İlk olarak kabak çekirdeklerini derin bir kapta üzerindeki kaygansı kısmı çıkana kadar yıkanır daha sonra süzgeç ile süzülür. Yıkanıp süzüldükten sonra temiz bir peçete üzerine alınır ve kurutulur Ve tekrar bir bez ile kurutma işlemi yapılır.
3. adım: Taze kabak çekirdeklerini bir kevgire alıp oda sıcaklığındaki suyla yıkayın, ardından temiz bir bezle tamamen kurutun. Temiz bez yerine kağıt havlulardan da destek alabilirsiniz ama dış kabuğunun tamamen kuruduğundan ve üzerinde hiç kabak parçası kalmadığından emin olmayı unutmayın.
Kabak çekirdeğinizi bir kurabiye veya fırın tepsisine yayın. Temiz tohumları kağıda dökün ve tek bir tabaka halinde eşit şekilde yayın. Hiçbir tohumun birbirine değmediğinden emin olun. Tohumlarınızı en az 1 ay boyunca serin ve kuru bir yerde havayla kurutun.
Kabak Çekirdeği Teker Teker Soymak
Sapı kaldırarak kestiğiniz kısmı çıkarın ve ardından ellerinizi kullanarak posayı ve tohumları çıkarın. Temizlemek için tohumları bir süzgecin içine koyabilir ve lavabonuzdaki soğuk suyun altında akıtabilirsiniz. Bir tohum alın ve çatlayana kadar yavaşça kırın. Kabuğu soyun.
Ayıklanmış kabak çekirdekleri fırın tepsisine konulur ve fırına yerleştirilir. Öncesinden ısıtılmış fırında yaklaşık 180 derecede on dakika boyunca kurutmak için bekletilir. Ayrıca fırın olmadan bekletme yöntemiyle kurutma işlemi diğer bir yöntemdir.
İlgili 39 soru bulundu
Kabak nasıl kurutulur? Kabağı kurutacağınız yerin direkt güneş almaması önemli. Gölge, çok rüzgar olmayan bir balkon en ideali.
Yağlı kağıt fırın tepsisine yerleştirilir ve üzerine tuz eklenir fırına verilir. Daha sonra yenmeye hazır hâle gelir. Benim fırınım da 180 derecede 15 dakika da oldu fırınınıza göre değişkenlik göstere bilir dikkatli olmanız da fayda var 😊 Deneyeceklere afiyet olsun💐.
Seçtiğiniz iri, olgun kabakları iyice yıkayıp sap kısımlarını kestikten sonra kabuklarını soyun. Daha sonra tam ortasından enine doğru ikiye kesip içini boşaltarak kurutmaya hazır hale getirin.
Kabak tohumlarını ocaklara atmandan önce 1 gün suda veya nemli bir bez içerisinde bekletmeniz kabak tohumu çimlendirme yüzdesini artıracaktır.Toprak ısısının 10-20 derece arasında olması uygundur.
En kaliteli kabak çekirdeği, öncelikle tadından anlaşılmaktadır. Kaliteli olmayan ve bayatlamış kabak çekirdeğinin içerisinde bulunan yağ dengesi bozulacağından dolayı tadında bir acılık meydana gelebilmektedir. Özellikle açıkta bekleyerek nem kapan kabak çekirdekleri daha kısa sürede bozulabilmektedir.
Çiğ kabak çekirdeği nasıl saklanır? Birçok başka kuru yemiş çeşidi gibi kabak çekirdeğinin de en doğru saklama yolu kuru ve soğuk bir yerde muhafaza etmektir. Hava almayan kapaklı bir kabın içerisinde saklanması gereken çiğ kabak çekirdeklerinin buzdolabında ya da buzlukta tutulması önerilir.
Pamuklu bir bez üzerine serip güneşte kurutmaya bırakın. Kabak çok çabuk kurur. Etkili sıcakta,en geç iki gün içerisinde kabaklar kuruyacaktır. Kuruyan kabakları temiz bir bez torba içinde kuru bir yerde saklayın.
Kabak çekirdeği, yüksek miktarda antioksidan varlığıyla iyi bir bağışıklık sistemi sağlar. Ayrıca yorgunluğu da ortadan kaldırır. Vücut için vazgeçilmez bir besin olan kabak çekirdeğini ne kadar tüketmek gerekir. Kavrulmuş ya da kavrulmamış olarak tercih edebilirsiniz.
Çekirdekler temizlenir ve yıkanır. Kevgirde süzülerek suyu sızdırılır.
Kabak çekirdeğinin faydalarından maksimum derecede faydalanmak için çiğ yenilmesi gerekir. Kuruyemişçilerde satılan kabak çekirdekleri genelde sıcak ortamlarda uzun süre kaldıklarından dolayı kısmen özelliklerini yitirirler.
Erişkinlik döneminde, her gün bir avuç kabak çekirdeği yenilmesi önerilir. Kabak çekirdeğinin içerdiği yağ, güçlü bir diüretiktir; testosteronun dönüşmesini engelleyen 'cucurbitacin' adlı bir bileşik içerir. Yarım bardak kabak çekirdeğinde, 8 mg kadar çinko vardır. Ve çinkonun prostatı küçülttüğü ispatlanmıştır.
Filizlendirme sayesinde tohumların içlerindeki vitamin, mineral ve enzimleri bir kaç kat arttırabiliyorsunuz. O minik filizler birer özellikle A, B, C, D ve E vitamin bombası. Uzmanlar bu sebepten özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak için filizlenmiş tohum yememizi tavsiye ediyorlar.
Kabağı tuzlu suda bekletmek te kabağın içindeki şeker tadını bastırıyor bütün kabak yemeklerinde bunu uygulayabilirsiniz.
Kabak çekirdeği, E vitamini gibi antioksidanları içerisinde barındırır ve bağışıklığı güçlendirir. Vücuttaki iltihabın atılmasına yardımcı olur. Yeterli düzeyde tüketmek, mide, prostat, kolon ve akciğer kanseri riskinin azaltılmasına katkı sağlar. İyi bir uyku düzeni için ideal gıdalardandır.
Kabakları yıkadıktan sonra 1 santimetre kalınlığında dilimleyin. Daha sonra güneş alan bir yere temiz bir bez örtün ve dilimlediğiniz kabakları da bu beze dizin. Birkaç günde kuruyan kabaklarınızı bez torbalarda veya buzdolabı poşetinde saklayabilirsiniz.
Pazardan veya manavdan aldığımız taze dolmalık kabakları ortadan ikiye kesiyoruz. Sonra dolma oyacağı ile içlerini çıkarıp dışlarına çizgiler atıyoruz ve hepsini böyle hazırlayınca iğneye ipliği saplayıp onar tane ipe diziyoruz. Güneş alan bir yere ipi gerip kurutuyoruz.
Ankete katılan çiftçilerin yaklaşık %50'si en yaygın üretim sorununun çürüme olduğunu belirtmiştir. Üreticilerin %60'ı kabak meyvelerinde çürümeye neden olan faktörün yabancı otlar olduğunu ifade etmiştir. Bölgedeki yaygın yabancı otlardan demir dikeni (Tribulus terrestris L.) ve domuz pıtrağı (Xanthium strumarium L.
Tuzsuz çekirdeği tepsiye yayarak dizelim üzerine su serpistirelim tuzu da ekleyelim karistiralim tepsiye yerleştirelim 180 derecelik fırında biraz kızartalım.
Kabukları israf etmekten kaçınınız. Kabağın vitaminin kabuğunda olduğunu da unutmayınız. - Kabuğu soymak istemiyor iseniz ucu sivri bir bıçağı kabağın üzerinde törpü yapar gibi sürtme işlemi yapınız. Bu sayede kabuğu tem temizlemiş hem de pürüzsüz hale getirmiş olabilirsiniz.
Besin değeri yüksek bir yağdır. Yağın yapımı için önce kabağın taze çekirdekleri alınır ve işlenir. Daha sonra soğuk presleme yöntemiyle kabak çekirdeği yağı elde edilir. İnsan sağlığına birçok faydası olan yağ, iltihap önleyici özelliğinin yanı sıra antioksidan bakımından da zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri