Bal kabağı, kış meyvesi olarak bilinir. Özellikle Kasım ve Aralık aylarında pazar tezgahlarında sık sık rastlamak mümkündür. Ancak ekim zamanı da hasat dönemini belirler. Ekim işleminden 110-120 gün sonra hasat edilmesi gerekir.
Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır. Bunlar da sera ile yetiştirilen kabaklardır.
Özellikle ekim – kasım ayları sonrası kış mevsiminde restoran ve ev mutfaklarında sık sık tüketilen kabak tatlısının asıl lezzeti de şüphesiz seçtiğiniz kabağın kalitesinden geliyor.
işlenmiş toprağa kabak tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 3 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 8-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Yaz Meyveleri:
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
İlgili 33 soru bulundu
Ekim ayından itibaren tezgahlarda yerini alan bal kabağı kış aylarının sağlıklı ve lezzetli meyvelerinden biridir. Bağışıklık sistemini güçlendiren bal kabağının, kışın haftada bir kez tüketilmesi önerilir.
Kabaklarda vejetasyon süresi yazlık çeşitlerde 100-130 gündür. Uzun süreli kuraklık ve aşırı nem mantari hastalıkların yayılmasına neden olur. Bu nedenle yetiştirme dönemleri ve yerinin iyi seçilmesi gerekmektedir. Kabaklar toprak isteği bakımından çok seçici olmamakla beraber çok ağır ve kumlu toprakları sevmez.
Bal kabağı, kış meyvesi olarak bilinir. Özellikle Kasım ve Aralık aylarında pazar tezgahlarında sık sık rastlamak mümkündür. Ancak ekim zamanı da hasat dönemini belirler. Ekim işleminden 110-120 gün sonra hasat edilmesi gerekir.
Balkabağının toplanma zamanı bölgeden bölgeye değişmekle birlikte genellikle ekim ve kasım aylarında toplanır. Bu aylar arasında balkabağının meyveleri tam olarak olgunlaşır ve en lezzetli hale ulaşır.
Sulama: Bal kabağı bitkisi sulama ihtiyacı yüksek olan bir bitki. Bu sebeple toprağının her zaman nemli olduğundan emin olmalı, sulama düzenini asla aksatmamalısınız. Mümkünse bitkiyi aynı gün ve aynı saatte, dinlendirdiğiniz bir suyla sulamaya özen göstermelisiniz.
Hatay Kabak Tatlısı; Cucurbita maxima ve Cucurbita moschata türündeki kışlık bal kabaklarının kireç kaymağında dinlendirilmesinin ardından, şerbet içinde pişirilmesi ile yapılır.Hatay Kabak Tatlısı 05.10.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Genellikle Kasım ve Aralık aylarında tatlısı ile karşımıza çıkan bal kabağı hafif ve besleyicidir. Yüzde doksanı su olan bal kabağının sağlık açısından faydaları oldukça fazladır. Farklı çeşitlerde sofralarımıza konuk olan bal kabağının sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilir.
Bal ve pekmezi, bal kabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlayan ve daha birçok hastalığa kalkan olan tahin ile tüketilmesi ise faydasını adeta kat kat arttırıyor.
Bitkinin üzerindeki yapraklar ve kırbaçlar kısmen sararmış ve kurumuştur. Balkabağı olgunlaştığında koyu turuncu zengin bir renge sahiptir. Meyvenin kabuğu sert olmalıdır üzerine basıldığında herhangi bir ezik oluşmaması gerekmektedir. Olgunlaşmış balkabağının üzerinde belirgi bir desen bulunmaktadır.
Balkabakları kış ayı hariç her mevsimde ekilebiliyor.
Kabak çekirdeği soğuk toprakta filizlenmez, bu nedenle don ihtimali geçtikten sonra ekilmeleri gerekir. Sonbaharda hasat için ilkbaharın sonlarında veya yazın başlarında balkabağı dikmeyi planlayın. Kabakların olgunlaşması genellikle 95 ila 120 gün sürer.
Kabak tatlısının ilk aşaması kabağın seçimi ile başlıyor. Biz bir tek tip kabak görüyoruz genelde ama bal kabakları da kendi içlerinde ayrılıyor. Tatlı yapmak için daha sert ve şeker oranı yüksek bal kabaklarını seçmenizi öneririz.
Limon ve tuz
Ellerinizdeki kabak lekesinden kurtulmak istiyorsanız; ihtiyacınız olan yarım limon ve bir çay kaşığı tuz. Tuzu avcunuza dökün. Diğer elinizle önce limonu tuzun üzerine yerleştirin. Limon ve tuz ikilisiyle tüm elinizi ovalayın.
Yenilebilir. Kabak Mini ile lezzetli yemekler ve tatlılar pişirebilirsiniz. Mini kabaklar ile dekoratif çeşitlerin de sınırı yok.
Kışlık kabaklarda sapın kuru olmasına rağmen koparılması uygun olmaz. Kışlık kabaklar da kesilerek hasat edilmelidir. Yağlık kabaklar, hava durumuna bağlı olarak eylül ve ekim aylarında hasat edilir.
Su kabağını kesimi bahçe makasıyla veya bıçakla sap kısmının boğumlu yerinden kesilerek yapılır. Boğumlu yer daha soran kurutma aşamasında ip bağlanabilmesi ve bağlanan ip ile asılabilmesi için kullanılacaktır Nisan ayında başlayan ekim, Kasım ayında hasat ile tamamlanır.
Hasat zamanı ve verim
Bitkinin yapraklarının ve gövde kısmının tamamen sararıp kahverengine dönüştüğü, meyve sapının kuruyarak bitki gövdesinden kolayca ayrılacak duruma geldiği tam olgunluk döneminde, yani yaklaşık ekimden 110 – 120 gün sonra hasada başlanır.
Kabak kış aylarında da yetiştirilen bir sebze konumundadır.
Ocak ayında sebze olarak kereviz, lahana, brüksel lahanası, havuç, brokoli, pırasa, ıspanak, pazı, kara ve kırmızı turp, taze yeşil kabak, meyve olarak ise elma, nar, portakal, armut, ayva ve greyfurt tüketebilirsiniz.
Potasyum eksikliğinde meyve renginde ve kalitesinde bozukluk, soluk çiçeklenme, yaprak kenarlarında yanıklık, hastalık görülür. Fosfor eksikliğinde tohum oluşmaz ve meyve büyümez. Kalsiyum eksikliğinde yaprak yanıkları ve zayıf kök görülür. Kükürt eksikliğinde yaprak sararması, verimsizlik ve kalitesizlik görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri