Fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açabilir ya da fazla kilo alımına sebep olabilir. Ayrıca kabak çekirdeğinin aşırı tüketimi sivilce oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden cilt sorunu olan ve yağlı cilde sahip olan kişilerin, kabak çekirdeği aşırı tüketmemesi tavsiye edilir.
Kabak çekirdeği, kan basıncını düşüren magnezyum ve çinko bakımından zengin bir besindir.
Kabak çekirdeği içindeki lif, kandaki toplam kolesterol miktarını azaltmaya yardımcı olur ve kalp hastalığı riskini azaltır, bağışıklık sisteminize fayda sağlayabilir, diyabetle mücadeleye yardımcı olabilir ve erkeklerin prostat sağlığı ve kadınların menopoz semptomlarını rahatlatması için eşsiz yararları vardır.
Kabak çekirdeğinin zararları
Lif bakımından yüksektir, çok miktarda yemek gaz veya şişkinliğe neden olabilir. Lif, dışkıyı toplamaya yardımcı olur ve uzun vadede kabızlığı önler, ancak bir kerede çok fazla kabak çekirdeği yemek kabızlığa neden olabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Kabak çekirdeğinin içeriğinde lif oranı çok yüksektir. Bu yüzden tüketim miktarında dikkatli olunmadığı takdirde midede şişkinlik ve gaza neden olabilir. Kabak çekirdeğinin içeriğindeki lifler, kabızlığa iyi gelir ancak fazla tüketilirse kabızlığa yol açabilir.
Fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açabilir ya da fazla kilo alımına sebep olabilir. Ayrıca kabak çekirdeğinin aşırı tüketimi sivilce oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden cilt sorunu olan ve yağlı cilde sahip olan kişilerin, kabak çekirdeği aşırı tüketmemesi tavsiye edilir.
Kabak çekirdeği omega-3 ve omega-6 içerir. Bu da antioksidan dışında iyi bir lif kaynağı olduğu anlamına gelir. Ayrıca karaciğer dostudur. Kabak çekirdeğinin içerdiği lif, kandaki toplam kolesterol oranını düşürmeye yardımcı olur.
Tirozin, iyot ve selenyum üçlüsü tiroid hormonunuzu düzenlemede harikalar yaratan üç önemli yapı taşını sağlar. Tirozin: Tiroid hormonunuzun fonksiyonlarını düzgün şekilde yerine getirebilmesi için avokado, muz, kabak çekirdeği, susam ve yumurta gibi besinleri tüketin.
Kabak çekirdeğinin içeriğindeki mineraller karaciğerin ürettiği enzimlerin olması gerektiği sıklıkta üretilmesine yardımcı olur. Kabak çekirdeği karaciğer yağlanması yapar mı? Aksine kabak çekirdeği bu faydasıyla karaciğer yağlanmasının önüne geçer.
Kalp ve Karaciğer Sağlığına Faydalıdır: Kabak çekirdeği lifler, sağlıklı yağlar ve antioksidanlar açısından zengin bir besin kaynağıdır. Kabak çekirdeğinin içermiş olduğu bu maddeler özellikle kalp ve karaciğer açısından çok önemli olup, tüm organları da güçlendirmektedir.
Kabak çekirdeği bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar. Bağırsaklarda kolay sindirilen kabak çekirdeği bundan dolayı sindirim sistemi dostu olarak da bilinmektedir. Kabak çekirdeğinin düzenli olarak tüketilmesi bağırsaklara oldukça iyi gelmektedir.
Kabak Çekirdeği: Kabak çekirdeği prostatın boyutunu küçülterek büyümeyi engeller. Günde 1 avuç kabak çekirdeği tüketerek bu hastalıktan korunabilirsiniz.
Kalp sağlığı
Kabak çekirdeğinde bulunan fitosteroller ve omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyesini düşürebilir. Bu bileşikler ayrıca kan pıhtılarını ve aterosklerozu önleyebilir, böylece kalp krizi ve felç riskini azaltır.
Ceviz tansiyonu yükseltir mi? Bilinen aksine ceviz yemek tansiyonu yükseltmez. Fındık, badem ve ceviz gibi magnezyum açısından zengin yağlı tohumlar hipertansiyon tedavisine destek olur. Ancak yüksek tansiyon hastaları kuruyemiş tüketirken tuzsuz olanları tercih etmelidirler.
Başınızı soğuk su ile yıkamanız yüksek tansiyonunuzu düşürmek için doğru bir adım olacaktır. Çünkü soğuk su sinirlerinizi uyardığı için tansiyonunuzun düşmesine ön ayak olacaktır. Kekik tüketimi ya da kekik suyu kaynatılması, düşürmekte yararlı olacaktır. Yoğurt veya ayran tüketebilirsiniz.
Tiroit hastalığı olan kişiler de bol bol ceviz suyu tüketmelidir çünkü tiroide iyi gelir. Sinir sistemini düzenler. Böylece anti-stres özelliği yaratır denilebilir. Sinir sisteminizi işlemesi gerektiği yönde düzene sokarak sizi rahatlatır.
Guatr hastalığını önlemeye yardımcı oluyor
Yoğurt suyu tiroit bezlerinin çalışmasına yardımcı olduğu kadar guatr hastalığının da önlenmesine yardımcı olur. Kısacası yoğurt suyu guatıra ve tiroide iyi gelen besinler, içecekler arasında en ön sırayı tutar.
Karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, roka, turp ve şalgam gibi sebzeler guatr yapmalarının yanında tiroidin az çalışmasına neden olabiliyor. Normal miktarda ve dengeli beslenen kişilerde ise sorun bulunmuyor.
Çinko ve demir minerallerini fazlasıyla içeren kabak çekirdeği, omega 3 etkisi ile de böbrek hastalıklarında oldukça etkilidir. Şeker dengeleyici ve böbrek sistemlerini temizleyici etkisi oldukça yüksektir.
Kabak çekirdeğinin faydalarından maksimum derecede faydalanmak için çiğ yenilmesi gerekir. Kuruyemişçilerde satılan kabak çekirdekleri genelde sıcak ortamlarda uzun süre kaldıklarından dolayı kısmen özelliklerini yitirirler.
Gece yatmadan tüketildiğinde, dinlenmeye geçen ve yenilenen hücrelerin işlevlerini artırır, rahat uyumanızı sağlar. Kabak çekirdeği zengin E vitamini içeriğine sahiptir, bu sayede göz sağlığını korur. İçeriğindeki bol demir sayesinde demir eksikliği ve kansızlığa iyi gelir.
Kalp ve Damarları Korur
Mineral, antioksidan ve sağlıklı yağ kaynağı olarak kabak kabak çekirdeği kalbe iyi gelir. Araştırmalar, kabak çekirdeği yağının tansiyonu ve kolesterol seviyelerini düşürdüğünü göstermiştir.
Kabak çekirdeğinin içerisinde bulunduğu özler, alerjik reaksiyona neden olabilir ve zararlı olabilecek bazı maddeler içerebilir. Özellikle salatalığa veya karpuza alerjisi olanlar çok dikkatli olmalılar. Alerjik belirtiler, ishal, mide bulantısı, deri kaşıntısı gibi reaksiyonlar şeklinde kendini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri