Eğer kabartma tozu suyun içinde köpürüyorsa bu kabartma tozunun taze olduğunu gösterir. Ancak köpürmüyor ve kabarcıklar oluşturmuyorsa kabartma tozunuzun bayatladığı hatta bozulduğu anlaşılmalıdır.
Bir su bardağı sıcak suyu kaba alın. Bir tatlı kaşığı kabartma tozunu sıcak su içerisine alın. Köpürme var mı, yok mu diye gözlemleyin. Kabartma tozu ne kadar köpüklenirse o kadar iyi ve taze olduğunu gösterir.
Kabartma tozu düzgün bir şekilde saklanırsa bir yıldan fazla dayanabilir ama seninkinin hâlâ iyi olup olmadığından emin değilsen bir tarife eklemeden önce kabartma tozunu test edebilirsin.
Bunun için 3 çorba kaşığı sirkeyi bir bardağa koyup içine yarım çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Eğer karbonat yeterince tazeyse hızlıca reaksiyon vererek karışımın içinde kabarcıklar oluşmasını sağlar. Eğer kabarcıklar oluşmuyorsa karbonatınızı yenileme zamanı gelmiş demektir.
Malzeme listesinde yeterince asitli (yoğurt, sirke, limon) ürün yoksa karbonat kekinizin acı olmasına neden olur. Bu gibi durumlarda kabartma tozu seçmekte fayda vardır. Yoğurt ve limon kullanılan bütün tariflerde kabartma tozuna ek olarak çok az karbonat kullanmakta yarar var.
İlgili 40 soru bulundu
Bu yazıda kabartma tozu ve karbonat kullanılan hamurları anlatacağım. 1. Kural: Karbonatın olduğu tarifte mutlaka bir de asit olmalıdır. Aksi durumda karbonat tepkimeye girmez ve kekinizi kabartmadığı gibi bir de acımsı bir tat verir.
Kekinizin kabarması için tarifte belirtilen miktardan fazla kabartma tozu kullanmakta kekinizin kabarmasından çok sönmesine neden olabilir.
Pratik bir kural kullanabilirsiniz - açılmamış bir paket için iki yıl ve açılmış bir paket için altı ay. Eski karbonat, o kadar çok mayalanma etkisi yaratmasa da, yine de yemek için güvenlidir. Tarifleriniz aynı şekilde sonuçlanmayabilir, ancak yine de sonuçları yiyebilirsiniz.
Sorunun kesin cevabı saklama koşullarına bağlıdır; serin ve kuru bir yerde saklayın. Açılmış kabartma tozunun raf ömrünü uzatmak için, açtıktan sonra ambalajı sıkıca kapalı tutun.
Karbonat kullanımı sonucunda herhangi bir toksik etkisi yoktur. Ancak gıda olarak tüketilecekse 'fazla karbonatın zararları' söz konusu olabilir. Sodyum açısından zengin olan karbonatın aşırı tüketilmesi vücuttaki potasyum seviyesini etkileyebilir ve potasyum eksikliğine yol açabilir.
Kullanım süresi dolmuş olsa bile, kabartma tozu temizlik amaçlı kullanılabilir. Kabartma tozu mutfağınızda ve banyonuzdaki sert lekeleri temizlemede oldukça başarılı. Bu yüzden son kullanma tarihi geçti diye sakın çöpe atmayın.
Eğer klasik bir kek harcı yaptıysanız, harcın içerisine kabartma tozu, soda gibi kabartıcı malzemeler eklemeden, yine üzeri sıkıca kapalı bir şekilde buzdolabında 1-3 saat arası kadar bekletebilirsiniz. Bu süre aralığı kekinizi bekletmek açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.
1 çay kaşığı kabartma tozuna 3 kaşığı karbonat denk gelmektedir. Eğer tarifinizde 1 paket kabartma tozu yerine ne kadar karbonat kullanılır diye bir çıkmaza girerseniz 2 çay kaşığından biraz fazla ortalama 3 çay kaşığı karbonat kullanabilirsiniz.
Bir paket kabartma tozu yerine 2 çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ekleyerek şahane bir kabartma tozu hazırlayabilirsiniz. Kabartma tozu yoksa; yarım bardak ayran da işinize yarayacaktır. Bir çay kaşığı karbonat ile yarım su bardağı ayranı karıştırarak hamur işlerinizin puf puf kabarmasını sağlayabilirsiniz.
Merhaba, vanilya koymasanızda olur ama kabartma tozu koymazsanız kabarmazki. Eğer az kabarsın derseniz 2 yumurtalı keke 1/2 paket kabartma tozu koyabilirsiniz.
Kabartma tozunun ana bileşenleri asit ve baz olduğu için keklerimizin kabarmasını aslında asit baz tepkimesine borçluyuz. Kabartma tozunun içinde kuru toz halde bulunan bu maddeler hamura konulan su, süt, yağ vb. sıvı maddeler sayesinde hafifçe çözünüp ısının da etkisiyle karbonik asit oluşturur.
Öncelikle yumurta, yoğurt, tuz ve kabartma tozunu hamur yoğuracağımız kaba alıyoruz ve elimizle güzelce karıştırıyoruz. Sonra üzerine ele yapışmayan kıvama gelene kadar un koyuyoruz ve özlü bir hamur elde ediyoruz. Sonra bu hamuru buzdolabı poşetine koyuyoruz ve buzluğa kaldırıyoruz.
Saklama Koşulları
Serin, kuru ve kokusuz ortamda saklayınız.
Unun böceklenmemesi için unu saklayacağınız kabın içerisine kuru karanfil, nergis çiçekleri veya defne yaprağı koyabilirsiniz. Sıcak havalar ve nem unun bozulması için uygun koşullardır. Bu nedenle yaz aylarında unları ağzı kapalı şekilde buzdolabında muhafaza ederek özellikle böceklenmenin önüne geçebilirsiniz.
Karbonat yoğurt, sirke gibi asit içeriği olan malzemelerle hazırlanan tariflerde kullanılır. Kabartma tozu ise sıvı maddelerle birleşerek hamurun kabarmasını sağlar.
Çamaşır suyu : 3-6 ay arası.Bulaşık deterjanı (toz ve sıvı) : 1 yıl.Çamaşır deterjanı (toz ve sıvı) : Açılmadan 9 ay-1 yıl. Açıldıktan sonra 6 ay.Tekrar doldurulabilir yangın söndürücü : 6 yıl.Tekrar doldurulamayan yangın söndürücü : 12 yıl.
Saf vanilya özütü de bal gibi neredeyse hiç bozulmayan yiyeceklerdendir. Hatta zaman geçtikçe lezzeti daha bile kuvvetlenir. Vanilya özütünün üzerindeki tarih geçmiş olsa bile gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Hatta karbonatın içine 2 damla limon sıkarsanız uçar:) Bunlarda farklı püf noktaları. Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
- Öncelikle kek tarifi konusunda malzemeler eksik olursa kek kabarmayabilir. - Ayrıca malzemelerin soğuk kullanılması kekin kabarmasını önler. - Kek kalıbı margarin ile yağlanmadığı takdirde kabarmaz. - Kek malzemeleri sırasıyla eklenmediği takdirde kabarma sorunu yaşanabilir.
Eğer tarifinizde verilen derecenin dışına çıkar ve çok yüksek sıcaklıkta bir fırına kekinizi verirseniz malesef kekinizin birden bire kabarıp aniden sönmesine neden olursunuz. Bir diğer sıkça yapılan hata ise kek pişerken fırının kapağını sık sık açmak ve bıçak gibi cisimler batırmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri