Eğer sıkça yemeğini yapıyorsanız kabak yemeği faydaları sayesinde bağırsak sağlığınızı koruyor olacaksınız. Lifli yapısı sayesinde besinlerin sindirimini kolaylaştıran kabak, bağırsaklarda parazitleri temizler. Bağırsak tıkanıklığını önler ve mide şişliğini ortadan kaldırır.
3- Kabak bağırsakların çalışmasına yardımcı
İçerdiği su miktarından zengin olması sayesinde bağırsak atılımını yumuşatır ve kabızlık ihtimalini azaltır.
Bal kabağı çok fazla tüketildiğinde, bağırsakların çok hızlı çalışmasına sebep olur. Bu durum ishale sebep olabilir.
Taze fasulye, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, pazı, ebegümeci, patates, havuç dışında kalan diğer sebzeler ve kızartmalar tercih edilmemelidir.
Uzmanlar tarafından da tüketilmesi kabak birçok hastalığa iyi gelmektedir. İçeriğindeki vitamin ve mineraller ile kalpten göz sağlığına, bağışıklık sisteminden sindirim sistemine kadar pek çok alanda insan sağlığına sayfa sağlar. Kabak sağlık dostu sebzelerden biridir.
İlgili 40 soru bulundu
Ülser hastalarının kabağı blendırdan geçirip suyunu sabah ve akşam günde 2 kere içmelerini öneren uzmanlar, "Yüksek antioksidan özelliği olan kabak, içeriğindeki lifler sayesinde ülseri hafifletir" diyor.
Meşe palamudu yani namı değer: Midi kabak
Genellikle Ekim ayında tezgahlarda yerini alan bu kabak türü süslemelerde daha çok kullanılır. Ana yemeklerle daha uyumlu olan bu kabak daha lifli bir yapıya sahiptir. Tatlı ya da çorba da yapabilirsiniz.
Enginar, lahana, karnabahar, kabak, biber, soğan, bezelye gibi sebzeler, baklagiller, kayısı, şeftali, kavun, erik, muz gibi meyveler, yumurta, süt ve süt ürünleri sofralarda sıkça yer alan ve gaz yapabilen gıdalardandır.
Kabak, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin, besleyici bir yaz sebzesidir. Yüksek su ve lif oranı ile bağırsak sağlığını korur ve kabızlığı önler. İçerdiği A ve C vitamini, beta-karoten, manganez, zeaksantin ve lutein gibi antioksianlar sayesinde pek çok göz hastalığından korunmamızı sağlar.
Yediklerimizin sağlığımıza etkisi büyük. Uzman diyetisyen İpek Ağaca Özger mide rahatsızlıklarına karşı özellikle mide duvarını tahriş eden alkol, gazlı içecekler, baharatlar ve kızartmalardan uzak durmak gerektiğini belirtiyor.
Kabak da lif bakımından zengin meyve ve sebzeler arasında yer alır. Bu yüzden kabak tüketimi kabızlığı önleme konusunda etkili olabilmektedir.
Haşlanarak ya da kızartılarak yenir. Yüksek oranda su içerir. Lif bakımından zengin olan kabak,yaz aylarında manavlardaki yerini almaya başladı. Kış aylarında da tüketilmek için ise kurutularak kaldırılır.
KABAK ÇEKİRDEĞİNİN ZARARLARI
Kalori bakımından yüksek olduğu için sağlıklı beslenen kişilerin dikkatli olmaları gerekiyor. Aşırı tüketilmesi ishale yol açabiliyor.
Meyveleri bol lifli bir bitki olan kabak, bağırsakları tembel olanlar için tercih edilmesi gereken yiyeceklerdendir. Kabak potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir.
Kabak hangi ayda yenir? Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır.
Kereviz, salatalık, kabak, enginar, kuşkonmaz, marul, domates, rezene, pancar, havuç, soğan, sarımsak, patlıcan da idrar söktürücü özelliği olan sebzelerdir.
5 adet doğranmış orta boy kabak, 1'er çay kaşığı tuz ve karabiber, 2 yemek kaşığı yıkanmış pirinci ve 2 su bardağı sıcak suyu ekleyip orta ateşte pişmeye bırakın. Piştikten sonra 1 avuç doğranmış dereotu ekleyip karıştırın. Sıcak olarak servis edin afiyet olsun.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Enginar, lahana, karnabahar, kabak, biber, soğan, bezelye gibi sebzeler, baklagiller, kayısı, şeftali, kavun, erik, muz gibi meyveler, yumurta, süt ve süt ürünleri sofralarda sıkça yer alan ve gaz yapabilen gıdalardandır.
Mide üşütmesi veya gıda zehirlenmesinde olduğu gibi bazı akut hastalıklarda, aşırı gaz meydana gelebilir. Divertikülit, İritabıl bağırsak sendromu veya ülseratif kolit ya da Crohn hastalığı gibi enflamatuar bağırsak hastalığının olduğu daha ciddi kronik durumlardaki bir kaç belirtiden biri de gaz olabilmektedir.
Kabaklar uzunlamasına 4 e bölünerek iri küp şeklinde doğranır. Soğan ve biber yemeklik doğranır. Tencereye yağı koyup önce soğan pembeleşene kadar kavrulur, biberler eklenip biraz daha kavrulur salça tuz ve baharatlar da eklenir, en son kabak eklenip üzerini geçecek kadar su koyulup 20 dk pişmeye bırakılır.
Bunun yanı sıra melatonin salgılanmasına yardımcı olarak rahat uyumanızı sağlıyor. Magnezyum bakımından zengin olan kabak çekirdeğinin uykuya dalma sorunu olanlar için faydalı olduğu söyleniyor. Aynı zamanda içindeki kalsiyum seviyesi sebebiyle, kasların gevşemesini de sağlıyor.
İçerdiği yüksek su ve lif sayesinde kilo vermek isteyenlerin de ilk tercihleri arasında yer alan kabağın tek olumsuz yanı ise ellerde bıraktığı yeşil lekedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri