Kasım ayında ise balkabağı, kabak, beyaz lahana, kereviz, pırasa, yerelması, havuç, ıspanak, karnabahar,
Yaz Meyveleri:
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Bal kabağı, kış meyvesi olarak bilinir. Özellikle Kasım ve Aralık aylarında pazar tezgahlarında sık sık rastlamak mümkündür. Ancak ekim zamanı da hasat dönemini belirler. Ekim işleminden 110-120 gün sonra hasat edilmesi gerekir.
Kabaklarda vegetasyon süresi yazlık çeşitlerde yaklaşık 100, kışlık çeşitlerde ise 180-200 gündür. Uzun süreli kuraklık ve aşırı nem mantari hastalıkların yayılmasına neden olur. Bu nedenle yetiştirme dönemi ve yerinin çok iyi seçilmesi gerekir.
Su kabağını kesimi bahçe makasıyla veya bıçakla sap kısmının boğumlu yerinden kesilerek yapılır. Boğumlu yer daha soran kurutma aşamasında ip bağlanabilmesi ve bağlanan ip ile asılabilmesi için kullanılacaktır Nisan ayında başlayan ekim, Kasım ayında hasat ile tamamlanır.
İlgili 27 soru bulundu
işlenmiş toprağa kabak tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 3 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 8-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Kabakta Sulama
Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak, bitkinin gelişmesi ve verimi bakımından çok faydalıdır.
Kabak yetiştirilme mevsimleri ve değerlendirilme şekillerine göre özellikleri yönünden diğer sebzelerden önemli ölçüde farklılık gösteren bir yazlık sebzedir. Ülkemizde yazlık kabak üretimi son yılarda örtü altında yapılan yetiştiricilik ile kış ayları da dahil olmak üzere bütün yıl boyunca yapılmaktadır.
Balkabağının toplanma zamanı bölgeden bölgeye değişmekle birlikte genellikle ekim ve kasım aylarında toplanır. Bu aylar arasında balkabağının meyveleri tam olarak olgunlaşır ve en lezzetli hale ulaşır.
Bu tarif için 2. bir yöntem; küp küp doğradığımız kabaklarımızı uygun bir kap içerisine alalım. Üzerine kabuğunu soyarak doğradığımız domatesi ilave ederek kaşık yardımı ile karıştıralım. Daha sonra kabaklarımızı buzdolabı poşetlerine paylaştırarak yine havasını alalım ve ağzını kapatalım.
Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır. Bunlar da sera ile yetiştirilen kabaklardır.
Ekim ayından itibaren tezgahlarda yerini alan bal kabağı kış aylarının sağlıklı ve lezzetli meyvelerinden biridir. Bağışıklık sistemini güçlendiren bal kabağının, kışın haftada bir kez tüketilmesi önerilir.
Halk arasında kışlık kabak, helvacı kabağı ya da kestane kabağı olarak da bilinen bal kabağının mevsimine girmiş bulunuyoruz. Eylül ve Ekim aylarında hasadına başlanan balkabağı, tüm kış sofralarımızı lezzetlendiriyor.
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya.
Kabak tohumu ekimi için genellikle İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları tavsiye edilir.
Balkabakları kış ayı hariç her mevsimde ekilebiliyor.
Bunun için de şu adımlara dikkat etmeniz önemli: Bal kabağını bütün halde alacaksanız öncelikle kabuğunu mutlaka incelemelisiniz. Kabuğunda farklı benekler, çatlaklar varsa o kabağı asla almamalı, olabildiğince çatlaksız, yarasız olan bal kabaklarını tercih etmelisiniz. Aynı şekilde kabuğun mat olması da önemli.
Kabak kurutmak için ideal zaman, yılın en sıcak ayları olan temmuz ve ağustos aylarıdır. Bu zamanlarda kabaklar çok taze, güneş çok yakıcı olduğundan mükemmel sonuçlara ulaşmanız kolaylaşacaktır.
Kabak tohumları fide şekline geldiğinde yaklaşık 4-5 cm şeklinde olduğunda daha büyük bir saksıya aktarabilirsiniz. 4. Ektiğiniz kabak fidelerini düzenli olarak sulayın ve yeterli güneş ışığı almasını sağlayın.
Sakarya'nın kabağının meşhur olduğuna dikkati çeken Yüce, "Türkiye'de kabak denince akla Sakarya gelir. Beyaz kestane kabağı gelir. Yapısı itibarıyla büyük ve doyurucu bir kabaktır. Bu kabaktan yapılan ürünler de çok leziz olur.
Kabak çekirdeği soğuk toprakta filizlenmez, bu nedenle don ihtimali geçtikten sonra ekilmeleri gerekir. Sonbaharda hasat için ilkbaharın sonlarında veya yazın başlarında balkabağı dikmeyi planlayın. Kabakların olgunlaşması genellikle 95 ila 120 gün sürer.
Kabak Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? Kabak tohumları nemli kalacak şekilde sulanmalıdır. Fakat aşırı sulama yapılması durumunda çürüme oluşacaktır.
Kabakları yıkadıktan sonra 1 santimetre kalınlığında dilimleyin. Daha sonra güneş alan bir yere temiz bir bez örtün ve dilimlediğiniz kabakları da bu beze dizin. Birkaç günde kuruyan kabaklarınızı bez torbalarda veya buzdolabı poşetinde saklayabilirsiniz.
Soğuk maruziyeti kabaklara zarar veriyor. Hatta sıcaklık -2, -3 derecelere düştüğünde kabak bitkileri, ölebiliyor. Buna ek olarak kabak tohumlarının çimlenmesi için 10-12 dereceye ihtiyaç duyuluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri