Sarmalık lahana seçerken yapraklarının ince ve sık kapanmış yapraklı secmeye özen gösterirseniz daha iyi sonuç alırsınız. Sık kapanmış yaprak ne demek onuda söyleyim. Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez.
Genel bir kural olarak, ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır.
İçi oyulan lahanayı lahananın sığabileceği kadar geniş içi tuzlu ve sirkeli suda içe dönük haşlayın (haşlama süresi halk arasında öldürene kadar denilir yani sarılacak yumuşaklığa gelmesi ) . Şayet böyle zorlanırsanız yaprak yaprak da haşlayabilirsiniz.
Lahanayı görseldeki gibi kesin. Kaynayan tuzlu suyun içine atarak yaklaşık beş dakika kaynatın. Süzgeçte fazla suyunu süzdürdüğünüz lahana yaprakları artık sarılmak için hazır.
Lahana sarmasının en önemli püf noktası lahana seçimidir. Lahana büyük ve içi boş boş omalıdır. Küçük lahanaların damarlı kısımları fazladır ve sarma yapımına pek uygun değildir. Lahananın içinin boş boş olması da az damarlı olduğunun göstergesidir.
İlgili 23 soru bulundu
bulgur sıkması da derler. kısıra benzer bir iç hazırlanır, haşlanmış asma yapraklarına sarılır yenir. bir nevi kısırdır. kısırdan farkı iri bulgurdan bulgur haşlanarak yapılmasıdır. bol yeşillik mevsime göre taze veya kuru nane, maydanoz, bol domates (doğranacak !
Sarma taşının üzerine gelecek şekilde su eklenir. Suyun kaynaması için hızlı ateşte pişirilir su kaynadıktan sonra yarım ateşe alınıp 1 saat kadar ocakta pişmeye bırakılır. Afiyet olsun.
Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra lahanamız hazırdır. Yaprakları tek tek ayırırız doğunca yaprakların sararken ince olması için haşlayıp soğuttunuz lahanayı geceden dondurucuya atarız ertesi gün dondurucudan çıkartıp bir güzel sararız.
Harçtan bir miktar alıp yaprakları sarın. Tencereye tek sıra olacak şekilde üst üste dizin. Sos için bütün malzemeleri bir kap içerisinde karıştırıp, sarmaların üzerine gezdirin. Kısık ateşte 40 dakika pişirin.
Sosu sarmaların üzerine gezdirip küp küp kestiğiniz tereyağını tencerenin üzerine yerleştirin. Damarlarını ayıkladığınız lahanalara dolma içini sarın ve sarmaları tencereye yerleştirin. Kapağını kapatıp kaynayan tencerenin altını kısın ve 35 dakika kadar pişmeye bırakın.
Orta boy bir lahana sarması için tencereye 6-7 su bardağı su koymalısınız.
Soğanlar kavrulunca kıyma ve salça eklenir, karıştırılır. 10 dk kadar bu şekilde kavrulur. (kıymanın iyice erimesi lazım) Ardından tüm baharatlar, tuz ve toz şeker eklenir. (bunları tercihe göre pirinç ve bulguru ekledikten sonra da ekleyebilirsiniz) Baharatlardan sonra yıkanıp süzülen pirinç ve bulgur eklenir.
Limonların üzerine iki - üç adet lahana yaprağı yayılır. Üzerlerine tuz, bir tatlı kaşığı şeker, bir çay bardağı zeytinyağı ve iki su bardağı sıcak suyu ilave edilip yirmi - otuz dakika kadar orta hararette pişirilir.
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde yetiştirilen 50 kilogramlık lahana görenleri şaşırtıyor. İlçe Tarım Müdürü Recep Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en büyük ve en lezzetli lahanasının Elbistan'da yetiştiğini savundu.
Lahana sarmasını pişirirken üzerine limon dilimleri ekleyin. Böylece daha aromatik bir tat elde edebilirsiniz.
Kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde lahanalar güzelce yumuşayana kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Beyaz lahana yemeği piştikten sonra ocaktan alıp, 5 dakika dinlenmeye bırakın. Ardından sıcak ya da ılık olarak servis edebilirsiniz.
3- Dolma içlerinin lapalaşma- ması için bir kural da suyunun ölçülü bir şekilde konulmasıdır. Dolma pişirmek için seçtiğiniz tencere, pilav tenceresi gibi geniş ve yassıolmalı, dolmalar 2 sarmalar 3-4 sırayı aşmamalıdır. Suyu azar azar ilave edin, suyu fazla kaçan dolma, lapa ve yavan bir tatta olur.
servis yapmadan bir gece önce buzdolabına alıp servise bir saat kala zeytinyağı+salça+su ile pişmeye bırakmanız yeterli. malzemeler: 1 adet orta boy lahana.
Sarmanın içini hazırlamak için kuru soğan, maydanoz, domates ve sarımsak ince doğranır. Pirinç bol suda yıkanır, süzülür. Doğranan malzemeler ve diğer iç malzemeleri karıştırılır. Lahanalar orta damarları ayıklanıp sarmalık hale getirilir.
Özellikle lahana sarması gibi tariflerde yapraklarının bütününün kullanması gerektiği için lahanayı tüm bir şekilde haşlamak gerekiyor.
Vurma Lahana - Rize
Suyu bir başka kaba alınıp ezme işine girişilir. Lahanayı ezmek için özel bir kutali (Kepçe uzunluğunda düz yontulmuş ağzı dört parmak kalınlığında ve genişliğinde bir araç) veya kepçe kullanılır ve lahana muhallebi kıvamı alıncaya kadar ezilir.
En son üzerlerine zeytinyağı gezdirip tuz serpelim. Üzerine çıkacak kadar su ilave edelim. Pişerken dağılmaması için üzerine porselen bir tabak kapatıp pişmeye bırakalım. Suyunu çekip lahanalar yumuşayana kadar yaklaşık 35- 40 dk. pişirelim.
Zeytinyağlı Lahana Sarması İçi Nasıl Hazırlanır? Zeytinyağlı lahana sarmasının pirinçli iç harcını pişirmeden çiğden saracağız. 2 orta boy soğanı yemeklik incecik doğruyoruz. 3 dal taze soğanı ve 1 tutam maydanozu da yıkayıp ince doğruyoruz. 1,5 çorba kasesi pirinci yıkayıp süzüyoruz.
1,5 su bardağı sıcak su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını da tencereye ekledikten sonra sarmaları, kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişirin. Arzuya göre; ılık ya da soğuk olarak servis edin.
Taze Naneli Lahana Sarması Tarifi İçin Malzemeler
5 adet orta boy soğan. 1.5 yemek kaşığı salça. 1 bağ taze nane. 2 tatlı kaşığı kuru nane.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri