Kabartma tozunun bayat olması ya da unutulması halinde yapılan hamur işi birbirine yapışır ve kötü bir tadın oluşmasına neden olur. Bu gibi bir durumla karşılaşmamak için yapacağınız küçük bir işlemle kabartma tozunuzun bayat olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Bardaktaki kaynar suyu kabartma tozunun üzerine yavaş yavaş dök. Kabartma tozu yerine karbonatı test etmek için, karbonatın üzerine dökmeden önce sıcak suya 1 tatlı kaşığı beyaz sirke ekle. Karbonat hâlâ iyiyse sirkedeki asit, karbonatla tepkimeye girecek ve onu aktifleştirecektir.
Son kullanma tarihi geçmiş, eski kabartma tozlarını kullandığınızda işlevsizdir. Bu da yaptığınız kurabiye, kek, poğaça ya da ekmeğin kabarmamasına sert ve içinin nemli kalmasına sebep olacaktır.
Uygun şekilde depolanmış, açılmış kabartma tozu genellikle yaklaşık 6 ay boyunca en iyi kalitede kalır. Kabartma tozu, ambalajın üzerindeki son kullanma tarihi geçtikten sonra güvenle kullanılabilir mi? Evet, düzgün bir şekilde saklanması ve paketin hasar görmemesi şartıyla güvenle kullanılabilir.
Bunun için 3 çorba kaşığı sirkeyi bir bardağa koyup içine yarım çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Eğer karbonat yeterince tazeyse hızlıca reaksiyon vererek karışımın içinde kabarcıklar oluşmasını sağlar. Eğer kabarcıklar oluşmuyorsa karbonatınızı yenileme zamanı gelmiş demektir.
İlgili 27 soru bulundu
Karbonat, zamanla gücünü kaybedebilse de, tarihe göre en iyi süresiz olarak iyidir. Pratik bir kural kullanabilirsiniz - açılmamış bir paket için iki yıl ve açılmış bir paket için altı ay. Eski karbonat, o kadar çok mayalanma etkisi yaratmasa da, yine de yemek için güvenlidir.
Açılmamış bir karbonat, kutusunda iki yıl boyunca güçlü kalacaktır fakat açıldıktan sonra her altı ayda bir değiştirilmelidir. Kabartma tozu daha sorunludur, açılmadığı sürece 3 ay veya bir yıl dayanabilir.
Kabartma tozunu hava geçirmez bir kapta saklayın. Cam kavanoz, vakumlu bir kap kullanabilirsiniz. Kuru bir ortam da saklayın. Direk güneş ışığından uzak, oda sıcaklığında saklayabilirsiniz.
Karbonat, doğada bulunan tuzlu bir yapısı olan sodyum bikarbonat adı ile anılan kimyasaldır. Kabartma tozu da karbonat ile asidin aynı anda yer aldığı karışımdır.
Bir yemek kaşığı pekmez ile 1 çay kaşığı karbonatı karıştırıp farklı bir kabartma tozu elde edebilirsiniz. Sirke börek ve kurabiyelerin kıyır kıyır olmasını sağlar. 1 yemek kaşığı sirke ile 1 çay kaşığı karbonatı karıştırarak güzel bir kabartma malzemesi hazırlayabilirsiniz.
Kural: Karbonatın olduğu tarifte mutlaka bir de asit olmalıdır. Aksi durumda karbonat tepkimeye girmez ve kekinizi kabartmadığı gibi bir de acımsı bir tat verir.
Koku gidene kadar buzdolabınızın içerisinde kabı bekletin. Bunun yanı sıra günlük kokuların oluşmasını istemiyorsanız buzdolabınızda her zaman bir kap karbonat yerleştirebilirsiniz. Böylece buzdolabınız hiçbir zaman kötü kokulara maruz kalmayacaktır.
1 paket kabartma tozu yerine maksimum 2 çay kaşığı karbonat kullanın. Karbonat yerine kabartma tozu kullanacağınız durumlarda içerisindeki asidik maddenin miktarını azaltın.
Fazla kabartma tozu zararlı mı? Yoğun kabartma tozu kullanımı tansiyonu yükseltmektedir. Bu nedenle tansiyon hastalarının ölçülü şekilde kabartma tozu içeren yiyecekleri tüketmesi tavsiye edilir. Mide enzimlerini etkileyen kabartma tozu, aşırı tüketildiğinde midede şişlik oluşturmaktadır.
Evde kabartma tozunuz, sütünüz yoksa, yumuşacık kabarmış, lezzeti çok hafif bir kek tarifi arayışı içerisindeyseniz bu tarif tam size göre. Keklerini kabartmakta zorluk çekenlerin de bu tarifimizi deneyip, çok seveceklerine eminiz. Karşınızda: Kabartma tozsuz kek tarifi! Bu tarifin kabarması yumurta ve karbonata bağlı.
Kekte acılık neden olur? Kural: Karbonatın olduğu tarifte mutlaka bir de asit olmalıdır. Aksi durumda karbonat tepkimeye girmez ve kekinizi kabartmadığı gibi bir de acımsı bir tat verir. Genellikle kek ve kurabiyelerimizi kabartmak için kullandığımız karbonatın kimyasal adı sodyum bikarbonattır.
Bir diğer sorun da tarifte kullanılan malzemelerin bayat olması. Özellikle yumurtanın bayat olması kekin iyice kabarmamasına neden oluyor. Kabartma tozunun kullanım tarihinin geçmiş olması ya da uygun şekillerde saklanmamış olması da kekin sönmesine neden olur.
Vanilya özütü
Hatta zaman geçtikçe lezzeti daha bile kuvvetlenir. Vanilya özütünün üzerindeki tarih geçmiş olsa bile gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Kabartma tozunun ana bileşenleri asit ve baz olduğu için keklerimizin kabarmasını aslında asit baz tepkimesine borçluyuz. Kabartma tozunun içinde kuru toz halde bulunan bu maddeler hamura konulan su, süt, yağ vb. sıvı maddeler sayesinde hafifçe çözünüp ısının da etkisiyle karbonik asit oluşturur.
Limon suyu bir asit, suda çözülmüş kabartma tozu ise bazdır. Asit herhangi bir hidrojen karbonatla (karbonun asidik tuzları) tepkimeye girince karbondioksit oluşur. Bu gaz yükselir ve balonu şişirir.
Bunlar kekin tadında, dokusunda bazı farklılıklar yaratsa da keki tamamen bozmaz. Sadece malzemeye göre farklı durumlar ile karşı karşıya getirir. Keke yarım ölçü fazla kabartma tozu eklemiş olmanız tadında bir bozulma vsye sebep olmamakta.
Halk arasında diş beyazlatma ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan biri de kabartma tozu kullanımıdır. Kabartma tozunun dişlerinizi beyazlatacağı bir nebze olsa da doğrudur. Fakat bu beyazlık kısa sürelidir. Üstelik daha büyük ağız ve diş sağlığı sorunlarına yol açar.
Temizleme Tozu
“Kabartma tozunu temizli tozu olarak da kullanabilirsiniz. Kabartma tozu serpin ve istediğiniz bir eşyayı ovun. Diğer ovmaların aksine yüzeyleri çizmez. Mutfak tezgahı gibi yüzeyleri ise sirke kullanarak temizleyebilirsiniz.
Kabartma tozu, karbonat veya bikarbonat ve bir zayıf asit karışımı kuru kimyasal bir mayalandırma maddesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri