Kabak çekirdeğinin içerdiği lif, kandaki toplam kolesterol oranını düşürmeye yardımcı olur. Kabak çekirdeği kütlenin korunmasına yardım eder. Çünkü birey yedikten sonra daha uzun süre tok kalır. Kabak çekirdeği, E vitamini gibi antioksidanları içerisinde barındırır ve bağışıklığı güçlendirir.
Kabak çekirdeği, Spualen kaynağına sahip olması nedeniyle retina sağlığının korunmasında aracıdır ve ışık duyarlılığını azaltır. Karaciğer toksisitesini azaltarak karaciğerin düzenli çalışmasını destekler. Tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri kan düzeyinde total kolesterol miktarını azaltır.
Kabak çekirdeği yağı, doymuş yağ yerine sağlıklı yağlar içerir. Özellikle tekli doymamış yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. Bu tür yağlar, kalp sağlığını destekler ve kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olur.
Kalp sağlığı
Kabak çekirdeğinde bulunan fitosteroller ve omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyesini düşürebilir. Bu bileşikler ayrıca kan pıhtılarını ve aterosklerozu önleyebilir, böylece kalp krizi ve felç riskini azaltır.
Fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açabilir ya da fazla kilo alımına sebep olabilir. Ayrıca kabak çekirdeğinin aşırı tüketimi sivilce oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden cilt sorunu olan ve yağlı cilde sahip olan kişilerin, kabak çekirdeği aşırı tüketmemesi tavsiye edilir.
İlgili 30 soru bulundu
Kabak çekirdeği kalori bakımından zengin bir besin olduğu için aşırı tüketildiğinde kilo problemine yol açabilir. Mide rahatsızlığı olanların günde bir avuçtan fazla yemesi tavsiye edilmez. Özellikle cilt sorunu yaşayan kişiler çok fazla yememelidir çünkü aşırı tüketildiğinde sivilce sorununa yol açabilir.
Kabak çekirdeği omega-3 ve omega-6 içerir. Bu da antioksidan dışında iyi bir lif kaynağı olduğu anlamına gelir. Ayrıca karaciğer dostudur. Kabak çekirdeğinin içerdiği lif, kandaki toplam kolesterol oranını düşürmeye yardımcı olur.
- Bir avuç tüketilen çekirdek vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller, sağlamaktadır. İçerdiği E, B1, B5 ve folik asit sayesinde vücudun enerjisini yüksek tutar. - Büyük siyah çekirdek kötü kolesterolü düşürme etkisine sahiptir. Özellikle 1 avuç çekirdek yemek kalp ve damar sağlığına iyi gelmektedir.
Kırmızı et kolesterolü en çok arttıran besinler arasında yer alır. Süt ve süt ürünleri, yumurta, margarin, şeker, krema, kızartmalar, fast food ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar kolesterolün artmasına neden olacağından uzak durulması gerekir.
Kabak çekirdeğini fazla tüketmek kolesterolü yükseltir ve ishale neden olabilir. Kabak çekirdeği küçük bir besin olduğu için yutulabilir. Fakat çeşitli sindirim problemleri yaşamamak için çiğneyerek tüketilmesi önerilir.
Kabuklu Yiyecekler: Fındık, ceviz, badem, yer fıstığı, fıstık gibi besinler kalbe faydalı doymamış yağları fazlasıyla içerirler. Kötü kolesterol olan LDL düzeyini düşürmeye yardımcı olurlar.
Kabağın faydaları, kabaktaki düşük sodyum ve yüksek potasyum, kan basıncını dengeler ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca içerdiği pektin gibi lifler de kolesterol seviyelerini düşürür. Yüksek tansiyon hastalarının bolca kabak tüketmesi önerilir.
Ayrıca yüksek doz E vitamini içeren kabak çekirdeği, somon ve hamsi, maydanoz, ıspanak ve avokado gibi gıdalardan fazla tüketmek de kan sulandırıcı etkiye neden olur.”
Yapılan bilimsel çalışmalara göre, günde ortalama 40 gram kuruyemiş tüketmek, kötü huylu kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
Ay çekirdeği besin değerleri:
İçeriğindeki doğmuş yağ miktarı düşük olduğu için kolesterol içermez. İçerdiği yüksek düzeydeki fitosterol kolesterolü dengeler. Her gün yarım avuç kadar tüketilen ay çekirdeği, bir yetişkinin günlük magnezyum ihtiyacının yarısını karşılar.
Çekirdeklerde bulunan maddeler, kalp kaslarının daha sağlıklı çalışmasını sağlar ve hasar görmesini engeller. Kolesterol seviyesini dengeleyerek daha sağlıklı bir yaşam sunar. Üzümü çekirdekleri ile beraber tüketirseniz, kalp krizi hastalığına karşı güçlü bir önlem almış olursunuz.
Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan omega-3 bileşenlerini içeren balık, ceviz, semiz otu gibi besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Kolesterol düşürücü ilaçlarla benzer etkiye sahip olan probiyotik ve prebiyotik besinler (yoğurt, ayran, kefir vb.) bol miktarda tüketilmelidir.
Limonlu su kolesterole iyi gelir mi? Evet, limon kabuğunda bulunan polifenol flavonoidler kötü kolesterol denilen LDL kolesterolü düşürür. Ayrıca limon kabuğundaki potasyum da hem tansiyonu düzenler hem de kalbe faydalıdır.
Omega 3 içeriğiyle güçlü bir besin olan ceviz, kolesterol düşürücü bir etkiye sahiptir. Ancak yüksek kalorisi nedeniyle dikkatli tüketilmelidir.
Kabak çekirdeği faydaları bakımından tüketilmesi gereken çerezlik gıdalar arasında yer alır. Kabak meyvesinin kurutulması ile elde edilen bir kuruyemiş olan kabak çekirdeği her mevsim tüketilebilir.
Kabak Çekirdeği Kilo Yapar Mı? Kabak çekirdeği potasyum, sodyum, protein, karbonhidrat, A vitamini, B vitamini, C vitamini, E vitamini ve lif mineralleri açısından çok faydalı olan bir atıştırmalıktır. Kabak çekirdeği kilo yapar mı sorusunun cevabı ise hayır olacaktır.
Kabak Çekirdeği: Kabak çekirdeği prostatın boyutunu küçülterek büyümeyi engeller. Günde 1 avuç kabak çekirdeği tüketerek bu hastalıktan korunabilirsiniz. Başka bir seçenek olarak büyük bir fincana bir avuç ezilmiş taze kabak çekirdeği koyun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri