Toplam 45 adet parçadan Kabe örtüsü, 850 kilogram saf ipekten kumaş üzerine motif ve hatlar için 120 kilo altın ve 100 kilo gümüşten oluşuyor.
Örtüde 120 kilo altın ve 100 kilo gümüş kullanılıyor. Ayrıca fabrikadan 8 görevli örtünün sökülmesinde veya yırtılmasında onarım için çalışıyor. Şurada Paylaş! 670 kilogram ağırlığındaki örtünün toplam alanı 658 metrekare, 14 metre uzunluğunda, 101 santimetre genişliğinde ve toplamda 47 top kumaş kullanılıyor.
Mekke şehrinin kuzey kutup noktasına olan uzaklığı ile güney kutup noktasına olan uzaklığının oranı tam olarak 1,618 yani altın orandır. Ayrıca Mekke şehrinin Güney kutup noktasına olan uzaklığı ile iki kutup arasındaki uzaklığın birbirine oranı yine 1,618'dir.
İslamiyetin en kutsal mabedi olan Kabe, her Hac mevsiminde tüm dünya müslümanlarınca ziyaret akınına uğruyor. Ve her Hac sezonunda da Kabe'nin üzerindeki Kisve adı verilen örtü değişiyor. İlginç bir öyküsü olan 12 metre uzunluğundaki örtünün, maliyeti de dudak uçuklatacak nitelikte, yaklaşık 15 trilyon lira...
Eski örtü ise bölümlere ayrılarak ülkeye gelen yabancı devlet başkanlarına ve İslam'a hizmet etmiş önemli kişilere hediye olarak veriliyor. Kırıkkale'de inşa edilen İslami Değerler Külliyesi'nde ise ilk kez Kâbe örtülerinden 19 parça bir arada sergilenecek.
İlgili 25 soru bulundu
Sürekli farklı renkli örtüler ile kaplanan Kabe'nin örtüsü konusunda Abbasiler'in verdiği bir kararla Kisvenin sürekli değiştirilmesine son verilerek siyah renk üzerinde karar kılınmıştır.
Tarihi bilgiler doğrultusunda Hz. İsmail'in ilk defa, Adnan'ın ikinci defa, Tubba'nın ise üçüncü defa Kâbe'yi örttüğünü biliniyor.
Kabe Örtüsü Kokusu 400 ml. Medine Mescidi Nebevi 'de kokulandırılmasında uzun yıllardır kullanılan esanstan ilham alarak üretilmiş özel tasarım bir kokudur. Tamamen alkolsüzdür. Ürün kumaş ve döşeme yüzeylerde günlerce etkisini devam edecek şekilde formüle edilmiştir.
Kabe'nin Örtüsünü Kim Değiştiriyor? Mekke şehrinde bulunan Kâbe'nin üzerinde yer alan kumaş, Kisve-i Şerif olarak bilinmektedir. Bu kumaş yani örtü her yıl Hicri takvim baz alınarak değiştirilmekte ve yerine yenisi konmaktadır. Bu takvime göre her senenin zilhicce ayının dokuzuncu gününde bu kumaş tebdil edilmektedir.
Kâbe kapısı ise en dikkat çeken köşelerden biri. Zaman zaman kapı değiştiriliyor. Ancak görülen bu kapı çok uzun zamandır Kabe'de bulunuyor. Tamamen saf altından meydana geliyor ve üzeri dualarla bezeli halde bulunuyor burada.
Altın oluk Kâbe'nin Rükn-i Şâmî ile Rükn-i Garbî denilen köşeleri arasındaki kuzeybatı duvarının üstünde ve bu duvarın ortasına gelecek şekilde yerleştirilmiştir. Böylece Kâbe damında biriken yağmur suları bu duvara bakan Hicr'e akmaktadır.
Günümüze ulaşan ve bugüne kadar bilinen Kabe anahtarının sayısı 59'dur.
Kabe'nin dış örtüsüne kabartmalı bir şekilde altın ve gümüş karışımı ipliklerden ayetler nakşediliyor. Harflerin daha güzel görünümünü sağlamak amacıyla altın ve gümüş harflerin altına kabartma yapılıyor. Saf pamuk iplikten yapılan kabartmalar, Arapça harflerin uzaktan daha net okunmasını sağlıyor.
İpek örtünün üzerine altın ve gümüş ipliklerle Kur'an-ı Kerim ayetleri işlendi. Kabe'nin eski örtüsü yetkililer tarafından özenle saklanarak ve üst makamlarca talep edilmesi halinde müzelerde sergileniyor.
Kabe'nin örtüsü Kisve-i Şerif, Mekke-i Mükerreme'de 300 işçinin tam gün çalıştığı Kral Abdulaziz Kisve-i Şerif Kompleksi'nde imal ediliyor.
16 parçadan oluşan 47 metre uzunluğundaki Kabe kuşağı, 4 yandan tüm Kabe'yi kuşatacak şekilde sarılıyor. Kuşağın hemen altında İhlas Suresi'nin işlendiği dörtgen şeklinde bölümler bulunuyor. Ayrıca kuşağın altına Allah'ın 99 ismi (Esma'ül hüsna) işleniyor.
Haremeyn İşleri Genel Başkanlığı tarafından her yıl yapıldığı gibi Kabe'nin eski örtüsü çıkarılarak yerine yenisi yerleştirildi.
Keten, yün ve ipek kumaştan elde edilen örtü üzerine misk ve amber sürülerek Kâbe'ye örtüldü.
KÂBE'NİN İÇİNDE NE VAR? Yılda iki kere (şaban ve zilkade aylarında) temizlenen Kâbe'nin içerisinde, çatıyı destekleyen üç sütun bulunuyor. İç duvarlarında ayetler yazılı olan Kâbe'nin çatısına erişmek için altın bir kapının arkasında merdiven bulunuyor.
Kabe'yi yıkama merasiminin Peygamber Efendimiz'in sünnetine tabi olunması çerçevesinde yapıldığı kaydedildi. Açıklamada, daha önce yılda 3 defa gerçekleştirilen Kabe'yi yıkama merasiminin artık yılda bir kere yapıldığı aktarıldı. Kabe'nin her yıl olduğu gibi bu yıl da gül ve zemzem suyuyla yıkama işlemi gerçekleşti.
Kâbe örtüsü ya da diğer adıyla Kisve-i Şerif; Mekke, Suudi Arabistan'da yer alan Kâbe'yi örten kumaştır. Hicrî takvime göre her yılın zilhicce ayının 9. gününde, Hac sırasında değiştirilir. Üzerinde altın işlemeli hüsn-i hat yazıları bulunan örtü, ipekli bir kumaştan dokunmuş siyah renklidir.
Şeritlerin üzerinde Kur'ân'dan Kâbe yapımı ve hac ile ilgili ayetler bulunur. Bu ayetler gümüş ve altın ile ve Tulut Hattı ile yazılmıştır. İşlemenin toplamı 35,162 kilodur. 1.Kordon 7,5 metredir, Bakara Suresi 125.
Kabe'nin içinde kimsenin mezarı yoktur.
(Efendimiz SAV'in kabri Medine'dedir.)
Peygamber (a.s.m) şöyle buyurmuştur: “Kâbe'yi, kısa / cılız bacaklı bir Habeşli yıkar.” (bk. Buharî, Hac, 47,49; Müslim, Fiten, 57-59). Bu yıkım, kıyametin yaklaştığı bir zamanda gerçekleşir.
Bu uygulama, hacı adaylarının örtüyü çekiştirerek veya örtüden parça keserek örtüye zarar vermesinin önüne geçmek için yapılıyor. Örtünün kaldırılmasının ardından, açığa çıkan bölüm, pamuklu beyaz bir kumaş ile kaplanıyor, böylece Kabe'nin zarafeti ve saygınlığı korunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri