vb. gibi durumlara göre de farklılaşıyor.
Kapı, pencere, sıva ve boya gibi ince detayları kapsayan bu gider kalemi için yaklaşık olarak 350 bin TL ayırmanız gerekir. Bütün bu gider kalemlerini topladığımızda 2023 yılı fiyatlarıyla 150 m2'lik evin maliyeti yaklaşık olarak minimum 990 bin TL'yi bulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri