Sıvaların üzerine boya yapılabilir. Silikon ve plastik içerikli boyalar sürülebilir.
Sıva, uygulandıktan sonra yağmur ve güneş gibi hava koşullarından korunmalıdır. Sıvanın üst katını dış cephe boyaları ile boyayarak dayanıklı hale getirebilirsin. Ancak bu boyama işlemi için sıvanın iyice kurumasını beklemelisin. Bir haftalık bekleme süresinden sonra boyama işleminden daha fazla verim alabilirsin.
Genellikle duvar gibi düşey yüzeylere uygulanır. Kaba sıva gibi kum, su ve bağlayıcı malzemeden oluşan ve kalınlığı 5 mm'yi geçmeyen sıva çeşididir. Kaba sıva tamamen kuruduktan sonra ince sıva uygulanmalıdır. İnce sıvanın amacı kalan boşlukları tamamlamaktır.
Alçı olmayan duvar herhangi bir boyayla boyanabilir. Bunun önünde herhangi bir engel yoktur. Alçısız duvarlar, su bazlı silikonlu boya, plastik boya ve yağlı boya ile boyanabilir. Buradaki en büyük engel, alçısız duvarların boyayı tam çıkartmamasıdır.
Kaba sıva; bina yapım esnasında, duvarlar yapıldıktan sonra duvarların dış etkilerden, (yağmur, don, güneş gibi) korunması, binanın ömrünü uzatması gibi unsurların yanında sıva ile düzgün ve pürüzsüz bir yüzeyin elde edilmesi için gerekli olan bir uygulamadır.
İlgili 36 soru bulundu
Özellikle yüksek sıcaklıklar ve ani soğuk hava dalgaları gibi aşırı hava koşulları çatlamalara neden olabilir. Titreşim: Titreşim, özellikle duvara yakın çalışan ağır makineler veya inşaat çalışmaları gibi nedenlerden kaynaklanabilir ve çatlaklara neden olabilir.
Isı Yalıtım Sistemleri için özel olarak geliştirilmiş olan Klimatherm Dekoratif Sıva Mineral Doku,aynı zamanda düzgün çekilmiş ve yüzey mukvemeti kuvvetli kaba sıva üzerine,macunlanmış brüt beton , macunlanmış gazbeton üzerine de uygulanabilir. Direkt tuğla, gazbeton ve zayıf sıvalı yüzeylere uygulanmaz.
Alçı hangi boya ile boyanır? Silikonlu boyalar ile yağlı boyalar, alçı boyamada tercih edilen boya çeşitleridir. Alçı üzerine duvar boyama yapmadan önce, iki defa astar çekmen ve kurumasını beklemen gerekir. Kaba inşaatın bitimiyle yapılan kara sıva yerine alçıyı boyamak, çok daha kolay.
Bianca Ham Sıva İç Cephe Astarı tek kat olarak fırça, rulo veya püskürtme ile uygulanır. Bianca Ham Sıva İç Cephe Astarı uygulandıktan 6 saat sonra sonkat boya uygulamasına geçilir. Uygulama esnasında yüzey ve ortam sıcaklığının en az +5°C en çok +30°C arasında olmasına dikkat edilmelidir.
Yumuşak kıllı bir fırça veya mikrofiber bir rulo, iz bırakma olasılığını azaltır ve boya yayılmasını iyileştirir. İnce katlar halinde boyama yapmak da önemlidir. İlk katın tamamen kurumasını bekleyip ikinci bir ince kat uygulamak, izleri gizler ve daha pürüzsüz bir yüzey elde etmenizi sağlar.
Kara sıvanın kuruması daha fazla zaman alabilirken, alçı sıva daha hızlı bir şekilde kurur. Dayanıklılık: Alçı sıva, kara sıvaya göre daha hassas bir yapıya sahiptir ve darbelere karşı daha duyarlı olabilir. Kara sıva ise daha dayanıklı bir yapıya sahiptir ve dış etkenlere karşı daha dirençlidir.
Duvar malzeme ve inşaat tarzının imkan verdiği hallerde tek kat sıva yapılabilir. 5. Sıvada mutlaka mastar kullanılmalıdır. 6. Kaba sıva işlerinde orta kum (1-3 mm.) ince sıva ve derz işlerinde ise mil kumu kullanılmalıdır.
Kaba sıva kalınlığı yaklaşık olarak, bina içinde 15 mm -20 mm ve dış cephede 20 mm -25 mm kalınlığında olmalıdır. Kaba sıva yapılmadan önce, kapı ve pencere kasaları takılmış olmalıdır.
– Sıvanın üstüne boya olur mu sorusu çok sorulmaktadır. Sıvaların üzerine boya yapılabilir. Silikon ve plastik içerikli boyalar sürülebilir. Burada plastik boyaların kullanılması tavsiye edilir.
Boyaya su katılmazsa ne olur
İç cephe ve dış cephe boyamalarda, boyaya su katılmazsa boya katı olur uygulanan yüzeyde kalın bir tabaka oluşturur. Gereğinden fazla boya kullanımına sebep olur aynı zamanda rulo ile işlem yapmada büyük zorluklar yaşatır.
Örnek vermek gerekirse koyu renkli bir duvarın üzerine açık renk boya yapılacak ise yüzeye Dyo Geçiş Astarı uygulanmalıdır. Geçiş Astarı yüzeyi mat ve beyaz renge dönüştürerek uygulanacak olan boyanın yüzeye daha iyi tutunmasını sağlar ve örtücülüğü arttırır.
Zımpara duvara boyanın yüzeye bağlanmasına yardımcı olacak bir doku verir. Ayrıca boya öncesi zımpara yaparak duvar ve tavanlarını dengeli hale getirebilirsiniz.
Boyanın yüzeye daha iyi tutunmasını, akma yapmamasını ve daha uzun ömürlü olmasını istiyorsan astar uygulaması işin olmazsa olmazıdır.Boyanacak yüzeyde oyuk, çizik, çatlak veya pürüz olabilir.
Boyama işlemini yukarıdan aşağıya doğru yapmalısınız. Önce tavandan başlamalı, ardından duvarları boyamalısınız.
Öte yandan alçının kurumasından sonra boyanın yapılıp yapılmayacağının ölçüsü kuruması değildir. Alçı kuruduktan sonra direkt olarak boya sürmeyin. Öncesinde alana zımpara çekin ve alanın pürüzsüz olmasını sağlayın.
Uygulama Esnasında Temiz Rulo/Fırça Kullanılmaması
Boyanın kuruması ile birlikte çok daha belirgin hâle gelen bu partiküller, yüzeyde pürüzlü görünümün ortaya çıkmasının başlıca kaynağıdır.
İnşaatların kaba halinin bitimi sonrası ince işlere geçişteki ilk uygulamadır. Su, çimento ve kum ile hazırlanan bir karışımdır, boyadan önce duvarlara ve tüm yüzeye uygulanır. Çimento yerine kireç ile hazırlanan karışım genel olarak yumuşak bir kıvamda olduğundan uygulaması kolaydır.
Hava sıcaklığı 20°C'nin altında yapılan sıva uygulamasında 24 saat sonra ilk sulama yapılmalıdır. Daha sonra 12 saat ara ile en az üç kez sulanmalıdır. Sonrasında uygulama yüzeyinin 1 hafta boyunca nemli kalması sağlanmalıdır.
Eğer alçı sıva sağlam ise, alçı sıvanın her tarafının eşit oranda sıvanmış olduğu kontrol edilmelidir. Mastar kontrolleri yapılmalıdır. Seramik uygulamasına geçilmeden önce alçı sıvanın kürlenme süresinin beklenmesi gerekmektedir.
Çimento, 1. Kireç, 6 Kum (hacimsel) karışımlı harç ile kaba sıva yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri