Kur'an-ı Kerim'de Bakara Suresi 125. ayette, Allahuteala Kabe için "beytim", yani evim tabirini kullanmaktadır. Buradan da Kâbe'ye "beytullah" denilebileceği anlaşılmaktadır. Camilere de Allah'ın evi demekte bir sakınca yoktur.
Allah için ibadete mahsus olan tüm camiler ve mescitler için de “Allah'ın evi” terkibi kullanılır. Nitekim bir hadis-i şerifte; “Yeryüzünde Allah'ın evleri; mescitlerdir. Oraya gelene Allah Teâlâ ikramda bulunur.” (Taberânî, el-Mu'cemü'l-kebîr, 10/161 [10324]) buyrulmaktadır.
Kâbe'ye Beytullah (Allah'ın evi) denilmesi, Allah'a ibadet etmek için yeryüzünde yapılan ilk mâbed olması, insanların hidayeti ve putperestliğin yıkılıp tevhid inancının yerleşmesi için gönderilmiş olan Hanif dininin sembolü ve bütün Müslümanların namazlarında yöneldikleri yer olması gibi sebeplere dayanır.
Kâbe (Kâbe-i Şerif, Kâbe-i Muazzama veya Beyt-i Atik), Mekke'de Mescid-i Haram'da yer alan ve İslam dininde en kutsal sayılan kübik yapı. İslamda beytullah (Allah'ın evi), beyt (ev) veya Beyt-atik (eski ev) diye de anılır.
En İyi Cevaplar. “Allah'ın evi” Bu sıfat bir tek mekana verilmiştir; o da “Beytullah”tır. Bunun dışında hiçbir mekanın kutsallığı yoktur.
İlgili 15 soru bulundu
Kabe, İslam'ın en kutsal yeridir ve genellikle Beytullah (Allah'ın evi) ve Beyt Allah al-Haram (Allah'ın Kutsal Evi) şeklinde anılır.
Kabe Allah'ın (C.C) evidir. Kabe'ye Allah'ın evi denmesinin sebebi; Hac Suresi 26. ayet: Bir zamanlar Kabe'nin yerini İbrahim'e şu şekilde hazırlamıştık: Sakın hiçbir şeyi ortak koşma; tavaf edenler, orada kıyama duranlar, rüku edenler ve secdeye varanlar için Evimi tertemiz tut.
Kabe Allah'ın evi olarak adlandırılmaktadır. Kabe'nin kutsal sayılmasının nedeni Kuran-ı Kerim'de bildirilen ayetler üzerinden geçmiş kavimlerin zalim hükümdarlarıyla fil ordularıyla Kabe'nin yıkılması için geldikleri ve Fil vakası denilen olayla hepsinin helak olduğunun Kuran-ı Kerim'de Fil suresinde bildirilmesidir.
Kur'ân-ı Kerîm'de Kâbe ile ilgili olarak şu âyetler yer almaktadır: “Şüphesiz âlemlere bereket ve hidayet kaynağı olarak insanlar için kurulan ilk ev -mâbed- Mekke'deki -Kâbe-'dir (Âl-i İmrân 3/96); “Biz beyti insanlara toplanma mahalli ve güvenli bir yer kıldık. Siz de İbrâhim'in makamını namaz yeri edinin.
KÂBE'NİN İÇİNDE NE VAR? Yılda iki kere (şaban ve zilkade aylarında) temizlenen Kâbe'nin içerisinde, çatıyı destekleyen üç sütun bulunuyor. İç duvarlarında ayetler yazılı olan Kâbe'nin çatısına erişmek için altın bir kapının arkasında merdiven bulunuyor.
Bunlar içerisinde Kâbe'ye Beytullah (Allah'ın evi) denilmesi, onun sırf Allah'a ibadet için yapılmasından, orada sadece Allah'a ibadet edilmesinden dolayıdır. Böylece Allah, Kabe'yi kendine nisbet etmek suretiyle onun şerefini yüceltmiştir.
Kabe, yeryüzünde inşa edilmiş olan ilk mabettir. Tövbe ve dua etmek için kullanılan Kabe, Müslümanların ilk ibadet yeridir. Kuran-ı Kerim'de ise bu kutsal yapı beyt yani ev olarak tanımlanır.
Bir günahkâr insan için Mekke'ye veya Kâbe'ye girme yasağı yoktur. İlgili yasaklayıcı âyet müşrikler için inmiştir. Ancak 'İman edenler ile Yahudilerden, Hıristiyanlardan ve Sabiilerden kim Allah'a ve ahiret gününe iman ederek salih amel işlerse onların Rableri katında mükâfatları vardır. Onlar için korku yoktur.
Kâbe'yi yapan insandır, kalbi ise Allahü teâlâ yaratmıştır. Müminin kalbi için Allah'ın evi denir.
Allah'ı gözümüzle görmememizin nedeni, kudret ve ilmiyle her şeyi kapsamasından ve zıddının yokluğundandır. Mesela, atmosferin yer küreyi her yandan kuşatması gibi, güneşin de bütün feza âlemini kuşattığını farz etsek, o zaman güneşi göz ile görmek mümkün olmaz.
Allahü teâlâ mekândan münezzehtir. Kâbe, kıymetli, şerefli yer olduğu için (Beytullah), yani (Allah'ın evi) denmiştir. Arş da çok kıymetli, şerefli olduğu için (Arş'ın Rabbi) ve (Arş'a istiva etti) ifadeleri kullanılmış, yani (Arş'ı hâkimiyeti altına aldı) denmiştir.
Kendinden desenli kumaş (=Jakar) üzerine "La İlahe İllallah Muhammeden Resulallah, Allah Celle Celaluhu, Subhanallahi ve bihamdihi Subhanallahi el-Azim, Ya Hannan Ya Mennan" işlenmiştir, yakından bakıldığında bu yazılar okunabilinir.
Şit Peygamber tarafından yeniden inşa edildiği ve Nuh tufanı sırasında kumlara gömüldüğü ve sonrasında ise ayette belirtildiği üzere Hz İbrahim'in Allah'ın emri ile Kâbe'nin bulunduğu yere gittiği ve Kâbe'nin temellerini bularak o temeller üzerine bugünkü mevcut Kâbe'yi inşa ettiği kabul edilmiştir.
Tavafta izdiham olduğu zaman Hacerülesved'in öpülmesi veya ona dokunulması için başkalarına eziyet edilmemesi gerekir. Bu durumda uzaktan işaretle istilâm etmek daha uygundur. Çünkü Hacerülesved'e dokunmak sünnet, başkalarına zarar vermekten kaçınmak ise vaciptir.
Sürekli farklı renkli örtüler ile kaplanan Kabe'nin örtüsü konusunda Abbasiler'in verdiği bir kararla Kisvenin sürekli değiştirilmesine son verilerek siyah renk üzerinde karar kılınmıştır.
Hac ve Mekke'nin tarihinin konuşulduğu programda Kâbe'nin içinden görüntülere de yer verildi. Küçükaşçı Kâbe'nin içindeki üç direğin; Hannan(merhametli), Mennan(ihsanı bol), Deyyan, (herkese hakkını veren) anlamlarına geldiğini söyledi.
Kıble, bazı dinlerde tapınma sırasında yönelinen doğrultuyu anlatır. Bazı dini gruplar haricinde Müslümanların ibadet (namaz) sırasında yöneldikleri yer Mekke'de bulunan Mescid-i Haram'daki Kâbe'dir.
Kabe'nin içinde kimsenin mezarı yoktur.
(Efendimiz SAV'in kabri Medine'dedir.)
Ebrehe tarihte yer alan Yemen kralıdır. Ayrıca Kuranı Kerim'de Fil suresinde bahsedilen krallardan biridir. Ebrehe Müslümanların hac ibadetini engellemek ve Kabe'yi yıkmak istemiştir. Ardından Kabe'nin enkazını fillerle Yemen'e taşımak için dört bin fil ve üç yüz bin Habeşli'den oluşan ordusu ile harekete geçmiştir.
Peygamber (a.s.m) şöyle buyurmuştur: “Kâbe'yi, kısa / cılız bacaklı bir Habeşli yıkar.” (bk. Buharî, Hac, 47,49; Müslim, Fiten, 57-59). Bu yıkım, kıyametin yaklaştığı bir zamanda gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri