Konaklama vergisi, konaklama bedeli ile birlikte giderleştirilir. Konaklama faturası hangi gider veya maliyet hesabında takip ediliyorsa konaklama vergisi de aynı hesapta bir ayrıma tabi tutulmadan kaydedilir.
Ödenen Konaklama Vergisinin gider yazılıp yazılmayacağı hususu özellikle merak edilmekte olup, gerek kanun gerekse çıkarılan tebliğde, gider yazılamayacağı yönünde bir belirleme yapılmadığından gider yazılmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
İş seyahatine çıkan personelin yapmış olduğu seyahat, konaklama ve yemek giderleri belgelendirilmesi durumunda gerçek tutarları üzerinden gider yazılabilir. Yani tüm harcamaların faturalandırılması gerekir.
İşte, o detaylar. KONAKLAMA VERGİSİ GİDER YAZILIR MI? Kanunun 34 üncü maddesinin altıncı fıkrası uyarınca, konaklama vergisi, konaklama tesislerince düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilir. Bu vergiden herhangi bir ad altında indirim yapılamaz.
Değerli okurlar; işle ilgili olmayan, gelir getirici faaliyetinizle doğrudan ilgili olmayan, işle mütenasip olmayan, faaliyetinizle doğrudan ilgili kişilerle ilgili olmayan, seyahat, yemek ve konaklama giderlerinin, işletmenizde/şirketinizde vergi matrahınızdan indirilebilmesi mümkün değildir.
İlgili 23 soru bulundu
Şahıs şirketlerinde işletmeye ait yemek giderleri, elektrik, su ve doğal gaz faturaları ile farklı firmalardan alınan danışmanlıklar gider olarak gösterilebilir. Reklam harcamaları, kira ve aidat gibi ödemeler de şahıs şirketlerinin gider kalemleri arasındadır.
Konaklama vergili satış faturanızın iadesini oluşturabilirsiniz. Henüz gönderilmemiş olan konaklama vergisi bulunan faturalarda, “DÜZENLE” butonuna tıklayarak “İADE OLUŞTUR” seçeneği üzerinden iade oluşturabilirsiniz. İadesi oluşturulan konaklama vergili satış faturalarında, konaklama vergisi oranı değiştirilemez.
Personele yaptırılan tatil masraflarının personelin ücretine yansıtılması ve ücret olarak gereken ver gisel ödevlerin yerine getirilmesi koşuluyla kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.
Kanunun 34 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, konaklama vergisinin mükellefi verginin konusuna giren hizmetleri sunanlardır. Dolayısıyla konaklama vergisinin mükellefi, konaklama hizmetlerinin sunulduğu tesisi fiilen işletenlerdir.
Öyle ki, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren, konaklama sektöründe faaliyet gösteren bütün işletmelerin elektronik fatura yani e-fatura kesmeye başlaması zorunlu kılınmıştır. 2023 yılında bu kapsamda faaliyetlerine başlayacak olan yeni işletmeler faturalarını elektronik fatura olarak düzenlemek zorundadır.
Şirket veya meslek mensuplarının kanunen veya ilgili yasal düzenlemeler gereği zorunlu olarak üye oldukları dernek, oda, mesleki örgüt gibi dernek niteliğinde sayılan kurumlara ödedikleri aidatların vergi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınmasında bir sorun bulunmuyor.
2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (II) sayılı listenin (B) bölümünün 25 inci sırasında yer alan; otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmetlerinde KDV oranı (% 8) olarak uygulanır.
Katma Değer Vergisi'ne (KDV) artış yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Konaklama tesislerinin ödediği KDV tutarı da yüzde 8'den, yüzde 10'a yükseltilmiş oldu. Yüzde 2 oranında konaklama vergisi ödeyen otelciler, alınan yeni karar ile birlikte toplamda yüzde 12 oranında vergi ödeyecek.
Gelir İdaresi Başkanlığı yeni bir tebliği yayımlayarak e fatura kapsamına otelleri de dahil etti. Konaklama ve otelcilik hizmeti veren işletmeler, cirolarına bakılmaksızın e faturaya geçmek zorundadır.
İlk olarak 2019 yılında mecliste konuşulan konaklama vergisi, 1 Ocak 2023 yılında yürürlüğe girdi. Peki, konaklama vergisi nedir? Konaklama vergisi, konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ve beraberinde yemek, içme, aktivite vb. hizmetler sunan işletmelerden alınan vergidir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, konaklama vergisi beyannamesinin şekil, içerik ve ekleri ile uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir. Beyanname elektronik ortamda verilecektir. İlgili ayda işlem olmasa dahi boş olarak beyan verilmesi gerekmektedir.
Konaklama vergisi fatura üzerinde hesaplanarak gösterilecektir. Konuyla ilgili açıklama ve örnekler 14.12.2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ'in “V- MATRAH, ORAN VE YETKİ, VERGİNİN BELGELERDE GÖSTERİLMESİ” başlıklı bölümünün “C. Verginin Belgelerde Gösterilmesi” kısmında açıklanmıştır.
1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek olan %2'lik konaklama vergisinin ilk beyannamesi 26 Şubat 2023 tarihine kadar KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine, KDV mükellefiyeti bulunmayanlarca ise tesisin bulunduğu yer vergi dairesine verilmeye başlanacaktır.
Konaklama vergisinin Vergi Türü Kodu 0059 olarak belirlenmiştir. Eğer konaklama hizmeti dahil satış yapılmışsa, “SATIŞ” Fatura Tipi seçilmeli ve konaklama vergisi bu faturaya eklenmelidir.
Diğer bir ifade ile şirket ortaklarına veya personele işle ilgili görüşmelerde kullanılmak üzere tahsis edilen demirbaşa kayıtlı cep telefonlarına ilişkin olan ve bedelleri işletme tarafından ödenen haberleş me giderlerinin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilmesi mümkündür.
Giyim eşyasının KDV hariç bedeli gider veya maliyet olarak kaydedilir, KDV'si indirilir. Çünkü GVK'nun 27/2 nci maddesi, “HİZMET ERBABINA” işin icabı olarak kullandırılan giyim eşyasını içermektedir.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
Konaklama hizmetini alan müşterinin konaklama vergisi için yapması gereken ayrı bir işlem yoktur. Konaklama vergisi ile birlikte gider hesabına kaydedilir.
Buna göre, öğrencilerin barınması, eğitimi ve öğrencilerin sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerde bulunabildiği öğrenci kamplarında sunulan hizmetler, konaklama vergisinden muaf tutulmuştur.
Konaklama vergisi dolaylı vergidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri