DİĞER[3] KAYNAĞA GÖRE Kâbe örtüsü ve kapısı üzerindeki ayetler: Kâbe çatısı üzerinde: "Lâ ilâhe illallah Muhammedun Resûlullah" ve; Al-i İmran Suresi, ayet 96 „Şüphesiz insanlar için kurulan ilk mabed, Mekke'deki çok mübarek ve bütün âlemlere hidayet kaynağı olan Beyt (Kabe)dir.
Kabe örtüsünün üzerine "La ilahe illallah Muhammedün Resulullah", "Allah Celle Celalühü", "Sübhanallahi ve bihamdihi subhanallah El Azim", "Ya Hannan, ya Mennan" ibareleri dokunuyor. Beş parçadan oluşan örtü için her yıl 450 kilo ipek iplikten 658 metrekare kumaş dokunuyor.
Hacıların tavaftan sonra burada ısrarla dua etmelerinden dolayı bu adla anılmıştır. Abdullah b. Abbas'tan nakledilen (el-Muvaṭṭaʾ, “Ḥac”, 251) ve genel kabul gören rivayete göre Mültezem, Hacerülesved rüknü ile Kâbe kapısı arasında bulunan mekânın adıdır.
Kâbe her kumaş ile örtülebiliniyor
İslam'dan evvelki dönemde Arap kabileleri Kâbe'yi örtmeyi bir görev, şeref ve fazilet olarak görüyorlardı. Kâbe'yi örtmek, örtüsünü bağışlamak bazı önde gelen asil ve zengin kabileler için imtiyaz sahibi olduklarının göstergesiydi.
Sürekli farklı renkli örtüler ile kaplanan Kabe'nin örtüsü konusunda Abbasiler'in verdiği bir kararla Kisvenin sürekli değiştirilmesine son verilerek siyah renk üzerinde karar kılınmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Kabe'nin içinde kimsenin mezarı yoktur.
(Efendimiz SAV'in kabri Medine'dedir.)
Tarihi bilgiler doğrultusunda Hz. İsmail'in ilk defa, Adnan'ın ikinci defa, Tubba'nın ise üçüncü defa Kâbe'yi örttüğünü biliniyor.
Kabe Allah'ın (C.C) evidir. Kabe'ye Allah'ın evi denmesinin sebebi; Hac Suresi 26. ayet: Bir zamanlar Kabe'nin yerini İbrahim'e şu şekilde hazırlamıştık: Sakın hiçbir şeyi ortak koşma; tavaf edenler, orada kıyama duranlar, rüku edenler ve secdeye varanlar için Evimi tertemiz tut.
Böylece Kabe yeryüzündeki tam şeklini almış oldu. Ravi İbn Abbas ilave ediyor: Beytullahı ilk defa inşa eden ve onu ilk tavaf eden Hz. Adem oldu. Bu Allah'ın ceza ve gadab olarak gönderdiği tufana kadar devam etti.
Müslümanların kıblesi olan Kabe'nin yıkanması için program düzenlendi. Temizliğe, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz adına Veliaht Prens Muhammed bin Selman katıldı.
Mekke fethedilmeden önce Kabe'nin anahtarını elinde bulunduran, temizlik ve bakımını yapan kişi Osman B. Talha adında bir gayrimüslimdi. Mekke fethedildikten sonra İslam Peygamberi, Kabe'nin anahtarını yine (gayrimüslim olduğuna aldırış etmeden) Osman B. Talha'ya verdi.
Hac ve Mekke'nin tarihinin konuşulduğu programda Kâbe'nin içinden görüntülere de yer verildi. Küçükaşçı Kâbe'nin içindeki üç direğin; Hannan(merhametli), Mennan(ihsanı bol), Deyyan, (herkese hakkını veren) anlamlarına geldiğini söyledi.
Günümüze ulaşan ve bugüne kadar bilinen Kabe anahtarının sayısı 59'dur.
Altın oluk Kâbe'nin Rükn-i Şâmî ile Rükn-i Garbî denilen köşeleri arasındaki kuzeybatı duvarının üstünde ve bu duvarın ortasına gelecek şekilde yerleştirilmiştir. Böylece Kâbe damında biriken yağmur suları bu duvara bakan Hicr'e akmaktadır.
Maide Suresi, 97. ayet: Allah, Beyt-i Haram (olan) Kabe'yi insanlar için bir ayaklanma (kıyam evi) kıldı; Haram Ay'ı, kurbanı ve boyunlardaki gerdanlıkları da. Bu, Allah'ın göklerde ve yerde ne varsa tümünü bildiğini ve Allah'ın gerçekten herşeyi bilen olduğunu bilmeniz içindir.
Siyah örtü, Kabenin çok daha ihtişamlı görünmesini sağlar. Örtünün üzerinde de bir kısım yazılar yazmaktadır.
Müslümanlar tarafından Kâbe'nin tarih boyunca birçok kez yeniden inşa edildiğine inanılır. Bunların en ünlüsü İbrahim ve oğlu İsmail tarafından, karısı Hacer ve İsmail'den ayrıldıktan birkaç yıl sonra Mekke vadisine döndüğünde orada Allah'ın emriyle birlikte yaptıklarıydı.
Haccâc, yedi ay boyunca Mekke'yi kuşatma altında tuttu. Bu sürede şehri mancınıklarla vurdu ve Kabe'yi yıktı. Kuşatmanın sonunda Abdullah bin Zübeyr öldürüldü ve Mekke alındı. Haccâc, daha sonra Kâbe'yi yeniden inşa ettirdi.
Peygamber (a.s.m) şöyle buyurmuştur: “Kâbe'yi, kısa / cılız bacaklı bir Habeşli yıkar.” (bk. Buharî, Hac, 47,49; Müslim, Fiten, 57-59). Bu yıkım, kıyametin yaklaştığı bir zamanda gerçekleşir.
Kâbe (Kâbe-i Şerif, Kâbe-i Muazzama veya Beyt-i Atik), Mekke'de Mescid-i Haram'da yer alan ve İslam dininde en kutsal sayılan kübik yapı. İslamda beytullah (Allah'ın evi), beyt (ev) veya Beyt-atik (eski ev) diye de anılır. İslâm dininin ilk ve en kutsal mekânı kabul edilir. Bu yapının etrafında Mescid-i Harâm bulunur.
Kabe'nin tavaf alanı genişletme çalışmaları sırasında ise kuzey ve kuzey doğusunda, 400 bin metrekarelik yeni inşaat çalışmaları yapılacak. Bu bölgede şu anda 7 katlı binaların kaba inşaatı bitmiş durumda bulunuyor. Kabe'de halen üç kat yüksekliğinde tavaf ve sa'y alanı bulunuyor.
Kabe Allah'ın evi olarak adlandırılmaktadır. Kabe'nin kutsal sayılmasının nedeni Kuran-ı Kerim'de bildirilen ayetler üzerinden geçmiş kavimlerin zalim hükümdarlarıyla fil ordularıyla Kabe'nin yıkılması için geldikleri ve Fil vakası denilen olayla hepsinin helak olduğunun Kuran-ı Kerim'de Fil suresinde bildirilmesidir.
Suudi Arabistan'ın Mekke şehrinde Mescid-i Haram'ın ortasında bulunan Kabe'nin ilk defa ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı hususunda ihtilaf bulunsa da Kur'an-ı Kerim'de yer alan ayetlerden Kabe'nin Hazreti İbrahim'den önce de var olduğu biliniyor.
HACERÜ'L ESVED NEDİR? Hacerü'l Esved, Arapçada “siyah taş” anlamına gelmektedir. Yaklaşık 30 cm çapında ve yumurta biçimindeki bu taşın siyaha yakın koyu kırmızı renkte olması sebebiyle böyle adlandırıldığı anlaşılmaktadır.
Toplam 45 adet parçadan Kabe örtüsü, 850 kilogram saf ipekten kumaş üzerine motif ve hatlar için 120 kilo altın ve 100 kilo gümüşten oluşuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri