Harç ile yapılan karışımlardan bahsedecek olursak bunları da kaba ve ince sıva olarak ayırabiliriz. Kaba sıvalar 3mm'lik elekten geçerek 2 tabaka halinde uygulanan karışımdır ve binanın yapımı esnasında duvarlar örüldükten sonra kullanılır. Çoğunlukla korucu göreve sahiptir.
Sıva için en elverişli mevsim, ilkbahar ve sonbahardır. İnşaat bitip duvarlar iyice kuruduktan sonra sıva işlerine başlanır. Sıvalar malzeme zayiatının çok olduğu uygulamalar arasındadır.
Sıva, inşaatların kaba halinin bitimi sonrası ince işlere geçişteki ilk uygulamadır. Su,kum,çimento veya kireç ile hazırlanan bir karışımdır, boyadan önce duvarlara ve tüm yüzeye uygulanır. Sıva yapının iç ve dış yüzeyine uygulanan koruyucu bir katmandır.
Bütün duvarı harçla kapladıktan sonra sıva işlemi bitmiştir. 10 metrekare olan ortalama bir ev duvarı için sıvanın kuruma süresi 1 gecedir. Kaba sıva kuruduktan sonra üzerine ince sıva yapılır. İnce sıva için ince kumla temiz kireci 1'e 3 oranında karıştırıp su ekleyerek harç hazırlayın.
Sıva yapılmadan önce yüzey kuru ve temiz olmalıdır. Yüzey iyice tıraş edilir. Beton ise duvarlardaki bitlerin süpürülmesi tavsiye edilir, zeminler ve duvarlar ıslak ise kalaslar hizalanmalıdır. İnce sıva ve kaba sıva iyice kuruduktan sonra yüzey ıslatılır ve uygulanır.
İlgili 29 soru bulundu
Bütün duvarı harçla kapladıktan sonra sıva işlemi bitmiştir. 10 metrekare olan ortalama bir ev duvarı için sıvanın kuruma süresi 1 gecedir. Kaba sıva kuruduktan sonra üzerine ince sıva yapılır. İnce sıva için ince kumla temiz kireci 1'e 3 oranında karıştırıp su ekleyerek harç hazırlayın.
Özellikle yüksek sıcaklıklar ve ani soğuk hava dalgaları gibi aşırı hava koşulları çatlamalara neden olabilir. Titreşim: Titreşim, özellikle duvara yakın çalışan ağır makineler veya inşaat çalışmaları gibi nedenlerden kaynaklanabilir ve çatlaklara neden olabilir.
Hava sıcaklığı 20°C'nin altında yapılan sıva uygulamasında 24 saat sonra ilk sulama yapılmalıdır. Daha sonra 12 saat ara ile en az üç kez sulanmalıdır. Sonrasında uygulama yüzeyinin 1 hafta boyunca nemli kalması sağlanmalıdır.
Kaba sıva kalınlığı yaklaşık olarak, bina içinde 15 mm -20 mm ve dış cephede 20 mm -25 mm kalınlığında olmalıdır. Kaba sıva yapılmadan önce, kapı ve pencere kasaları takılmış olmalıdır.
Uygulama sonrasında kuruma süresi yaklaşık 5-6 saattir. Bu nedenle uyguladıktan sonra kuruma süresini bekleyene kadar alanı kullanmamalısınız. Alçı kuruduktan sonra zımpara ile üzerinden geçmelisiniz. Alçı sıva ve alçı plaka üzerine rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
-Yağmur, kar gibi yağışlar sırasında veya yağış ihtimalinin yüksek olduğu zamanlarda sıva yapılmamalıdır.
Dİğer oda ve koridorlarda makinalı alçı sıva ile kaplanır. Kesinlikle alçı sıvadan önce kara sıva yapılmaz. Hiçbir sorunu olmadığı gibi boya için daha güzel bir alt yapı sunar. Alçı sıva üzeri saten çekilir böylece boya için pürüzsüz yüzey hazır olur.
Kireç Sıvası ve Alçı Sıvası
Binlerce yıldır kullanılmaktadır ve birçok modern çimento sıvasının aksine nefes alabilir. Bu nedenle rutubet sorunlarının ve yoğuşmanın önlenmesine yardımcı olabileceği dönem özellikleri için son derece uygundur.
Yeni sıva uygulaması yapılmış olan yüzeyler aşırı don, güneş, yağmur ve rüzgar gibi durumlara karşı korunmalıdır. 5 derece sıcaklığın altında ya da 35 derece sıcaklığın üzerinde sıva uygulaması yapılmamalıdır.
1. Çimento sıvalar; tekrar tekrar ve iyice ıslatılmış yüzeyler üzerine uygulanmalı, yerine ve mevsimine göre yeterli bir süre ıslak tutulmalıdır. 2. Sıva yapılacak mahalde don olasılığı olduğu sürece sıva işlemi yapılmamalıdır.
Tanımı ve Kullanım Alanları: Çimento esaslı, tek bileşenli, kimyasal ve elyaf katkılı, elle uygulanabilen hazır kaba sıvadır. İç ve dış mekânlarda, duvar ve tavanda, tuğla, gazbeton, beton, brüt beton, bims ve briket gibi yüzeylerde kullanılır.
25 kg'lık torba = 6 m2 yer döşer. 25 kg'lık torba = 45 m2 yer dolgusuna yeter. 1 m3 sıva harcı ile = 30 m2 yer sıvar.
Kaba sıva fiyatları genellikle m2 cinsinden verilmektedir. Kullanılan malzeme, uygulama tekniği ve süresine bağlı olarak ortalama 15 – 30 TL/m2 civarında bir fiyat ile kaba sıva yaptırmak mümkündür.
Kireç, harç / yüzey arasındaki boşlukları doldurur. Kirecin sıvada fazla kullanımı duvarın yüzey basınç mukavemetini azaltır. Kireç miktarı arttıkça sıvanın su tutabilme özelliği artmakta buna mukabil mukavemet düşmektedir. Kireç, sıvanın duvara karşı bağlayıcı gücünü arttırır.
Kaba sıva; 3 mm'lik elekten geçen kum, bağlayıcı ve su ile karıştırılarak hazırlanan sıvadır. Kaba sıva yüzeye genellikle 2 tabaka halinde uygulanır. İlk tabaka normal harca göre biraz daha sulu yapılarak serpme şeklinde uygulanırken ikinci tabaka plastik kıvamda hazırlanır.
Kaba sıva harcı içerisinde genellikle kum, çimento, kireç ve su kullanılmaktadır. Bu malzemelerin haricinde perlit, özel üretilmiş katkı malzemeleri (priz geciktirici, aderans artırıcı, su sızdırmazlık maddesi vb.) katılabilir. kum dere kumudur Tane iriliğine göre kaba sıva kumu 0-7 mm aralığında olmalıdır.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 29. maddesine göre, yapı ruhsatı alındıktan sonra 2 yıl içinde yapı yapmaya başlanması gerekir. İmar Kanunu, bu süre içinde yapıya başlanamadığı takdirde inşaat ruhsatının hükümsüz kalacağını öngörmektedir. İki yıl içerisinde yapıya başlanamamış ise ruhsatın yenilenmesi gerekir.
TSE standartlarına uygun olarak üretimi yapılan 1 torba saten alçının kilosu 30'dur. 30 kiloluk saten alçının yapacağı yer 30 metrekaredir. Yani 1 torba saten alçı m2 yer yapar diye merak ediyorsanız bunun cevabı 30 metrekaredir.
Çelik Sıva, makine ile atıldığı için çok fazla vakit kazandıran ve bu nedenle de kaba alçı veya kara sıva (çimentolu kaba sıva) yerine kullanılan çimento esaslı el ve makine sıvasıdır. Daha çok iç cephede uygulanan bu ürün, dış cephede de kullanıma uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri