Özellikle ekim – kasım ayları sonrası kış mevsiminde restoran ve ev mutfaklarında sık sık tüketilen kabak tatlısının asıl lezzeti de şüphesiz seçtiğiniz kabağın kalitesinden geliyor.
En güzel balkabaklarının hasadı kasım ve aralık aylarında yapılır.
Kış Meyveleri:
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Kasım ayında ise balkabağı, kabak, beyaz lahana, kereviz, pırasa, yerelması, havuç, ıspanak, karnabahar, pazı, mor lahanayı sebze olarak tüketirken meyve olarak ise eviz, kestane, üzüm, elma,muz, mandalina, nar, armut, kivi, greyfurt tüketebilirsiniz.
Genellikle Kasım ve Aralık aylarında tatlısı ile karşımıza çıkan bal kabağı hafif ve besleyicidir. Yüzde doksanı su olan bal kabağının sağlık açısından faydaları oldukça fazladır. Farklı çeşitlerde sofralarımıza konuk olan bal kabağının sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilir.
İlgili 21 soru bulundu
Balkabağının toplanma zamanı bölgeden bölgeye değişmekle birlikte genellikle ekim ve kasım aylarında toplanır. Bu aylar arasında balkabağının meyveleri tam olarak olgunlaşır ve en lezzetli hale ulaşır.
Kabak, ılık ve sıcak iklimlerin bitkisidir.
Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır. Bunlar da sera ile yetiştirilen kabaklardır.
Sonbahar ve kış aylarında hasat edilir.
Balkabakları kış ayı hariç her mevsimde ekilebiliyor.
Balkabağı ılıman çevre koşullarını seven bir meyve olduğundan dolayı balkabağı tohumu ekimi genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları içerisinde bulunan aylarda olması tavsiye edilir. Balkabağı tohumunun ekimi toprağın 2.5- 5 cm derinine ve tohumlar arası mesafe 100 cm olacak şekilde olmalıdır.
Bunun için de şu adımlara dikkat etmeniz önemli: Bal kabağını bütün halde alacaksanız öncelikle kabuğunu mutlaka incelemelisiniz. Kabuğunda farklı benekler, çatlaklar varsa o kabağı asla almamalı, olabildiğince çatlaksız, yarasız olan bal kabaklarını tercih etmelisiniz. Aynı şekilde kabuğun mat olması da önemli.
Hatay Kabak Tatlısı; Cucurbita maxima ve Cucurbita moschata türündeki kışlık bal kabaklarının kireç kaymağında dinlendirilmesinin ardından, şerbet içinde pişirilmesi ile yapılır.Hatay Kabak Tatlısı 05.10.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Yani eski inanç ve riyavetlere göre Kabak Tatlısı, bolluk ve bereketi simgeliyor. Yeni yıl bereketi ve bolluğu ile gelsin diye eski yılın son gecesinde kabak tatlısı yapılır, aile fertleri ve misafirlere ikram edilir.
Bal kabağı tatlısının üzerine tahin gezdirip Hindistan cevizi, dövülmüş fındık veya ceviz gibi seçenekler serperek ya da yanına kaymak, dondurma gibi seçenekler ekleyerek servis edin.
Kabak yetiştirilme mevsimleri ve değerlendirilme şekillerine göre özellikleri yönünden diğer sebzelerden önemli ölçüde farklılık gösteren bir yazlık sebzedir. Ülkemizde yazlık kabak üretimi son yılarda örtü altında yapılan yetiştiricilik ile kış ayları da dahil olmak üzere bütün yıl boyunca yapılmaktadır.
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya.
Eylül ve Ekim aylarında hasadına başlanan balkabağı, tüm kış sofralarımızı lezzetlendiriyor.
Kışın tezgahlarda bütün ya da dilimlenmiş halde sıklıkla karşınıza çıkan bal kabağı, bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsak hareketlerini hızlandırır, tok tutar ve cilde iyi gelir. İşte A, B, E vitaminleri, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor ve posadan zengin bal kabağının faydaları...
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
Genel olarak onlara bal kabağı diyoruz ama aslında dünyada kış kabaklarının yüzlerce çeşidi var. Bazılarının kabukları kıpkırmızı, bazıları ise koyu yeşil. Bazılarının kabukları pürüzsüzken, bazılarınınki pütür pütür. Kocaman kabakların yanında elinizin içine bile sığabilen minicik olanlar da var.
Su kabağını kesimi bahçe makasıyla veya bıçakla sap kısmının boğumlu yerinden kesilerek yapılır. Boğumlu yer daha soran kurutma aşamasında ip bağlanabilmesi ve bağlanan ip ile asılabilmesi için kullanılacaktır Nisan ayında başlayan ekim, Kasım ayında hasat ile tamamlanır.
Bu tarif için 2. bir yöntem; küp küp doğradığımız kabaklarımızı uygun bir kap içerisine alalım. Üzerine kabuğunu soyarak doğradığımız domatesi ilave ederek kaşık yardımı ile karıştıralım. Daha sonra kabaklarımızı buzdolabı poşetlerine paylaştırarak yine havasını alalım ve ağzını kapatalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri