Yara izi tedavisinde cilt yüzeyinin özel ekipmanlarla çıkarılmasını içeren bir dermabrazyon uygulaması yapılabilir. Bu uygulama ile kabarık veya çökük bir yara izinin görünümü iyileştirilebilir. Bununla birlikte yüzeysel olan izler için daha az invaziv işlem içeren mikrodermabrazyon uygulaması da yapılabilir.
Çukur yara izleri dolgusu, deri altına uygulanan bir işlemdir. Derinin hangi katmanına uygulanacağı, yaranın türü, derinlik ve genişliğine bağlı olarak muayene sırasında belirlenir. Doğrudan yara izine enjekte edilen hyalüronik asit ile dolgu işlemi tamamlanır.
Cilt altındaki fibroblast isimli hücrelerde artma oluşur. Yeni damar oluşumu artarak bu süreçte yara dudakları kasılır ve yaranın küçültülmesine çaba gösterir.
Temiz koşullarda oluşmuş, sadece cilt dokusunu etkileyen kesici alet yarası ile, toz toprak içinde kalmış, ezilmiş, cilt yanında cilt altı dokuları da etkileyen yaralar farklı iz bırakır. Geniş doku ezilmesi ve doku kaybı olan alanda kan dolaşımı ve doku iyileşmesi daha zordur.
Yara izi tedavisinde genellikle lazer ve zımpara işlemleri yani mekanik olarak iz olan bölgeyi aşındırma şeklinde tedaviler uygulanır. Bunun yanı sıra kişinin kendi kanından elde edilen PRP (Platelet rich plasma) uygulaması ile yara izi tedavi edilir. Akut dönemde silikon ve iz kremleri işe yarayabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Yara izinin tedavisi farklı şekillerde gerçekleştirilebilmektedir fakat her zaman istenen sonuç alınmamaktadır. Lazerle yara izi tedavisi hem ameliyat hem de diğer sebeplerden oluşan izleri tedavi edebilir. Böylelikle eski cilt dokusunun görünümüne sahip olunarak yara izlerini saklama gereği duyulmamaktadır.
Bazı bulaşıcı hastalıklar, cilt kanserleri, cildin damarsal yapısının bozulmasına neden olan iç organ hastalıkları, sistemik hastalıklar, uzun süre devam eden allerjik durumlar, güneş hassasiyetine bağlı bazı hastalıklar, iyileşmeyen yaralarla kendini gösterebilir.
Yara üzerinde oluşan kabuk vücudu enfeksiyona karşı korur, ama deride iz bırakır. Yara izini oluşturan doku normal deri ile aynı hücrelere sahip olsa da, kolajen adlı proteinin yapısı nedeniyle farklı bir görünüm ve his yaratır.
Bir yaralanma olduğunda güvenle ve en az iz kalacak şekilde iyileşmek için; ilk yapılması gereken yarayı bol su ve sabunla yıkayıp temiz bir gazlı bez ile kapatmaktır. Eğer kanama varsa yaranın üzerine baskı uygulanmalı, yaralanan bölge yüksekte tutulmalıdır. Turnike ancak sağlık personelleri tarafından uygulanmalıdır.
Jilet İzi Geçer Mi? Jilet vb. kesici aletler ile yapılan kesiler bağ dokusu üretimi ile iyileşir ve oluşan yeni doku normal bir deriden farklı renktedir ve üzerinde kıl kökleri bulunmaz. Bu nedenle oluşan izler ömür boyu kalıcıdır maalesef.
Yara izi tedavisinde cilt yüzeyinin özel ekipmanlarla çıkarılmasını içeren bir dermabrazyon uygulaması yapılabilir. Bu uygulama ile kabarık veya çökük bir yara izinin görünümü iyileştirilebilir. Bununla birlikte yüzeysel olan izler için daha az invaziv işlem içeren mikrodermabrazyon uygulaması da yapılabilir.
-İçinde iyot içeren Batikon benzeri pansuman malzemeleri yara iyileşmesini geciktirir, kullanılmamalıdır. -Kesi yerleri temiz ve kuru tutulmalıdır. Krem ve pomadlar bol miktarda ve vücudun ememeyeceği şekilde kullanıldığı takdirde, yara üzerinde çamur benzeri bir tabaka oluşturabilir.
Bepanjel® Yara İyileştirici Jel örtücü bir etkiye sahiptir, yani yaranın üzerini örter ve yara dokusuna ideal nem seviyesinin sağlamasına yardımcı olur. Kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyileşmesine ve yara izi oluşum riskinin azalmasına destek olur.
Çeşitli sebeplerle oluşan yara izleri ve ameliyat izleri için en iyi yöntem lazer tedavisidir.
İki türlü jilet, faça izi tedavisi bulunmaktadır. Bunlardan biri ameliyatla diğeri de lazerle jilet izi tedavisidir. Ameliyatla jilet izi nasıl geçer? Eğer faça izleri ameliyat etmeye uygunsa bu durumda ameliyat önerilmektedir.
Olası bir kesik anında hemen E vitamini yağını alın ve birkaç damla kanı sildikten sonra cildinize sürün. E vitamini yağının hücre onarıcı etkisi yüksek olduğu için kesilen alan kısa sürede acı vermeden iyileşecektir. E vitamini yağını jilet yapacağınız bölgelere nemlendirici etkisi vermesi için de kullanabilirsiniz.
Kantaron yağının en yaygın kullanım alanı yara izi tedavisidir. Kantaron yağı hücre yenileme özelliği sayesinde yaranın hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Yarada mikrop ve iltihap oluşması engeller. Yanık tedavisinde de oldukça etkilidir.
Yine erken dönemde bir takım iz kremlerine başvurulur. Olgunlaşmış yara izlerinde lazer tedavisi fayda sağlar. Lazerle birkaç seans yara izi görüntüsü azaltılabilir. Bazı yara izlerinin altına PRP yapılabilir.
Vazelin veya benzeri yağlı bir pomat kabuklanmayı ve gerginliği azaltacaktır. Normal sabunlar alkali pH'lı olma eğilimlidir. Yara alanına pH dengeli sabunların kullanılması daha uygundur.
Öncelikle öğrenmeniz gereken şu ki; her kesiden sonra iz kalır. Kalan iz, dikişin değil kesinin izidir. Bunu 'kesi izi' veya 'yara izi' olarak ifade etmek daha doğru olacaktır. Ancak dikişlerin uzun süre alınmadığı veya kalın dikiş iplerinin kullanıldığı durumlarda, tren rayı görünümlü bir iz oluşabilir.
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır. İdeal nemli ortamda iyileşme hızlanır ve ve ideal nem, kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyilesmesini saglar ve yara izi kalma riskini azaltır.
Yaranın deri ile kaplı etrafı silinir. Açık yaranın içi kesinlikle antiseptik ile temizlenmez. Yara içi, enjektöre çekilen ve basınçlı püskürtülen serum fizyolojik ile yıkanır ya da serumla ıslatılmış steril gazlı bezle çok yumuşak bir şekilde silinir. Temiz yaralarda bu işleme gerek yoktur.
B vitamin kompleksi; hücre çoğalmasına, bağışıklık ve sinir sistemi fonksiyonunun artmasına, sağlıklı cilt ve kas tonusunun korunmasına, metabolik hızın yükselmesine yardımcı olur. B vitamini eksiklikleri yara iyileşmesini bozar ve deri bulguları olan birçok bozukluk ile ilişkili olabilir.
Kronik yara, geç ya da güç iyileşen ya da iyileşmeyen tüm yaralara verilen isimdir. Bir yara tedaviye rağmen 4-6 hafta içinde iyileşmiyorsa bu ismi alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri