Hicâbe görevinde bulunanlara hâcib veya sâdin denilir; ayrıca bunlar hacebî nisbesiyle de anılmışlardır (Sem'ânî, II, 277). Rivayetlere göre hicâbe görevi Hz. İsmâil'den bir nesil sonra Cürhümlüler'e, onlardan da Huzâalılar'a geçmişti ve reisleri Huleyl b. Hubşiyye tarafından yürütülüyordu.
Mekke fethedilmeden önce Kabe'nin anahtarını elinde bulunduran, temizlik ve bakımını yapan kişi Osman B. Talha adında bir gayrimüslimdi. Mekke fethedildikten sonra İslam Peygamberi, Kabe'nin anahtarını yine (gayrimüslim olduğuna aldırış etmeden) Osman B. Talha'ya verdi.
Hz. Peygamber'in amcası Abbas, Kabe'nin anahtarını Osman bin Talha'dan alınca konu Hz. Peygamber'e gitti ve “Allah size emanetleri ehline vermenizi emreder” (Nisa 58) ayet-i kerimesi nazil oldu. Bunun üzerine Kabe anahtarı yeniden Osman bin Talha'ya verildi.”
Bir devleti, bir askerî birliği, resmî veya gayri resmî bir kuruluşu temsil eden alâmet veya kumaş parçası. Bayrak, bunun temsil ettiği askerî birlik ve idarî bölge için kullanılan bir terim. Bu form aracılığıyla, sadece OSMANLILAR//8-mali-yapi maddesi ile alakalı mesajların iletilmesi rica olunur.
Kâbe'nin bakımı, kapısının ve anahtarlarının muhafazası görevi.
İlgili 17 soru bulundu
Rifade, sidane ve sikaye nedir? Rifade, Kureyş halkının her yıl mallarından belli bir miktar ayırıp onunla Mina günlerinde hacılar için yemek yapmalarıdır. Sidane, Kabe'nin korunması ve hizmetlerinin yürütülmesidir. Sikaye, hacılara zemzem suyunun dağıtılmasıdır.
Vela adı Latincede yelken anlamına gelir. Bu isim, daha önceki takımyıldız adlandırmalarında bir gemi olarak tasavvur edilen Argo Navis takımyıldızının yelkenini oluşturan parçası olmasından ötürü verilmiştir.
Kur'an içerisinde Liva-ül hamd olarak geçen Liva ismi Hz. Muhammed'in (S.A.V) sancağına verilmiş olan bir isimdir ve mahşer gününde ümmetin onun şefaatine nail olacağına inanılır. TDK sözlük anlamı olarak Liva tuğgeneral, sancak ya da bayram anlamlarına gelir.
Muhammed'in (s.a.v.) dedesi Abdülmuttalip, Kureyş kabilesinin ileri gelenlerindendi. İnsanlar arasında soyluluğu ve iyilikseverliğiyle tanınmıştı. İnsanlara yardım etmeyi severdi. Mekke'ye dışarıdan gelen hacılara su dağıtma görevini üstlenmişti.
Sidanet ⇒ Kabe'nin perdedarlığı, anahtar koruyuculuğu ile haciblik görevi. Şikayet ⇒ Mekke'ye gelen hacılara tatlı su sağlama ve zemzem kuyusu ile ilgilenme görevi. Ridane ⇒ Mekke'ye gelen hacıların fakirlerine yemek ikram etmek, onları barındırıp ağırlamak görevi.
Günümüze ulaşan ve bugüne kadar bilinen Kabe anahtarının sayısı 59'dur.
Ebrehe tarihte yer alan Yemen kralıdır. Ayrıca Kuranı Kerim'de Fil suresinde bahsedilen krallardan biridir. Ebrehe Müslümanların hac ibadetini engellemek ve Kabe'yi yıkmak istemiştir. Ardından Kabe'nin enkazını fillerle Yemen'e taşımak için dört bin fil ve üç yüz bin Habeşli'den oluşan ordusu ile harekete geçmiştir.
Selman bin Abdülaziz el-Suud (Arapça: سلمان بن عبد العزيز آل سعود; d. 31 Aralık 1935, Riyad), 7. Suudi Arabistan Kralı, Suud Hanedanı'nın başı ve İki Kutsal Caminin Hizmetkârı. Kral Selman aynı zamanda Başkomutan unvanlarına da sahiptir.
İbrahim ve oğlu Hz. İsmail tarafından yaptırılmıştır. Bazı zamanlarda sel felaketleri ile yıkılıp yeniden inşa edildiği de söyleniyor.
Kuran'daki Kabe'yle ilgili çok sayıda ayete göre, Kabe insanlığın ilk İbadethanesiydi ve Allah'ın emriyle İbrahim ve İsmail tarafından inşa edildiği ifade edilmişti.
Kabe'nin anahtarını elinde bulunduran Kureyş kabilesinden Abdulaziz El Eşşeybi, 87 yaşında vefat etti. Yapılan devir teslim töreninde Kabe anahtarı kardeşi Abdulkadir Eşşeybi'ye teslim edildi.
Sözlükte “sulamak, su kabı, sulama yeri, suculuk” gibi anlamlara gelen sikāye, terim olarak “Mekkeliler'in ve hac günlerinde Kâbe'yi ziyaret için gelenlerin su ihtiyaçlarının karşılanması görevi” demektir.
Câhiliye döneminde Abdümenâfoğulları'nın Abdüddâroğulları'na karşı bazı Kureyş kabileleriyle yaptıkları ittifak.
Adî b. Kâ'b, Ukl, Müzeyne, Dabbe ve Sevr kabileleriyle birlikte Hilfü'r-ribâb'a katılan Benî Teym b. Mürre, Câhiliye döneminde haram aylarda yapılan Ficâr savaşlarının dördüncüsüne (Ficârü'l-Berrâd) Kinâne'nin müttefiki olan Kureyş'in safında kabilenin lideri sayılan Abdullah b. Cüd'ân'ın kumandasında katıldı.
Bera ismi, erkek çocukları için tercih edilmektedir. Bu ismin kökeni Arapçadır.
Lilya İsminin Kökeni
Lilya ismine köken olarak bakıldığı zaman Latince olduğu ortaya çıkar. Hatta bu isim Yunancada uzun yıllar kullanılmıştır. Bunun yanında Lilya ismi ülkemizde olduğu kadar dünyanın birçok yerinde daha kullanılmaktadır.
Mihra isminin Türk Dil Kurumu verilerine göre anlamı hoşgörü sahibi, muhabbeti iyi, iyi niyetli ve iyiliksever, sevecen yapılı anlamlarına gelmektedir. Bunların yanı sıra Mihra ismi tutulan anlamında da kullanılmaktadır.
Ashâb-ı furûz, terekedeki payları nas ile belirlenen kişiler iken asabe; alacağı pay nas yoluyla belirtilmeyen, belli pay sahiplerinden kalanı alan veya hiç almayan ve kendi içinde birkaç gruba ayrılan mirasçılardır.
Sözlükte “antlaşma, akid ve yemin” anlamlarına gelen hilf (çoğulu ahlâf), terim olarak Câhiliye Arapları'nda kabilelerin veya şahısların yardımlaşma, dayanışma ve himaye amacıyla yaptıkları antlaşma ve ittifakları ifade eder. Hilf yapan kişilere halîf (çoğulu ahlâf veya hulefâ) denir.
İslam terminolojisinde, ıstılah manaları itibariyle VELA Allah için sevmek; BERA ise Allah için buğzetmek anlamına gelir. - Bir müminin insanlara karşı tavrını belirleyen bu konu, hayatın bütün sahalarında geçerli olan çok geniş bir meseledir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri