Ayet-el Kürsi, Kur'an'da Bakara Suresi'nin 255. ayetidir. Medine'de indirildiğine ve birçok faziletinin olduğuna inanılır. Koruyucu özelliklere sahip olduğuna inanılan ayet-i kerime, farz namazlardan sonra okunduğu gibi, diğer zamanlarda da Allah'a sığınmak için, şerden korunmak adına okunur.
Kürsi, sözlükte “bir şeyin aslı, üst üste konulmuş veya çeşitli parçalardan oluşturulup üzerinde oturulan sandalye” gibi anlamlara gelir. Terim olarak “naslarda Allah'a atfedilen ve ilâhî hükümranlığı ifade eden mânevî yahut nesnel varlık” diye tanımlanmaktadır.
Ayetel Kürsi, Arapça olarak okunur ve dünya çapında okunan bir dua haline gelmiştir. Bu ayet, Allah'ın gücünü, kudretini, yüceliğini ve sonsuzluğunu övüyor ve insanlara onun koruyucu ve merhametli olduğunu bildirmektedir. Ayetel Kürsi'nin Türkçe anlamı, “Taht'ın sahibi olan Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur.
İslâm sanatında cami, mescid ve namazgâhlarda kıbleyi ve imamın namaz kıldırırken duracağı yeri gösteren mimari eleman. Naslarda ilâhî hükümranlığı ifade eden bir terim.
Ayetel Kürsi'de yer alan Allahu la ilahe illa hüvel hayyul kayyum sözlerinin anlamı da merak konusu olmaktadır. Bakara Suresinin 255. Ayeti kerimesinin anlamına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Ya Hayy ismi şerifini zikretmeye devam eden kişinin hem ömrü uzun hem de afiyette olduğu gibi kalbi de Allah ın nuru ile nurlanır. Hasta olanlar okuması halinde şifaya kavuşurken, Ya Hayyu Ya Kayyum isimlerini 184 defa zikredenin her muradı Allah ın izni ile gerçekleşir.
Namazlardan sonra okunduğu vakit, yedi gök yarılır ve Allah, Ayete'l Kürsi'yi okuyana rahmet yağdırır. Ayetel Kürsi yemek, pirinç, ekmek gibi şeylere 313 kere, her defasında okuyup üflenirse, o nimetin bereketi artar. Ayetel Kürsi okuyanın, 7 kalenin içine girmiş gibi korunacağı vurgulanmaktadır.
Doğru olan: Kürsü, Rab Teâlâ'nın iki ayağını koyduğu yerdir.
Vaaz kürsüsü ise; Camilerde, camiye namaz kılmaya gelen cemaate özellikle cuma namazlarında, bayram namazlarından ve diğer günlerdeki namazlarda vaaz vermek için vaaz ve vereceklerin çıktığı cami köşelerinde bulunan, üstüne birkaç basamaklı bir merdivenle çıkılan, cami cemaatini görebilecek yükseklikteki, bir kişilik ...
Kürsü, çok oyunculu oyunda birden fazla oyuncunun okuması için yazılı kitapları tutmak için kullanılan bir bloktur. Aynı zamanda bir kütüphanecinin iş sahası bloğu olarak da hizmet eder. Bu yüzden, kullanışlı bir bloktur.
Ezberlemesi belki de en zor ayetlerden biri olmasına rağmen muhakkak ezberlenmesi gereken ve önemi çok büyük olan ayetlerden bir tanesidir. Rabbimizin büyüklüğünü ve yüceliğini anlatan bu sure bizi tüm kötülüklerden ve beladan en iyi şekilde korur ve muhafaza eder.
Ayetel Kürsi ayeti kerimesi; Kuran-ı Kerimde yer almakta olan en büyük ayeti kerime olma özelliği barındırmaktadır. Bunun en önemli sebebi ise Allah'u Teala'nın en büyük ismi ile başlıyor olmasıdır. Bu ayeti kerime kendi içinde Allah'ın Birliğini ilan etmektedir.
Ayetel kürsi Kuran-ı Kerim'de bulunmaktadır. Kuranı kerim ayetleri abdestsiz ve gusülsüz okunamadığı gibi ayetel kürsi de bu hallerde okunmamalıdır.
Ayetel Kürsi söylenişi çok yayın olsa da Diyanet Vakfı'nın İslam Ansiklopedisi'ne göre doğru yazımı Ayetü'l-Kürsi şeklindedir.
Ayetel Kürsi Kur'an-ı Kerim'in ikinci suresi el- Bakara Suresi'nde geçer. Surenin 255. Ayeti olmakta ve Kur'an-ı Kerim'de 41. Sayfada geçmektedir.
AYETEL KÜRSİ GÜNDE KAÇ KEZ OKUNMALI? Bu duayı günde 313 kez okumak inananlar açısından oldukça önemli. Ahiret hayatı ve dünyevi istekler için 313 kez Ayetel Kürsi okumak hem büyük sevap kazandırıyor, hem de istekler için aracı niteliğinde oluyor.
9- Kadınlar Mahfili: Kadınların namaz kılması için tasarlanan kısımdır.
Son cemaat yeri: Camilerde namaza geç kalanlar için yapılmış kısımdır. Kapalı, açık yada yarı açık vaziyette olabilir. XIV. yüzyıldan itibaren cami ve mescitlerde yaygın olarak kullanılan, ana mekânın dışında namaza geç gelenlerin ibadetlerini yapabilmeleri için yapılmış yarı açık hazırlık bölümüdür.
Minber, camilerde hutbe okunan merdivenli, yüksekçe yerdir. Mihrap ise cami, mescit vb. yerlerde Kâbe yönünü gösteren, duvarda bulunan ve imama ayrılmış olan oyuk veya girintili yere verilen addır.
“Allah'ın evi” terkibinin Arapça karşılığı “Beytullah” olup Kâbe hakkında kullanılan bir ifadedir. “Beyt”ten maksat, Kâbe'dir.
Doğu da batı da ALLAH'ındır. Nereye yönelirseniz ALLAH'ın yüzü oradadır. ALLAH her şeyi kuşatan ve her şeyi bilendir. Bununla beraber, doğu da Allah'ın, batı da Allah'ındır.
Kâbe (Kâbe-i Şerif, Kâbe-i Muazzama veya Beyt-i Atik), Mekke'de Mescid-i Haram'da yer alan ve İslam dininde en kutsal sayılan kübik yapı. İslamda beytullah (Allah'ın evi), beyt (ev) veya Beyt-atik (eski ev) diye de anılır. İslâm dininin ilk ve en kutsal mekânı kabul edilir. Bu yapının etrafında Mescid-i Harâm bulunur.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
Rivayete göre her kim Ayetel Kürsi'den önce 1 kez bu duayı okur ve ardından Ayetel Kürsi'yi okursa 70 milyar hasene sevap kazanır.
Hergün Okuyanın; Kalbini açar, rızkını genişletir,Kıymetini yücelir.... 19 Ayetel Kürsi Mucizesi! Her gün Okuyanın; Kalbini açar, rızkını genişletir, Kıymetini yücelir...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri