Gece yatmadan tüketildiğinde, dinlenmeye geçen ve yenilenen hücrelerin işlevlerini artırır, rahat uyumanızı sağlar. Kabak çekirdeği zengin E vitamini içeriğine sahiptir, bu sayede göz sağlığını korur. İçeriğindeki bol demir sayesinde demir eksikliği ve kansızlığa iyi gelir.
İçeriğinde fosfor, çinko, demir, kalsiyum, magnezyum ve sodyum gibi minerallerin yanı sıra yüzde 90 E vitamini içerir. Gece yatmadan tüketildiğinde, dinlenmeye geçen ve yenilenen hücrelerin fonksiyonlarını artırır. Cilt sağlığına da fayda sağlayan kabak çekirdeği dermis tabakasının kendini yenilemesini sağlar.
Kabak çekirdeği yağını sıvı yağ formunda da alabilirsiniz. Günde üç kez 1 çay kaşığı 1 veya çorba kaşığı kadar tüketebilirsiniz. Zeytinyağı gibi mutfak kullanımı için pazarlanan kabak çekirdeği yağları bir dereceye kadar aynı şekilde kullanılabilir.
Kabak çekirdeğinin faydaları bağırsak içinde savaşçı bir etki yaratır. Kurtların düşmesi için aç özellikle aç karnına yenecek kabak çekirdeğinin yararlı olduğu gözlenmektedir.
Kabak çekirdeği, hücrelerinizi hastalığa neden olan hücrelerden korur ve antioksidan bakımından oldukça zengindir. Böylece vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Kabak çekirdeğinin içeriğinde magnezyum yüksektir. Magnezyum içeriği, kan şekerinizin düzenlenmesine yardımcı olarak diyabet riskini azaltabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açabilir ya da fazla kilo alımına sebep olabilir. Ayrıca kabak çekirdeğinin aşırı tüketimi sivilce oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden cilt sorunu olan ve yağlı cilde sahip olan kişilerin, kabak çekirdeği aşırı tüketmemesi tavsiye edilir.
Kabak çekirdeği bir nevi doğal viagradır Testesteron seviyesini arttırır. Erkeklerin cinsel sağlığında mucizeler yaratır. İçerisinde bulunan B, C, D, E ve K vitaminlerinin libido üzerinde büyük rolü vardır. Buna ek olarak da kabak çekirdeği çinko doludur, bu da yüksek testesteron seviyelerini arkasındaki güçtür.
Kabak çekirdeğinin diğer bir faydası da uyku düzenine yardımcı olmasıdır. İçerdiği triptofan isimli amino asit sayesinde daha iyi bir uyku uyumanıza yardımcı olur. Kabak çekirdeğindeki çinko, triptofan amino asidinin serotonin hormonuna ve melatonin hormonune dönüşerek uyku döngülerini düzenlemeye yardımcı olur.
Kalp ve Karaciğer Sağlığına Faydalıdır: Kabak çekirdeği lifler, sağlıklı yağlar ve antioksidanlar açısından zengin bir besin kaynağıdır. Kabak çekirdeğinin içermiş olduğu bu maddeler özellikle kalp ve karaciğer açısından çok önemli olup, tüm organları da güçlendirmektedir.
İçeriğinde çok sayıda mineral ve vitamin ihtiva etmesi ile kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Ayrıca kabak çekirdeği yağının tansiyonu ve kötü kolesterol düzeylerini düşürebildiği gözlemlenmiştir. İçeriğinde yer alan nitrik oksit kan damarlarını genişletmeye katkı sağlar.
Kabak çekirdeği yüksek kaloriye sahip bir atıştırmalıktır. 100 gramında 450 kalori olan kabak çekirdeğinin günlük önerilen tüketim miktarı 1 avuçtur.
Lif bakımından oldukça zengin olan kabak çekirdeği, mide yanmasını rahatlatır. Hazmı kolaylaştıran ve mide hastalıklarına iyi gelen kabak çekirdeği, sindirim sistemi rahatsızlıklarına de oldukça faydalı olduğu için bağırsak sağlığını da korumaktadır. Kabak çekirdeği, solucan ve tenya dökmeye yardımcı olur.
Kabak çekirdeği bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar. Bağırsaklarda kolay sindirilen kabak çekirdeği bundan dolayı sindirim sistemi dostu olarak da bilinmektedir. Kabak çekirdeğinin düzenli olarak tüketilmesi bağırsaklara oldukça iyi gelmektedir.
Kabak hangi ayda yenir? Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır.
Kabak çekirdeği aynı zamanda magnezyum, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, potasyum, sodyum ve bakır açısından da son derece zengin. İşte bu yüzden zaman zaman danışanlarıma ara öğün olarak kabak çekirdeğini öneriyorum.
Tryptophan içeren kabak çekirdeği, bu doğal amino asit sayesinde uyku kalitenizi yükseltir. Çünkü bu tryptophan uyku bozuklukları tedavisinde kullanılır ve düzenli kabak çekirdeği tüketimi bu sıkıntıyı ortadan kaldırır.
Kabak çekirdeği küçük bir besin olduğu için yutulabilir. Fakat çeşitli sindirim problemleri yaşamamak için çiğneyerek tüketilmesi önerilir.
Kalp ve karaciğer sağlığı
Kabak çekirdeği omega-3 ve omega-6 yağ asitleri, antioksidanlar ve lif içerir. Bu kombinasyon hem kalp hem de karaciğer için yarar sağlar.
Kabak çekirdeği, içerisinde aminoasit barındırdığı için stres ve depresyona iyi gelir. Kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.
Kabak çekirdeği, içinde bulunan yağ oranı nedeni ile fazla tüketildiği zaman kilo alımına neden olabilir.
Kabak çekirdeği, beynin düşünme, öğrenme ve nedensellik kabilyetlerini içeren bilişsel fonksiyonları için hayati bir rol üstlenen çinko bakımından oldukça zengin bir besin. Kabak çekirdeği, sinir sistemi için önemli bir rolü olan magnezyum bakımından da zengin bir içeriğe sahip.
Kabak çekirdeğinin zararları
Lif bakımından yüksektir, çok miktarda yemek gaz veya şişkinliğe neden olabilir. Lif, dışkıyı toplamaya yardımcı olur ve uzun vadede kabızlığı önler, ancak bir kerede çok fazla kabak çekirdeği yemek kabızlığa neden olabilir.
Cinsel gücü artıran kuruyemiş hangisi diye soranlar yanıtın fındık olduğunu bilir. Fındık en eski dönemlerden beri cinsel yaşamda oldukça etkili olan bir kuruyemiş çeşididir. Fındığı dilerseniz karışık taze kuruyemiş içerisinde dilerseniz de yalnız olarak tüketebilirsiniz.
Seks kalp atış hızınızı artırabilir, ancak düzenli egzersiz kalbinizi formda tutarak cinsel performansınıza yardımcı olabilir. Düzenli egzersiz ve kasları kuvvetlendirici hafif sporlar. Testosteron yani erkeklik hormonu düzeyini canlı tutacak her türlü bedensel aktivite erkek için yararlıdır.
Afrodizyak içeren yiyeceklerinin gücüne inanın. Avokado, incir, muz gibi seks gücünü artıran meyvelerden bolca tüketmeye çalışın. Bu yiyecekler genellikle mineral ve vitaminler ile kan akışının hızlanmasına yardımcı olur. Vücuda yeterli miktarda çinko alımının cinsel sağlığa iyi geldiği biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri