Şarap, aynı zamanda kalp krizi riskini de azaltıyor. Özellikle kırmızı şarapta bol miktarda bulunan procyanidin maddesi, kalp sağlığının korunması için vücutta mucizevi bir koruma kalkanı oluşturuyor. Şarabın göz sağlığına da katkısı var.
Kırmızı şarap, kan damarlarının çeperlerinde bulunan yağ oluşumunu ve buna bağlı olarak da kalp krizini önlemektedir. Bunama ve Alzheimer hastalığını da önlediği söylenen şarap bunu, içeriğinde bol miktarda bulunan ve resveratrol adı verilen antioksidana borçludur.
Kanın akışkanlığını artırarak kalp krizi riskini azaltıyor. Şarap, sadece kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına karşı değil, diğer hastalıklara karşı da koruyor. Örneğin, bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve antioksidan maddeler sayesinde kanser hastalıklarına karşı korunmamızı sağlıyor.
İçerdiği resveratrol ve catechin nedeniyle antioksidan özelliği olan kırmızı şarap, damar duvarını korur ve iyi kolesterolün (HDL) yükselmesine yardımcı olur.
Yapılan araştırmalara göre kırmızı şarap, kan damarlarının çeperleri boyunca yapılanan yağ oluşumunu, dolayısı ile de damar tıkanıklığını önlemektedir. Çünkü şarap, endotelin-1 adı verilen ve kan damarlarının iç çeperinde yağ birikmesine neden olan proteinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Viski damar tıkanıklığını ve pıhtı olasılığını önlemek ile kalmıyor, felç ve kalp krizi riskinide en aza indiriyor. İçerdiği antioksidanlar, kolesterolün damarlarınızı tıkamasını engelliyor, hatta iyi kolesterolünüze olumlu etkide bulunarak artmasını sağlıyor.
Bazı uzmanlar "orta düzeyde tüketimi" 150 ml bardak hacmi ile kadınlar için günde bir bardak şarap ve erkekler içinse günde iki bardak şarap olarak belirtir.
Kırmızı şarap
Vücudun dinlenmesine yardımcı olan antioksidanlardan resveratrol içerir. Cinsel ilişki boyunca kan akımına ve cinsel organlara kan akışını sağlamada yardımcı olur. Süper seks için en iyi içeceklerden birisidir.
3. Alkol, arkadaşınız olmasın
Bu da kalp hastalığı olan kişilerde genel durumu bozar. Özellikle kalp büyümesi veya kalp yetersizliği sorununuz varsa alkolden mutlaka uzak durmalısınız. Özel günlerde alkol almak istiyorsanız, bir kadeh kırmızı şaraptan fazla içmemeye özen gösterin.
Kırmızı şarabın yapıldığı kırmızı üzümlerde de bol miktarda polifenol bulunmakta. Bu da kırmızı şaraptaki alkolün kanı inceltici etkisi dışında, içerdiği polifenoller nedeniyle de kalbe yararlı olduğunu gösteriyor.
Alkol tüketimi, ağız, yemek borusu, bağırsak, meme ve karaciğer kanserleri için risk faktörüdür. Ağız ve yemek borunuzu kaplayan hücreler özellikle alkolün zararlı etkilerine karşı hassastır.
Şarabın litresi 600-1000 kalori enerji verir. A, B ve C vitaminlerinin yanısıra vücudumuz için gerekli 13 temel minerali içerir: Kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, klor, kükürt, demir, bakır, manganez, çinko, iyot ve kobalt. Özellikle B vitamini şarapta önemli miktarda bulunur.
Çoğu insan için ölçülü bir şekilde kırmızı şarap içmek güvenlidir, ancak aşırı alkol içmenin zararlı olduğunu akılda tutmak önemlidir. 2018 yılında yapılan bir araştırma, kırmızı şarap ve üzüm polifenollerinin bağırsak mikrobiyotasını iyileştirebileceğini ve sağlıklı bir bağırsağa katkıda bulunabileceğini bildirdi.
Yapılan çalışmalar günde bir kadeh şarap içmenin hem erkeklerde hem de kadınlarda birçok kardiyovasküler hastalığın oluşmasını önlediğini onaylamıştır. Ayrıca her gün içilen bir kadeh şarap demans, diyabet ve osteoporoz gibi hastalıkların tedavi süreçlerinde de olumlu etkiler göstermiştir.
7. Alkol tüketimini abartmak
Alkol böbreklerinizi baskı altına alan birçok toksin içeriyor. Yüksek miktarda ve uzun süreli alkol tüketimi böbrek dokusundaki kanalcıkların beslenmesini bozuyor, vücuttan sıvı ve yararlı mineralleri kaybettiriyor ve böbrek yetmezliğine yol açabiliyor.
Kırmızı şarap mezeleri ile küflü peynir gibi tadı keskin ve sert peynirler tüketilmesi önerilir. Ayrıca gravyer, otlu peynir, parmesan peyniri ve gouda peyniri de kırmızı şarabın tadına tat katar. Kırmızı şarabın çeşidine göre cheddar veya eski kaşar da önerilir. Peynir ile reçel de önerilerimiz arasında.
Şarap, özellikle de kırmızı şarabın, içindeki polifenoller sayesinde kandaki şeker düzeyini dengeleyici bir etkisi olduğu ve bu nedenle bilhassa daha yararlı olduğu düşünülüyor.
Amerikalı bilim insanları ölçülü düzeyde alkol tüketiminin kalp sağlığına faydası olabileceğine dair tartışmalara son noktayı koydu. Yapılan yeni bir kapsamlı araştırmaya göre günde bir kadeh şarap ya da bir bardak bira içmenin kalp sağlığına iyi geldiği inanışı doğru olmaktan uzak.
Kan yapıcı bir özelliğe de sahip değildir. Özellikle yaralanma durumlarında, kanın pıhtılaşmasını önlediği için ciddi kan kaybına yol açar.
Araştırmada öne çıkan bulgular şöyle: Kırmızı şarap, beyaz şaraba göre daha fazla uyku getiriyor. Katılımcılar kırmızı şarap ve bira içerken kendilerini rahat hissettiklerini söyledi.
İçki içtikten sonra içilen suyun insanı daha fazla sarhoş ettiğine inanılıyor. Oysa, alkol alırken su içmemek büyük bir hata. Sabah kalktığınızda, akşam tükettiğiniz içkinin size kendini baş ağrısıyla hatırlatmasını istemiyorsanız, en az içtiğiniz şarap kadar su da tüketmelisiniz.
Bir şişe bira ya da bir kadeh şarap sizi mayıştırıp, uykuya dalmanıza yardımcı olabilir. Ancak alkollü içeceklerin uzun vadede uykunuza iyi gelmediğini hemen hatırlatalım. Yatmadan önce içtiğiniz alkollü içecekler, gece uykunuzu bölerek sık sık tuvalete gitmenize sebep olur ve uyku kalitenizi düşürür.
Alkol alırken aç karnınaysanız alkolün emilimi iki katına çıkar. Bu durumda alkolün damar içi emilimi ile aynı etkide demek olur. Vücuttan çok daha yavaş bir şekilde atılan alkol ertesi gün akşamdan kalmayı en üst seviyede yaşayacaksınız demektir. Kalp, karaciğer ve böbreği de etkileyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri