Kireç kabakları sertleştirmek için kullanılır ve dağılmasını engeller. Kayısı, erik, incir ve daha bir çok meyvenin tatlısı kireçte bekletilerek yapılabilir.
Nasıl Yapılır? Sönmemiş kireci kapaklı ve geniş bir kap içerisine alın, üzerine ortalama 3,5 litre su ekleyip en az 3 saat bekletin.
Kabakların suda yüzmeden örtülmesi için üzerlerine tabak gibi bir ağırlık koyun. Kabakları en az yarım gün bu suda bekletin. Ne kadar sert bir kabak istiyorsanız süreyi o kadar uzatın. Kabakları yeterli bekletmenin ardından iyice yıkayın ve bir saat kadar temiz suya yatırın.
Kireçte Kabak Tatlısı Tarifinin Püf Noktası
Tatlımız tüm bal kabakları ile olur ama en güzel, en çıtır beyaz Hatay kabağı ile oluyor. Bulamazsanız uzun bal kabakları da olur. Kireçli suda en az 16 saat beklemeli, ideali 24 saat.
Büyük ve yayvan bir tencereye kabakları, aralarına şeker serperek kat kat dizin. 2-3 saat ya da bir gece ağzı kapalı olarak bekletin. Bu bekleme sırasında kabak su salacağı için pişirirken ayrıca su koymaya gerek yok.
İlgili 16 soru bulundu
Bekletmeden kabak tatlısı yapmak için, pişirme esnasında tencereye su eklemeniz gerekmektedir. Tam kıvamında şerbeti yakalamak için, kabaklar hafifçe yumuşamaya başladıktan sonra, bir süre kapağını açık bırakarak, pişirmeye devam edin. Bu kabak tatlısının şerbetinin koyulaşmasını sağlayacaktır.
5- Kısık Ateşte Pişirin
Bal kabağının şerbetini iyi bir şekilde çekip kıvamlı bir lezzete sahip olmasını istiyorsanız kısık ateşte pişirmeye özen gösterin. Kısık ateş sayesinde bal kabağı tatlısının şerbetini bir anda çekip yanmasını ve lezzetsiz kalmasını önleyebilirsiniz.
2 kilogram kabak için ideal şeker oranı 1.5 su bardağıdır. Ancak çok tatsız kabaklarda 2 bardağa kadar şeker kullanabilirsiniz. Kabak tatlısını pişirirken, tencereye bir adet çubuk tarçın attığınızda hoş bir aroma kazandığını görebilirsiniz. Kabak tatlısı, tabanı geniş ve alçak bir tencerede pişer.
Kirecin söndürülmesi bir hidratasyon olayıdır. Sönmemiş kirecin üzerine az miktarda su dökülünce bir süre sonra kireç parçasının kabardığı ve yavaş yavaş çatlayarak dağıldığı, aynı zamanda sıcaklık artışı ve buharlaşma görülür. Bu reaksiyonun gerçekleşebilmesi için kirecin ağırlığının 1/3'ü kadar suya ihtiyaç vardır.
Kabakları geniş bir tencereye alın ve üzerine şekeri ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve en az 3 saat ya da 1 gece tezgahta bekletin. Bekleme süresi sonrasında suyunu salan kabakları ocağa alın. Kapağı kapalı şekilde yumuşayana kadar yaklaşık 30-50 dk kontrollü olarak pişirin.
Kökeni Meksika'ya dayanan bal kabağı, demir deposu olarak bilinir. Türkiye'de en çok Akdeniz ve İç Anadolu'da yetiştirilir. Genellikle tatlı ve salataların içerisinde kullanılan bu besin, metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermeye yardımcı olur.
Hazırladığınız bal kabaklarını bir tencerenin içerisine dizin ve üzerine şeker gezdirerek 1 gece şekere yatırarak bekletin. Bu sayede kabaklarınız hem daha kolay pişecektir hem de lezzetleri enfes olacaktır.
Kabağı kendiniz soyacaksanız çok derine kaçmadan soymaya özen gösterin. Bıçak yerine meyve soyacağı kullanırsanız işiniz daha da kolaylaşacaktır. Şekerini ayarlamak için aldığınız kabak miktarının neredeyse yarısı kadar (1 kiloya 400 gr gibi) şeker kullanın.
Kireç, sıvaya kolay çalışabilme özelliğini kazandırır. Kireçsiz harcı yüzeye sıvamak çok zordur. Harç duvara iyi yapışmaz ve dökülebilir. Kireç sürüldüğü mertebeye belli bir esneklik kazandırarak onu mekanik etkilere karşı korur.
Kireç badanası
Patlamalar hem kirlenmeye hem de insan vücudunda yanmalara sebep olur. Sönen kireç dinlendirilir. Badananın çıkmaması için içine % 3 oranında şap veya tuz konur. Badana yaparken birinci katın duvara iyice işlemesine dikkat edilir.
Kirecin hammaddesi olan ve doğada bol miktarda bulunan kireç taşı, karbonatlı tortul kayaç ve fosiller için kullanılan genel bir deyim olup, yapısında prensip olarak kalsiyum karbonat veya kalsiyum karbonat/magnezyum karbonat bileşikleri (CaCO3/ MgCO3) kombine halde bulunur.
Karbonat sirke Etkili doğal temizlik malzemelerinden biri olan karbonat ile sirke kireç temizlemede oldukça başarılı. 1 su bardağı sirke ile 1 paket karbonatı kireçli çaydanlık içine dökün. Çaydanlığın yarısını su ile doldurun ve kaynamasını bekleyin. Kireçler kısa süre içerisinde çözülecektir.
Bu konudaki en son ve en başarılı icat, uzun dalga (100 – 120 kHz) frekans tekniğini kullanarak KİREÇ'i önleyen Frekans Jeneratörleridir. Bu cihazların ürettiği frekans, boru üzerine “kol saatı gibi” takılan özel bir verici anten ile boru içinden geçen suya aktarılır.
Kirecin içindeki magnezyum ve diğer eser elementlerin(Zn,Mo gibi) bitki beslenmesine katkısı olur. Killi toprakların kırıntılı bir yapıya dönüştürülerek hava ve su gerginliğinin arttırılmasını temin eder. * Humusun kümeleşmesine katkıda bulunur. * Erozyona karşı toprağı stabilize eder.
Şerbetinin koyu kıvam alması için 2-3 damla limon suyu ekleyin.
Pişen tatlımızı sıcakken kavanozlara koyup kapağını sıkıca kapatıyoruz. Buzdolabında uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Tat vermesi adına bir adet çubuk tarçın ilavesiyle orta ateşte, 20-25 dakika kadar pişirin.
-Dilerseniz kabakların üzerine kendi şerbetini ağdalaştırıp da gezdirebilirsiniz. Kabağın şerbetinin koyulaşması için bir sürede kapağı açık olarak pişirmelisiniz.
Kabak tatlısını, kısık ateş üzerinde kabaklar iyice yumuşayıp, tatlının şerbeti hafifçe koyulaşana kadar yaklaşık 45-50 dakika kadar pişirin.
Fırında alt üst ayarda 200 derecede 15-20 dakika biraz suyunu çekene kadar pişirilir. Böylece kabaklar kendilerini biraz toplayacaktır. Lezzeti de katlanacaktır. Dinlendikten sonra veya soğuyunca ceviz ve tercihen tahin eşliğinde servis yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri