Sonbaharın güzel tatlarından bal kabağı ile yapılabilecek bu çorba tarifi, adeta şifa deposu. Bal kabağının tatlısından sıkılanlar, sıcak bir tas değişik çorba arayanlar sizi mutfağa alalım.
Bal kabağı tatlıyla özdeşlemiş bir sebzedir Türk kültüründe. Ama son yıllarda artık farklı farklı tariflerde de kullanılmaya başlandı. Bunlardan en öne çıkanı da hiç şüphesiz çorbası.
Siz onu sadece tatlı olarak görmüş olabilirsiniz ancak balkabağının çorbası ile yemeği de yapılmaktadır. Balkabağı yemeği oldukça kolay ve lezzetli bir tariftir. Zeytinyağlı yemekler listesine bir yenisini ekleyebileceğiniz bu yemek damaklarınızı şenlendirecek adeta.
Bağışıklığı Artırabilecek Vitaminleri İçerir
Balkabağı, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilecek besinlerden zengindir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilecek A ve C vitaminlerini içerir. Ayrıca E vitamini, demir ve folat kaynağı ile bağışıklığımıza katkıda bulunur.
İlgili 20 soru bulundu
Bal kabağının kabuğu sert olmalıdır. Eğer kabuk yumuşak bir haldeyse bu bozulmaya başladığının göstergesi olabilir. Bütün haldeki bal kabağının alt kısmını çevirdiğinizde sarı tonların hakim olduğunu görüyorsanız o bal kabağını gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
Bal kabağını bütün halde alacaksanız öncelikle kabuğunu mutlaka incelemelisiniz. Kabuğunda farklı benekler, çatlaklar varsa o kabağı asla almamalı, olabildiğince çatlaksız, yarasız olan bal kabaklarını tercih etmelisiniz. Aynı şekilde kabuğun mat olması da önemli.
Balkabağı Zararları
Balkabağı A vitamini açısından çok zengin bir sebzedir. Bu yüzden normalden fazla tüketildiğinde vücutta fazla A vitamini depolanmasına sebep olur. Bu yüksek A vitamini de karaciğer başta olmak üzere organları yorabilir.
Balkabağına çok yakışan; zencefil, muskat ve tarçının yanı sıra damla çikolata parçacıklarının da yer aldığı tarif, kabağın püre haline getirilip kurabiye hamuruna katılmasıyla hazırlanır. Limonlu, portakallı, havuçlu kekten sıkılanlar için en lezzetli seçenek balkabaklı tarçınlı kek olabilir.
İnsanı kalbinden yakalayan rengi ile gözlere, güzel lezzeti ile damaklara hitap eden sarı kabaktan vitamin dolu salatalar, dolmalar, kızartmalar hazırlayabilir, keyfinize bakabilirsiniz! Dış kısmı sarı ya da kırmızı, iç kısmı sarı ya da turuncu olan helvacı kabağı, tatlı yapımı için en doğru seçeneklerden biridir.
Doğranmış kabakları ve rendelenmiş patatesleri bir tencereye alın, üzerine sıcak suyu ekleyip kaynatın. Kavurduğunuz soğanlı karışımın üzerine, bal kabaklı karışımı ekleyin ve karıştırarak pişirin. Kavurduğunuz harcı tencereye ekleyip kaynatmaya devam edin. Et suyu ve tuzu ilave edip, sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
Kışın tezgahlarda bütün ya da dilimlenmiş halde sıklıkla karşınıza çıkan bal kabağı, bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsak hareketlerini hızlandırır, tok tutar ve cilde iyi gelir. İşte A, B, E vitaminleri, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor ve posadan zengin bal kabağının faydaları...
İçeriğinde bol miktarda magnezyum içeren kabağın bu sayede kalp krizi ve felç gibi sağlık sorunlarını önlediği de bilinmektedir. Kalori miktarı ve yağ miktarı oldukça düşük olan kabak zayıflamaya yardımcı olan bir besin türüdür.
tdk'ya göre bal kabağı ve balkabağı farklı şeyler. bal kabağı, bildiğimiz tatlısını yaptığımız, içi turuncu, iri ve tatlı bir kabak türü. balkabağı ise bir çeşit uzun kabakmış. bir de aptal, beyinsiz kimse anlamına geliyormuş.
Minik gurmenizin kabızlıkla başı dertteyse mevsimi geldiğinde balkabağı yemekleri yapın, balkabağını mutlaka alışveriş listenize ekleyin. Liften zengin bir gıda olduğundan kabızlığa iyi geliyor...
Bal kabağı çok fazla tüketildiğinde, bağırsakların çok hızlı çalışmasına sebep olur. Bu durum ishale sebep olabilir. Mide krampları yaşanabilir. Özellikle tatlı şeklinde tüketildiğinde mideye zarar verebilecek durumlar yaşanabilir.
Turuncu renkli, küçük, hafif yuvarlak ve etli balkabaklarıdır. Dekoratif olarak şekillendirebilirsiniz. Çorba, güveç, turta ve kavrulmuş sebzelerde kullanım için eşsizdir.
Bir tatlı yer miyiz: Helvacı kabağı veya kestane kabağı
Helvacı kabağı, bal kabağına olan benzerliğiyle de bilinir. Ancak bal kabağından farklı olarak kestane kabağının kabukları daha serttir, daha yuvarlak ve basıktır. Ayrıca daha dayanıklıdır. Kabak tatlısı için de en iyi kabak çeşididir.
Genel olarak onlara bal kabağı diyoruz ama aslında dünyada kış kabaklarının yüzlerce çeşidi var. Bazılarının kabukları kıpkırmızı, bazıları ise koyu yeşil. Bazılarının kabukları pürüzsüzken, bazılarınınki pütür pütür. Kocaman kabakların yanında elinizin içine bile sığabilen minicik olanlar da var.
Helvacı kabağı ya da diğer adı ile kestane kabağı, kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından gelen, çoğunlukla tatlısı yapılan bir kabak çeşididir. Ülkemizde yetiştirilen kışlık kabaklardan bir tanesi olan helvacı kabağının (Cucurbita Maxima) ana vatanı, Asya ve Amerika kıtalarıdır.
Tüm balkabakları bir tür kabaktır ve bunlar meyve veya sürünen sarmaşıklardır. Dünyada ticari olarak yetiştirilen otuzdan fazla bal kabağı vardır ve bunların çoğu, meyveleri yılın en soğuk aylarında yetiştiği için kış kabağı olarak bilinir.
Kabak tatlısı, balkabağı, helvacı kabağı ya da kestane kabağıyla yapılan bir tür tatlı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri