İkinci kavurma yöntemi ise tavada kavurmadır. Tuzlamadan sonra çekirdekler teflon tavada on dakikada boyunca kavrulur. Fırında veya tavada kavrulmuş kabak çekirdeklerini hava almamasına özen gösterilerek saklama kabına ya da kavanozlara konularak muhafaza edilebilir.
Kabak çekirdeklerini tepsiye dökün. Çekirdekleri tepsiye yayın. Üzerine tuz döküp karıştırın. 180 derece fırında 20-25 dk karıştırarak kavurun.
Mutfağınızdaki tavaya koyduğunuz çiğ ay çekirdeklerini orta ateşte sertleşene kadar kavurun. Eğer tuzlu kavrulmuş çekirdek elde etmek istiyorsanız, kavurma işleminden önce çekirdekleri bu yöntemi kullanarak un ve tuzlu su ile karıştırmanız yeterli olacaktır.
Kabak Çekirdeği Teker Teker Soymak
Sapı kaldırarak kestiğiniz kısmı çıkarın ve ardından ellerinizi kullanarak posayı ve tohumları çıkarın. Temizlemek için tohumları bir süzgecin içine koyabilir ve lavabonuzdaki soğuk suyun altında akıtabilirsiniz. Bir tohum alın ve çatlayana kadar yavaşça kırın. Kabuğu soyun.
İlgili 37 soru bulundu
Tuzlamadan sonra çekirdekler teflon tavada on dakikada boyunca kavrulur. Fırında veya tavada kavrulmuş kabak çekirdeklerini hava almamasına özen gösterilerek saklama kabına ya da kavanozlara konularak muhafaza edilebilir.
Erciyes'in yıllar önce patlaması sonucu ortaya çıkan tüfün kent ve çevresine yayılarak uygun toprak yapısını oluşturması sayesinde, kuruyemiş sektöründe değerlendirilen kabak çekirdeği, Türkiye genelinde en fazla Kayseri'de üretiliyor.
Bunun için tüm çekirdekleri fırın tepsisine serpmek ve tepsiyi de fırına yerleştirip fırın ısısını 170-180 dereceye ayarlamanız yeterli. Ardından çekirdeklerin istediğiniz kadar kavrulduğuna karar verdiğiniz anda fırını kapatıp çekirdeklerinizi servis etmeden önce soğumaya bırakabilirsiniz.
İlk olarak kabak çekirdeklerini derin bir kapta üzerindeki kaygansı kısmı çıkana kadar yıkanır daha sonra süzgeç ile süzülür. Yıkanıp süzüldükten sonra temiz bir peçete üzerine alınır ve kurutulur Ve tekrar bir bez ile kurutma işlemi yapılır.
3. adım: Taze kabak çekirdeklerini bir kevgire alıp oda sıcaklığındaki suyla yıkayın, ardından temiz bir bezle tamamen kurutun. Temiz bez yerine kağıt havlulardan da destek alabilirsiniz ama dış kabuğunun tamamen kuruduğundan ve üzerinde hiç kabak parçası kalmadığından emin olmayı unutmayın.
İyice karıştırılan çekirdek fırın kabına koyulur ve 180 derecede pişmeye bırakılır, her on dakikada bir, tahta kaşıkla birbirine yapışmaması için karıştırılır. 50 dakika sonunda çekirdeklerin kavrulması tamamlanmış olacaktır.
Bunun için çekirdeklerin üzerine 1 yemek kaşığı kadar un serpmeniz gerekir. Ardından bir avuç tuzu, bir su bardağı su ile karıştırmalı ve bu karışımı çekirdeklerin üzerine dökmelisiniz. Kavurma işlemi sürecinde dikkat etmeniz konulardan biri, çekirdeğin yanmaması için ocağından başından ayrılmamanız gerektiğidir.
Tıpkı baharatlara yapıldığı gibi, kavrulduğunda kuruyemişlerin tadı ve aroması daha çok ortaya çıkar. Kavurma yöntemi bazen kuruyemişi çekirdeğinden ayırmak için de kullanılan bir tekniktir. Genel olarak kavrulmuş çekirdek iki yöntem ile kavrulur. Kuru kavurma ve yağlı kavurma.
Orta boy geniş bir tencere içine 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı koyun. Üzerine kestiğiniz soğanları ekleyip, orta ateş üzerinde 2 dakika kavurun. Ardından tencereye doğranmış kabakları koyup, 3-4 dakika kadar kavurun.
Bu sürenin 10 dakikası hazırlık, 35 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 3 kişilik zeytinyağlı kabak kavurması içindir. Afiyet olsun.
Kabak çekirdeği sindirim sağlığının arttırılmasında önemli rol oynar. Kabak çekirdeği yağı, yüksek E vitamini ve diğer antioksidan içeriğine sahiptir. E vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve sağlıklı kan damarlarını korumaya yardımcı olur.
Çiğ kabak çekirdeği nasıl saklanır? Birçok başka kuru yemiş çeşidi gibi kabak çekirdeğinin de en doğru saklama yolu kuru ve soğuk bir yerde muhafaza etmektir. Hava almayan kapaklı bir kabın içerisinde saklanması gereken çiğ kabak çekirdeklerinin buzdolabında ya da buzlukta tutulması önerilir.
Kabak çekirdeği, E vitamini gibi antioksidanları içerisinde barındırır ve bağışıklığı güçlendirir. Vücuttaki iltihabın atılmasına yardımcı olur. Yeterli düzeyde tüketmek, mide, prostat, kolon ve akciğer kanseri riskinin azaltılmasına katkı sağlar. İyi bir uyku düzeni için ideal gıdalardandır.
Kabak çekirdeğini kavrulmuş ya da kavrulmamış olarak kullanabilirsiniz. Ancak günlük olarak küçük bir kaseyi geçmemesine dikkat etmeniz gerekir. Bağırsak sorunları için ise mutlaka doktora danışarak kullanmanız gerekir.
Mikrodalga fırının ayarını ise ortalama 800 watt dolaylarına ayarlıyorsunuz. Daha sonra mikrodalganın zamanını dört ya da beş dakikaya getiriyorsunuz. Ayaküstü bir sohbet ya da basit bir softa hazırlama kadar geçecek olan bu süreden sonra kavrulmuş çekirdeğinizi fırından çıkarıp afiyetle yiyorsunuz.
Çekirdek leblebi, badem ve fındık gibi hava ile temas ettiğinde tazeliğini kısa sürede kaybeder. Bu yüzden evde saklarken serin ve kuru yerde poşet içinde saklanmalıdır. Açıkta bırakıldığı zaman diğer kuru yemişlere oranla daha kısa sürede nemlenen çekirdek buzdolabında da saklanabilir.
Tuzsuz çekirdeği tepsiye yayarak dizelim üzerine su serpistirelim tuzu da ekleyelim karistiralim tepsiye yerleştirelim 180 derecelik fırında biraz kızartalım.
Astım, osteoartirit, römotaid artrit, sıcak basmalar yanı sıra, diyatetik komplikasyonların iyileşmesine yardımcıdır. Kolesterolün oksidasyonunu engelleyerek damar sağlığına ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucudur. İçeriğindeki magnezyum sayesinde sinir, kas ve kan damarlarının sakinleşmesine yardımcıdır.
Malatya, Ürgüp, Nevşehir kabak çekirdekleri en popüler ürünlerdir. Özellikle Nevşehir'de yetiştirilen çekirdekler, sivri ve yuvarlak çekirdek olarak iki farklı ürün türünde bulunabilir. Sivri çekirdekler ince yapıda olup daha kolay tüketilir.
Kabak çekirdeği hangi ilin meşhur? En meşhur kabak çekirdeği Nevşehir'dedir. 2004 yılında Nevşehir ilimiz kabak çekirdeğinde geridir. 2013 yılında ise Nevşehir ilimiz kabak çekirdeği konusunda bayağı ilerlemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri