Kabak çekirdeği çok önemli bir protein kaynağı olan bir besindir. Diyet sürecinde protein kaynağı gıdaların yağ yakma sürecinde çok önemli katkılar sunduğunu biliyoruz. Bu anlamda kabak çekirdeği kilo verme sürecinde metabolizmayı hızlandırması ve yağ yakımını desteklemesi nedeniyle kilo verdirdiğini söyleyebiliriz.
Kabak çekirdeği, bilinçli bir şekilde tüketildiğinde kilo vermek isteyenler açısından faydalı bir besin. Çünkü kayda değer bir protein kaynağı. Ayrıca kan şekerini dengeleme konusunda da etkili. Yani haftanın iki günü ara öğün olarak tüketeceğiniz bir avuç kabak çekirdeği uzun süre tokluk hissi sağlar.
Bu çekirdeğin diğer önemli bileşenleri arasında vitaminler ve mineraller gelir. K vitamini ve birçok B vitaminin yanı sıra manganez, magnezyum ve çinko gibi önemli mineralleri de içerir. Vitamin ve mineraller, vücut ve metabolizma fonksiyonlarına yardımcı olur.
Beyin sağlığı için önemli besinlerden olan kabak çekirdeği bir avuç tüketildiğinde günlük çinko ihtiyacını karşılar ve hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur. Kabak çekirdeği kilo vermeye yardımcıdır. Şeker hastalığı, kalp hastalığı, obezite gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Kabak çekirdeği diyeti içerisinde olduğu gibi faydalarını görmek için tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerekir. Aksi takdirde yapısındaki kalori ve doymamış yağ unsurları kilo alınmasına sebep olacaktır.
İlgili 16 soru bulundu
İçeriğinde nitrik oksit kan damarlarını genişletmeye yardımcı olur. Uykuyu iyileştirir. Uyumakta zorluk çekiyorsanız yatmadan önce kabak çekirdeği yiyebilirsiniz. İyi bir magnezyum kaynağı olmasından dolayı uyku döngünüzü düzenlemeye yardımcı olur.
Kabak çekirdeğinin içeriğinde lif oranı çok yüksektir. Bu yüzden tüketim miktarında dikkatli olunmadığı takdirde midede şişkinlik ve gaza neden olabilir. Kabak çekirdeğinin içeriğindeki lifler, kabızlığa iyi gelir ancak fazla tüketilirse kabızlığa yol açabilir.
Bağırsakların düzenli olarak çalışmasında etkilidir. Kabızlığa karşı iyi gelir. Kabak çekirdeği yağı kemikleri güçlendirir.
- Kabızlığa iyi gelir. - Mesane iltihabı ya da idrar tutulması gibi rahatsızlıklara iyi gelir. - Mide bulantısına iyi gelir. - Solucan veya tenya dökmeye yardımcı olur.
Uyandıktan sonra kahvaltınızı ilk 45 dakika içerisinde yapmaya özen gösterin. Bu şekilde metabolizmanız hızlanacaktır. Protein dolu bir kahvaltı, haşlanmış yumurta, yoğurt ve granola parfe, yulaf ezmesi ile güne başlamak için güzel bir başlangıç olacaktır.
Metabolizmanın hızlı şekilde çalışması için spor çok önemlidir. Egzersiz hareketleri ile kaslar metabolizma hızının yukarı çıkmasına katkı sağlar. Spor hareketlerini aksatmadan yapmakta fayda var. Çikolata, hamur işi, baklava, ve kızartma yiyeceklerin metabolizma hızını düşürdüğü apaçık bir gerçek.
Metabolizmanın hızını yükseltmek için en önemli besinler lif içeren besinlerdir. Lif sindirim sırasında enerjiyi artırır ve metabolizmayı hızlandırır. Lif içeren bazı besinler;portakal, ıspanak,brokoli,elma, greyfurt, kale, lahana, kepekli tahıllar, kabak çekirdeği, fındık, badem ve yulaf olarak sıralayabiliriz.
Kabak çekirdeğinin zararları
Lif bakımından yüksektir, çok miktarda yemek gaz veya şişkinliğe neden olabilir. Lif, dışkıyı toplamaya yardımcı olur ve uzun vadede kabızlığı önler, ancak bir kerede çok fazla kabak çekirdeği yemek kabızlığa neden olabilir.
Kabak Çekirdeği Kalori
Kabak çekirdeği B vitamini, E vitamini, Potasyum, Magnezyum, Selenyum, Mangan, Fosfor ve Çinko bakımından çok zengin bir besin kaynağıdır. Yağlı bir besin türü olduğu için aşırı tüketilmemelidir. Günde 1 avuç kabak çekirdeği yemeniz, yeterli olacaktır.
Kabak çekirdeği, içinde bulunan yağ oranı nedeni ile fazla tüketildiği zaman kilo alımına neden olabilir.
Kabak çekirdeğinin faydalarından maksimum derecede faydalanmak için çiğ yenilmesi gerekir. Kuruyemişçilerde satılan kabak çekirdekleri genelde sıcak ortamlarda uzun süre kaldıklarından dolayı kısmen özelliklerini yitirirler.
Kabak çekirdeği, yüksek kolesterol ve kan şekeri düzeyleri gibi diyabetik faktörlerin önlenmesine yardımcı olabilir. İçindeki hipoglisemik özellik, şeker hastalarının kan şekeri düzeylerini daha iyi yönetmelerine yardım eder. Kabak çekirdeği, kemik oluşumunda etkili bir role sahiptir. Zengin bir magnezyum kaynağıdır.
Bağırsak hareketlerini arttırıcı ve kabızlığa da iyi gelen bir gıdadır” diye konuştu. Ay çekirdeğinin kanserden korunmada da güçlü bir yardımcı olduğunu anlatan Tarhan, “Posalı bir gıda maddesi olduğu için kanser yapıcı zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısaltır.
İhtiyaçtan fazla çekirdek tüketimi, vücutta aşırı sodyum birikimi ve obezite gibi yan etkiler göstermektedir. Alerjen besin grupları içerisinde yer alan çekirdek, hassas bünyeli kişilerde göz yaşarması, ciltte kaşıntı, egzama ve hapşırık gibi alerjik problemlere neden olmaktadır.
Tryptophan içeren kabak çekirdeği, bu doğal amino asit sayesinde uyku kalitenizi yükseltir. Çünkü bu tryptophan uyku bozuklukları tedavisinde kullanılır ve düzenli kabak çekirdeği tüketimi bu sıkıntıyı ortadan kaldırır.
Kabak çekirdeği: Güçlü bir antioksidan kaynağı olan kabak çekirdeği beyni serbest radikal hasarından koruyor, bu sayede hücreler savunmasız kalmıyor ve hafıza gerilemiyor. Kabak çekirdeği aynı zamanda iyi bir magnezyum ve çinko kaynağı. Magnezyum öğrenme ve hafıza için çok önemli bir mineral.
Ekmeği hayatınızdan çıkarmayın
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri