Sulama: Bal kabağı bitkisi sulama ihtiyacı yüksek olan bir bitki. Bu sebeple toprağının her zaman nemli olduğundan emin olmalı, sulama düzenini asla aksatmamalısınız.
Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralıklarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak bitkinin gelişmesi ve verim bakımından çok faydalıdır. Kabaklarda susuzluk sabah ve akşam saatlerinde yapraklarının anormal olarak pörsüyüp aşağıya doğru sarkmaları ile kolayca anlaşılır.
Kabak Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? Kabak tohumları nemli kalacak şekilde sulanmalıdır. Fakat aşırı sulama yapılması durumunda çürüme oluşacaktır.
Gölgeli ve ağaç altlarında kabak yetiştiriciliği yapılmaz. Gölgeli yerlerde bitki hem narin bir yapı kazanır hemde bitki üzerinde dişi çiçek oluşturma ve meyve bağlama oranı azalır, verim düşer. Kabaklarda vegetasyon süresi yazlık çeşitlerde yaklaşık 100, kışlık çeşitlerde ise 180-200 gündür.
Bu kabağın kıvamını bozar. Bir gece önceden şekere yatırılır. Pişirirken tencerenin kapağı kapatılmamalı. Bu kapaktaki suyun tencereye akmasına ve sulanmasına neden olur.
İlgili 25 soru bulundu
Sulama: Bal kabağı bitkisi sulama ihtiyacı yüksek olan bir bitki. Bu sebeple toprağının her zaman nemli olduğundan emin olmalı, sulama düzenini asla aksatmamalısınız. Mümkünse bitkiyi aynı gün ve aynı saatte, dinlendirdiğiniz bir suyla sulamaya özen göstermelisiniz.
Kabakta Sulama
Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak, bitkinin gelişmesi ve verimi bakımından çok faydalıdır.
Kabak bitkileri sıcak dönemlerde ekstra suya ihtiyaç duyar. Çabuk büyürler ve bir çit vb. bir objeye sarılma eğilimi gösterirler.
Kabak Çekirdeği Fideden dikimlerde, fide viyolleri bir gece susuz bekletilerek viyollerin içinde boşluklu alan yaratılarak 100 lt suya 300 cc sıvı solucan gübresi konarak iyice karıştırılır ve viyoller bu suya bandırılarak 15 sn bekletilerek sıvı gübrenin köklere iyice işlemesi sağlanarak dikime geçilebilir.
Potasyum eksikliğinde meyve renginde ve kalitesinde bozukluk, soluk çiçeklenme, yaprak kenarlarında yanıklık, hastalık görülür. Fosfor eksikliğinde tohum oluşmaz ve meyve büyümez. Kalsiyum eksikliğinde yaprak yanıkları ve zayıf kök görülür. Kükürt eksikliğinde yaprak sararması, verimsizlik ve kalitesizlik görülür.
İlk sulamadan 2-3 hafta sonra 2. sulama yapılır. Kabaklar tohum oluşturduktan sonra hasat edilecekleri için meyveler tohumluk meyve iriliğini aldıktan sonra sulamaya gereksinim duymazlar. Ancak sulama çekirdek kabağı yetiştiriciliğinde tohum verimi ve iriliğini etkileyen bir faktördür.
Kabakları yıkayalım ortadan ikiye yarıp yarım ay şeklinde dilimleyip temiz bir sofra bezine serelim tahmini iki veya üç günde kuruyor.
Kabak çok çabuk kurur. Etkili sıcakta,en geç iki gün içerisinde kabaklar kuruyacaktır. Kuruyan kabakları temiz bir bez torba içinde kuru bir yerde saklayın.
Farklı renk ve türlerde yetiştirdiğiniz süs kabakları ile bu yaz herkesin gözü bahçenizde olacak, yeter ki siz hasattan birazını komşularınızla paylaşın. Tohumları 10–14 gün arasında filizlenmeye başlar, meyveleri 10-13 cm ulaştıkça toplayabilirsiniz. Bol güneş alan, verimli topraklarda en iyi sonucu verirler.
işlenmiş toprağa kabak tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 3 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 8-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Kabak tohumları fide şekline geldiğinde yaklaşık 4-5 cm şeklinde olduğunda daha büyük bir saksıya aktarabilirsiniz. 4. Ektiğiniz kabak fidelerini düzenli olarak sulayın ve yeterli güneş ışığı almasını sağlayın.
Ankete katılan çiftçilerin yaklaşık %50'si en yaygın üretim sorununun çürüme olduğunu belirtmiştir. Üreticilerin %60'ı kabak meyvelerinde çürümeye neden olan faktörün yabancı otlar olduğunu ifade etmiştir. Bölgedeki yaygın yabancı otlardan demir dikeni (Tribulus terrestris L.) ve domuz pıtrağı (Xanthium strumarium L.
Çapalama: Tohumlar 10-12 gün sonra topraktan çıkar. Her ocakta 1 adet bitki bırakılmak üzere ocaklarda seyreltme yapılır. Seyreltme ile beraber çapa yapılarak topraktaki kaymak tabakası kırılarak bitkinin kökünün hızlı gelişmesine teşvik edilir. Sonrasında 15-20 gün ara ile en az 2 defa daha çapa yapılması gerekir.
Toprakta, yetiştirilen bitkilerin ihtiyacını karşılayacak miktarda besin maddesi yoksa, toprağa bitki besin maddeleri verilmesi gerekir. Toprağa besin maddeleri verilmezse, bir süre sonra besin maddelerinin eksilmesi nedeniyle üretim azalır. Yeterli ve kaliteli ürün alabilmek için bitkinin beslenmesi gerekir.
Eskiden süs amaçlı olarak ya da içi boşaltılarak su kabı olarak kullanılırdı -ki bu son kullanımından dolayı bitki, su kabağı şeklinde adlandırılmıştır.
Su kabağı; bilimsel adı Lagenaria siceraria olup özellikle Şanlıurfa'da su kabağı genotiplerinin olgunlaşmamış meyveleri sebze olarak yetiştirilmekte ve tüketilmektedir.
Kabak tohumu ekimi için genellikle İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları tavsiye edilir. Kabak tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi; hasadın verimliliği açısından önemlidir. Kabak tohumu ekim derinliği 2.5-5 cm sıralar üzeri mesafe, 50-80 cm sıralar arası 100-105 cm arasındadır.
Yağışlar yeterli olduğunda ekim zamanından 40-45 gün sonra ilk balkabağı meyveleri görülmeye başlıyor, bu esnada ilk sulamayı yapabilirsiniz. Sulama ile beraber, dekara ortalama 10-15 kilogram arasında amonyum nitrat gübresi tatbik ediliyor. İlk sulamanın 2-3 hafta ardından ikinci sulama gerçekleştiriliyor.
Bütün balkabağı; Oda sıcaklığında 3 ay, buzdolabında 5 ay, buzlukta ise 1 yıldan fazla süre dayanır. Dilimlenmiş balkabağı; oda sıcaklığında 1 gün, buzdolabında 3 gün, buzlukta 8 ay dayanır. Pişmiş balkabağı; Oda sıcaklığında 1 gün, buzlukta 8-10 ay dayanır.
Şiddetli enfeksiyonlarda gövdede çatlamalar ve bunu takiben bitkilerde ölüm görülür. Bu virüs ile bulaşık bitkilerin meyvelerinde sarımsı yeşil renk değişimi ve kabarcıklaşma oluşur. İleriki dönemlerde meyvelerde küçülme, belirgin mozaik lekeler, meyve etinde sertleşme ve çatlama görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri