Kurabiye yaparken kabartma tozu kullanmak zorunda mıyız? Kıyır kıyır bir kurabiye yapmak için, kabartma tozu kullanmanız gerekmez. Özellikle hamuru ince olan kurabiyelerde kabartma tozu kullanmayabilirsiniz. Fakat kurabiyenin hafif pofuduk olmasını istiyorsanız, kabartma tozu koymak zorundasınız.
Hava almamasını sağlayarak yumuşatmış olursunuz. Bir diğer yöntem ise kavanozun içerisine elma koymak. Birkaç dilim elmayı kavanozun içerisine atıp yine 1 gün bekletin. İşin sonunda kurabiyelerinizin yumuşadığını gözlemleyeceksiniz.
Kurabiyenin sert olması için ikinci neden ise gereğinden fazla un ilave etmek. Kurabiyenin hamuru yumuşak, ele yapışmayan, hafif yağlı olması gerekir. Bu nedenle kurabiye hamuru yaparken unu azar azar ilave etmeye özen gösterin. Hamurunuz sert olursa kurabiyeniz de piştikten sonra sertleşir.
Tüm kurabiye tariflerinde kabartma tozu kullanıyorsunuz
Tüm kurabiyelerde kabartma tozu olmak zorunda diye bir kural yok. Eğer hafif pufidik kurabiyeler istiyorsanız koyun tabii ama kabartma tozu olmadan da nefis kurabiyeler hazırlayabilirsiniz.
Kabartma tozuna gelince; kurabiyede kabartma tozu kullanmanız şart değil, tamamen size kalmış. Ancak kabartma tozunun kurabiyelerinizin daha pofuduk olmasını sağlayacağını unutmayın.
İlgili 35 soru bulundu
Toz şeker, yoğurt, karbonat, yavaş yavaş unu, ilave ederek yumuşak bir hamur yoğurulur. Cevizden daha büyük parçalar koparıp yuvarlanır. Önce yumurta akına, sonra toz şekere, bulanır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
Eğer hamurda tereyağı kullandıysanız, kurabiyeler fırından çıktığında yumuşak olur. Oda sıcaklığında 5-10 dakika dinlendikten sonra sertleşir.
Özellikle sıvı yağ ya da eritilmiş tereyağı kullanılan hamurlarda hamura daha az un konuluyor. Bu şekilde homojen kıvamlı bir kurabiye hamuru elde edilemiyor ve kurabiye hamuru pişirilirken dağılıyor ve yayılıyor.
Kalan kurabiyeleri ufalayıp az yağlı tavada ısıtın. İsterseniz badem, fındık, tarçın ya da çikolata parçacıklarıyla karıştırın. Muhallebi, dondurma ya da yoğurt üzerine serpiştirin. Yeterince kurabiye kaldıysa ufaladıktan sonra biraz erimiş tereyağı ile karıştırıp kek tabanı ya da pay hamuru yapmak için kullanın.
Un kurabiyesi yapılışı;
Sıvı yağ, pudra şekeri ve margarin bir kaba konulup krema hâline gelene kadar karıştırılır. Mikser de kullanılabilir. Kıvamını aldıktan sonra un, kabartma tozu ve nişasta ilave edilir.
Kurabiyeleri mutlaka önceden ısıtılmış fırına koyun. Fırın tepsisi sıcakken kurabiyeleri çıkarın ki parçalanmasın. Kurabiye ya da bisküvilerinize ekleyeceğiniz fındık, ceviz gibi malzemeleri en son ekleyin. Böyle ce daha kıtır kıtır bir kıvamı olacaktır.
Çoğu kurabiye için 180 derecelik ısı fazladır. Her kurabiyenin şekli, boyutu ve hacmi 180 derecelik ısıyı kaldıramayabilir. Hal böyle olunca ince şekilli kurabiyeleri 160 derecede 7-8 dakika pişirmek, hafif kalın şekilli kurabiyeleri de 165 derecede 10-15 dakika pişirmek yeterlidir.
Örnek vermemiz gerekirse; dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz yemekler için fırınınızı turbo, bir başka deyişle fanlı programda çalıştırmalısınız.
Homojen görünmediği zamanlar olabiliyor. Bunlara rağmen nişasta kullanarak yaptığınız kurabiyeler yine içerisinde kullanılan yağa bağlı değişmekle beraber genel olarak daha ağızda dağılan bir kıvam sağlıyor.
Yemelere doyamayacağınız yoğurtlu kurabiyenin sırrı içerisinde hem sıvı yağ hem tereyağı kullanılmasında saklı. Her iki yağ, yoğurtla birlikte buluşunca kurabiyeyi hafif kek kıvamında bir hale getiriyor. İçerisine konan portakal kabuğu ve vanilya sayesinde misler gibi kokuyor.
Karbonatlı Kurabiye Tarifinin Püf Noktası
Karbonatı, limon ile önceden açarak karışıma eklerseniz, kurabiye piştikten sonra hem tadını hem de kokusunu almazsınız. Ayrıca, bu işlem ile kurabiyelerinizin oldukça yumuşak olmasını da sağlayabilirsiniz.
Kurabiyeyi ağızda dağıtan unsur, tercih edilen nişastadır. Kıyır kıyır diye tabir edilen kurabiyeler genelde nişastalı kurabiye tarifleriyle ortaya çıkar. Baklava gibi sevilen lezzetlerin tarifinde yer alan nişasta ise; hamurların birbirine yapışmasını önlemek için kullanılmaktadır.
Ya evde yumurta kalmamışsa?! Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz. Pastaların daha gevrek olması için, tatlı veya tuzlu fark etmez, hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın.
Kurabiye pişerken boyutta küçülme oluyorsa
Kurabiyeler küçülüyor ise kurabiye hamurunuzu dinlendirmemişsinizdir. Kurabiye hamurunu buzdolabında en az iki saat dinlendirmeniz gerekir. Eğer vaktiniz yoksa dondurucu kısmında yarım saat bekletin.
Hazırladığımız kurabiyeleri yağlı kağıt serili tepsiye dizelim. Önceden ısıtılmış 180° fırında 14 dakika pişirelim. Kurabiyelerin üzeri çatlamış ise pişmiş demektir.
Özellikle çocuklar tarafından oldukça sevilen kurabiyelerin ideal kıtırlıkta olması için, kurabiyelerin vazgeçilmez malzemesi olan margarin ya da tereyağının oda sıcaklığında olmasına dikkat etmek gerekir. Diğer yandan birden yüksek ısıda hızlı pişen kurabiyeler kıtır olmak yerine oldukça sert olacaktır.
Kurabiyelerin pişerken çatlaması
Hamurun sert olması pişerken kurabiyenin çatlamasına neden olur. Kurabiye tarifinize göre içerisine eklediğiniz karbonat ve kabartma tozu da aynı şekilde kurabiyenin çatlamasına neden olan sebeplerden bazılarıdır. Bu nedenle kullandığınız ölçüye dikkat etmeniz gerekmektedir.
Kurabiyelerin sertleşmemesi için, yanlarına bir, iki dilim kabuklu elma koyun. Elmanın yayacağı nem sayesinde kurabiyeleriniz 2 hafta boyunca taze kalacaktır. Kurabiyelerinizi buzdolabı poşetine koyup, buzlukta 6 ay saklayabilirsiniz.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika kadar pişirin.
Kurabiye tarifleri yaparken, hamurun tam kıvamında olması için, şekillendirmeden önce dinlendirilmesi önemlidir. 30 dakika kapalı bir şekilde, serin bir ortamda dinlendirilen hamurlar daha lezzetli olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri