Keçiboynuzu Özü neden tahta kaşıkla yenir? Çünkü tahta kaşıkların gözenekleri vardır ve oralarda mikroplar birikebilir.
Demir takviyesi için kavanoz kavanoz pekmez yemeniz lazım ama pekmezin yapıldığı bitkiler ürünler potasyum içerir. Pekmezi bu kadar çok sürekli vücudunuza alırsanız, potasyum birikerek kalbiniz için zararlı bir düzeye yükselebilir. Bir iki kaşık aldığınız pekmezle demir olmaz.
Balın pH değeri 3,5 - 5,5 arasında, yani asidik olduğundan, metal bir cisimle temas etmesi metal cisimde korozyona neden olabiliyor. Bu da balın hızla bozulmasına sebebiyet veriyor. Fakat günümüzde kullanılan kaliteli çelik kaşıklarda bu risk oldukça düşük.
Bulaşık deterjanıyla yıkanılan tahta kaşıkların aslında tam olarak temizlenmediğini biliyor muydunuz? Tahta kaşık temizliğine dikkat edilmezse bakteri üretebiliyor.
Bal, arı sütü, propolis, polen gibi arı ürünlerini, kefir, yoğurt gibi probiyotikleri rahatlıkla metal kaşıkla yiyebilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Metal ürünler kullanıldığı zaman yapıları nedeniyle yüzeyleri çizebiliyor ve bunun sonucunda istenmeyen sonuçlar doğabiliyor.
Tencereye tahta kaşık koymak
Taşma işlemi tencerenin ortasında başlayan büyük fokurdama ile başlar. Siz tahta kaşık koyduğunuzda bu büyük fokurtuyu engelleyecek ve sütün taşmasını önleyeceksiniz.
Tahta kaşıklarınızı silmeden önce fırını 180 dereceye getirin. Fırının ısındığı süre içinde mikroplardan arındırmak istediğiniz tahta ürünlerinizi zeytinyağı ile silin. Sildiğiniz tahta kaşıkları 3 dakika kadar fırın içinde bekletin. Fırından çıkan kaşıkları ılık su ile durulayın ve kurumasını bekleyin.
Kırgız Türkleri, ağaç kaşık yapanlara “kırmacı” boyalı, sırlı tahta kaşıklara ise,”çapma kaşık” adını vermişlerdir belirttiğine “ Anadolu'da ilk Türk kaşık örnekleri Selçuklularla ortaya çıkmaktadır” (Yılmaz, 2007:16-19;Eren 1984).
Tahta kaşık yapımında genellikle şimşir, meşe veya armut gibi ağaçlar kullanılmaktadır. Küçük keser, törpü yardımıyla şekillendirilen kaşıklar genellikle Akseki, Gediz, Taraklı bucaklarında yapılmaktadır. Günümüzde yemek kaşıkları yanında süs, oyun kaşıkları da yapılmaktadır.
Sebebi çok açık: Isı tahta malzemeye ciddi zarar veriyor. Bulaşık makinenize tahta bir şeyler koyduğunuz anda o tahtayı kırma, çatlatma, parçalama riskini de göze almış oluyorsunuz. Üstelik bunlara sapı tahta olan eşyalar da dahil.
1-Taşma işlemi tencerenin ortasında başlayan büyük fokurdama ile başlar. Siz tahta kaşık koyduğunuzda bu büyük fokurtuyu engelleyecek ve sütün taşmasını önleyeceksiniz.
Kullanmadan önce ilk olarak suyla yıkanmış ve kurutulmuş olan kaşığı, zeytinyağı dökülmüş pamuklu kuru bir bezle iyice yağlamak gerekir. Kullanım sıklığına göre 2-3 ayda bir, kaşığın rengi beyazlamaya başladığında tekrardan zeytin yağı ile yağlanır.
ÜZÜM VE DUT PEKMEZİ: Her ikisi de hem B12 vitamini hem demir açısından çok zengindir. Kansızlık çekenlerin bol miktarda yemesi gerekir.
İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde vücut direncini arttırır. Tüm bunların yanı sıra öksürüğe iyi gelmektedir ve balgam söktüren bir yapısı vardır. Ayrıca ağız içerisinde oluşan yaralara iyi geldiği de bilinmektedir.
Pekmez, çok iyi bir antioksidan kaynağıdır ve doğal tatlandırıcılar arasında en yüksek antioksidan değerine sahiptir. Her gün 1 kaşık pekmez tüketerek, hücrelerinizi kansere ve diğer hastalıklara karşı korumuş olursunuz.
Tahta kaşıklar kullanıldıkça üzerindeki cila akıyor ve kaşık da çatlama oluyor. Çatlayan kaşığın bu bölgelerine bakteriler yerleşiyor ve bu bakteriler yemek hazırlarken yemeğe geçebiliyor.
Şimşir Kaşık - Sakarya
ancak karadenizde bulunan şimşir ağacı bu yöredeki ustaların kaşık yapımında önemli etken olmuştur. her yrede kaşık yapımında kullanılan ağaçların seçiminde sert ve dayanıklı olması ön planda tutulur.
Yapılan araştırmalara göre kaşık ilk kez taş devrinde kullanılmıştır. Bilinene göre kaşıklar ilk defa deniz kabuklarından yapılmıştır. Daha sonraki dönemlerde ihtiyaca göre taştan ve ahşaptan yapılmaya başlanmıştır. Kaşık günümüzdeki formuna Romalılar döneminde kavuşmuştur.
Günümüzde tahta kaşığın yerini çoğunlukla silikon ya da metal kaşıklar aldı.
Tahta kaşıkları büyük bir tencerenin içerisine alın. Üzerine 1 paket karbonat ve 2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Malzemelerin üzerini geçecek şekilde, kaynar su ekleyin ve kaynamaya bırakın. 15 dakikanın ardından tahta kaşıktaki kirlerin suya karıştığını görebilirsiniz.
Konuyla ilgili soruları cevaplayan Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümit Cafer Yıldız, özellikle vernik konusuna dikkat çekerek, kesinlikle verniksiz olanların kullanılmasını öneriyor.
Sirkeye ilave edeceğiniz suyun temiz içme suyu olması önemlidir. Sirke yapımında malzemeleri karıştırmak için tahta kaşık kullanmalısınız.
Porselen, sağlık açısından oldukça güvenlidir. Çünkü, içerisinde kimyasal madde bulunmaz.
Süt ya da sulu bir yemek, kaynama aşamasına geldiğinde tencere tabanından aldığı enerjiyle yukarı doğru yükselir ve bir süre sonra taşar. Eğer taşmayı önlemek isterseniz tencerenin ağız bölümünü tereyağı ile yağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri