Halk arasında böyle bir inanış olsa da tamamen yanlış bir bilgidir. Parkeye kesinlikle ütü vurulmaz. Vurulsa da bunun kabarmaya bir etkisi olmaz. Aksine, sağlam olan parkelerin de deforme olmasına sebep olabilirsiniz.
Öncelikle yapmanız gereken duvar tarafındaki parke süpürgeliklerini sökünüz. Duvar tarafına değen parke levhalarınızı kesici bir alet ile kestikten sonra, duvardan uzaklaşmasını sağlayın. Açılan parkelerinizi kabaran bölümlerini yenisi ile değiştirirek, aynı işlemi geriye yaparak, parkenizin kapatın.
Hızlı bir şekilde silin, kuvvetlice havalandırın, kurumaya bırakın. Devrilmiş su bardağı veya temizleme kovası gibi küçük arızalarda, sıvıyı bir toplayıcı ile hemen ve tamamen çıkarmak yeterli olabilir. Özellikle vernikli parke ile bu kadar sıvıyı giderebilirsiniz.
Zemin döşeme ürünleri her ne kadar üst düzey teknoloji ve kaliteli malzemelerden üretilmiş olsalar da yüksek neme bağlı olarak parke esnemesi meydana gelir. Genleşme ya da boşluk oluşması olarak da ifade edilen bir durumdur. Nemin aksine kuru havalar da bu ürünlerin büzüşmesine yol açar.
İlgili 44 soru bulundu
Yüksek nem veya nem seviyesi, laminat yüzeyin kabarmasının ilk ve en önemli nedenidir. Zeminin ıslaklığı, sızıntı yapan borular varsa veya nem bariyeri kötüyse laminat neme karşı koyamaz. Buna karşılık zamanla şişmeye başlar. Laminat taban suya dayanamadığından, küçük su dökülmeleri bile bu soruna neden olabilir.
Sudan etkilenen parkeyse maalesef hepsi şişer. Bizim mutfakta damla damla akmış tesisattan.
Parke altında su sızıntısı kendisine bir yol bulur ve zamanla bütün parkelerin şişmesine sebep olabilir. Parkelerin kabarması su sızıntısının boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Tesisatın içerisinde zamanla oluşan su kaçağından dolayı, parkeler arasında boşluk oluşabilir.
Buhar makineleri parkenin altındaki suyu hızlı ve etkili bir şekilde kurutur. Nem alıcılar suyu havadan emerek parkenin altındaki suyu kurutmaya yardımcı olur. Bu yöntem aynı zamanda evin nem oranını da düşürür ve böylece kalıp küf ve diğer enfeksiyonların büyümesini önlemeye yardımcı olur.
Sileceğiniz bezin ıslak değil nemli olmasına dikkat etmeli ve iyice sıkmalısınız.Parke temizliğinde deterjan kullanırken kesinlikle fayans temizleyici, çamaşır suyu, bulaşık detarjanı gibi kimyasallar kullanmamalısınız.
Sıkça kullanılan yöntemlerden bir tanesinin arap sabunu ya da sirke ile gerçekleştirilmekte olduğu bilinmektedir. Kova içerisinde yer alan suya sirke ya da arap sabunu konulması ile birlikte parkelerin bir bez yardımı ile silinmesi gerekmektedir.
Laminat parke, yüzde 80 ahşaptan oluştuğundan, diğer ahşap ürünler gibi emniyetli bir şekilde yakılabilir.
-Bu konuda en önemli dikkat etmeniz gereken durum, ev içerisinde rutubeti artırıcı durumlara sebebiyet verecek şeyler yapıyorsanız, parkeniz ne olursa olsun zarar görecektir. -Rutubetli evlerde, rutubetin bulunduğu ortamda nemin artmasına sebebiyet verecek olan durumlardan kaçınmalısınız.
Diğer bir sorun ise kamburlaşmadır. Kamburlaşma, parkenin kenarlarının çökük, ortasının yukarıya doğru bombe yapması anlamına gelir. Bu da, nem dengesinin bozulması nedeniyle oluşabilir. Kamburlaşma sorunu, parkenin üretim sürecindeki hatalardan veya parkenin kullanımında yapılan hatalardan kaynaklanabilir.
Bu nedenle nem oranı çok fazla olan yerlerde parke yerine diğer zemin kaplama seçenekleri tercih edilmesi daha doğrudur. Ancak yüksek nem oranına sahip yerlerde parke kullanılacaksa, kabarma meydana gelmemesi için bir nem alma cihazı ya da farklı seçeneklerle ortamdaki nem oranı %50-60 seviyesinde tutulmalıdır.
Materyal kalitesi zayıf olduğunda en ufak bir sıçramasında dahi şişmeler meydana gelebiliyor. İyi bir ürün ise uzun süre nem ile mücadele edebiliyor. Fakat hiçbir parke %100 olarak suya karşı dirençli değildir. En iyisi dahi uzun süre suya ve neme maruz kalırsa şişmesi kaçınılmaz olacaktır.
Özellikle parke olan kısımlarda yani odaların içinde normal şebeke suyu borusu bulunmaz. Genelde kalorifer tesisatları odalarda bulunurlar. Yerden ısıtma veya petekli ısıtma sistemleri boruları kaçırabilir. Bu durumda üzerindeki parkenin su emmesi ve renginin değişmesi kabarmalar yaşanması doğaldır.
Eğer boya kurumuşsa sıcak su ve sabun ya da deterjan kullanabilirsiniz.
Çoğu durumda günlük temizlikte ılık su kullanılarak dahi pratik parke temizliği için nemli bez kullanılabilir. Zeminde her zaman daha fazla kir olduğundan dolayı daha fazla temizlik gerektirir. Verilen emekten tasarruf sağlamak adına ev temizliği için üretilen bir ahşap temizleme ürünü kullanılmalıdır.
Laminat parke döşenirken kenarlarda yeterli boşluk bırakılmaması veya nem ve rutubetten dolayı yapılan malzemenin aşırı uzama yapmasıyla duvara temas eden parkeler kabarır ve yukarı dogru şişkinlik yapar.
Mesela laminat parkenizde su, sıcaklık ya da olası herhangi bir durumdan dolayı meydana gelen problemleriniz şişme, parçalanma, kırılma gibi durumlarda parkeler dikkatli bir şekilde sökülmelidir, zemindeki bozukluklar varsa düzeltilme, nem problemleri varsa kurutulmalı daha sonra yeniden parkeler döşenmelidir.
Sirke İyi Bir Çözüm
Tek yapmanız gereken az miktarda lekeli bölgeye damlatmak. Genelde 3 – 4 damla yeterli olmaktadır. Sonra da yumuşak bir bebek bezi kullanarak durulayın. Bu kadar basit.
Çok narin bir yapıya sahip olan kilit sistemi bilir kişiler tarafından montajı ve sökümü yapılmalıdır. Daha sonra, sökülen laminat parkeleri isteğe göre nereye montaj edilmesi gerekiyorsa sorunsuz bir şekilde tekrar narin hareketlerle montajı yapılabilir.
Mutlaka suyu emen yapıda bez kullanılması gerekir. Gerektiğinde kuru bez ile silip, evi havalandırmalısınız. Temizlik yaparken sert kimyasal ve asit özelliğine sahip ürünlerden kesinlikle kaçınmalısınız. Ahşap parke temizliği düzenli olarak her hafta yapılmalıdır.
Tüm hasar durumları için kurutma süresini genelleyecek olursak: „Optimum temel koşullar sağlanır ise, kurutma işlemlerinin bir çoğu genelde 3 ila 4 hafta arası sürer. “ Niye bu kadar uzun diye şaşırmış olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri