JB : Sarı-yeşil koruma damarlı kablo. Diğer damarlar renk kodlu. OB : Koruma damarsız kablo.
Topraklama ve benzeri koruma amacı ile kullanılan damarın çift renkli (sarı/yeşil) olması halinde kablo sembolü ''J'' harfi ile, açık mavi olması halinde ise ''O'' harfi ile tanımlanır.
Orta Tel: Mavi. Negatif: Gri. Topraklama ya da koruyucu iletken: Yeşil ya da sarı
Alçak gerilim kablo çeşitlerinden biri olan NYY kablo, bir ya da çok telli bakır iletken, PVC izole, PVC dolgu ve PVC dış kılıftan meydana gelen bir yapıya sahiptir. İzin verilen maksimum çalışma sıcaklığı 70 santigrat derece olan bu kablonun, maksimum kısa devre sıcaklığı ise, 160 santigrat derece (+/- 5 sn )dir.
Bu tip kablolarda ekranlama dış elektriksel etkilere karşı koruma sağlar. HFFR malzemeden dolayı geç tutuşur ve büyük ölçüde kendiliğinden sönerler. Düşük duman yoğunluğuna sahip olup, zehirli ve aşındırıcı gaz çıkarmazlar. İnsanların yoğun olduğu ve önemli malzemelerin olduğu binalarda kullanılırlar.
İlgili 17 soru bulundu
HBH. HFFR olan bu kablolar, bina içlerinde sabit tesisatlarda telefon hatlarında abone dağıtım kablosu olarak kullanılır. Haberleşme ve bilgi iletişim amaçları için kullanılan kablolardır.
Halogen Kablo Ne Demektir? Halogen kablo yani HFFR (halogen free flame retardant) kablolar halojen içermeyen kablolardır. Bu sayede de alev geciktirici özelliği vardır. PVC kablolar; olası bir yangın durumunda yoğun bir duman ve hidroklorik asit, karbonmonoksit, karbondioksit gibi zehirli gazlar ortaya çıkmaz.
NYY kablolar bazı açılardan NYM kablolar ile benzerlikler gösterse de NYM kablolar yalnızca sıva üstü tesisatlarda kullanılabilmektedir. NYY kabloların ise toprak altına döşenmesi de mümkündür.
Her ikisi de tek damarlı kablolardır. Elektrik ve enerji akımını sağlar. Yapımında kullanılan malzemeler benzerdir fakat aralarında oldukça önemli olan bir fark vardır. NYM kablolar toprak altına döşenemezler ancak NYY kablolar toprak altına döşenebilirler.
Bu kapsamda NYM kablolar ıslak ve nemli ortamlarda güneşe maruz bırakmamak şartı ile güvenle kullanılabilir. NYM kabloların TTR kablolara göre fiyatının nispeten daha yüksek olduğu söylenebilir. Antigron ve TTR kablo arasındaki fark, kullanım alanlarındaki ve fiyatlarındaki farklardan kaynaklanır.
Hangi ucun faz ve hangi ucun nötr olduğunu bulmanız gerekiyorsa, kablo renklerini kontrol edebilirsiniz. Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz.
Sokete bakacak şekilde, sol nötr (N) sağ canlı (L) üst topraklamanın (E) doğru bağlantı yöntemi kullanılmalıdır. Canlı çizgi-L (kırmızı, sarı, mavi), nötr-çizgi-N (mavi veya siyah), zemin-çizgi-E (sarı-yeşil).
Topraklama kablosu hangi renk olmalıdır sorusunun cevabı sarı- yeşil çizgilidir. Topraklama kablolarının rengi dünyanın her yerinde aynı yani standarttır. Topraklama kablosu neden sarı yeşil sorusunun cevabı dünyanın her yerinde aynı olarak herkesin anlayabilmesi içindir.
Kablolar; tek damarlı ve çok damarlı kablolar olarak ikiye ayrılmaktadır. Elektrik enerjisini veya elektriksel işaretleri iletmekte kullanılan bir veya birden çok telden meydana gelen, yalıtılmış veya yalıtılmamış tel veya tel demetidir.
TS Kabloları: TS veya “Tip-Sleeve” kabloları muhtemelen en yaygın dengesiz kablolardır. Genellikle gitar ve bas gitaristler tarafından gitarı amfiye veya pedal tahtasına bağlamak ve ayrıca pedalları pedal tahtasının kendisine bağlamak için kullanılırlar.
Elektrik iletiminde kullanılan kablo çeşitleri arasında TTR kabloları, yüksek kaliteli malzemelerden üretilen ve güvenli elektrik akışını sağlamak için tasarlanmış olan bir tür kablodur. Elektrik sistemlerinde tercih edilen TTR kablolar, elektrik tesisatlarında sıklıkla kullanılmaktadır.
NYY Kabloların Başlıca Özellikleri
Tek veya çok telli bakır iletken üzeri PVC izolasyon ile kaplı bir kablo türüdür. Mekanik korumaya ihtiyaç duyulmayan güç veya kontrol kabloları için ekonomik bir çözümdür. Dış mekân ya da yeraltı uygulamalarının güç dağıtım ve aydınlatma devrelerinde kullanılabilir.
Antigron kablo, nemli koşul ve bölgelerde sıva altı - sıva üstü sabit olarak kullanılabilen elektrik kablo çeşidi olarak karşımıza çıkarlar. Antigron kablo toprak altına döşenebilen bir kablo değildir. Antigron kablo esas olarak NYM kablodur.
Antigron Kablo, toprak altına döşenmeyen ve nemli ortamlarda kullanılan kablo çeşididir. Bir diğer ismi ise, NYM kablo olarak da bilinir. Genellikle de birden fazla teli olan bu ürün, alçak gerilim işlemlerinde de sıkça kullanılır.
NYM (NVV) Kablolar; PVC İzoleli, çok damarlı, bir veya çok telli bakır iletkenli enerji kablolarıdır.
Sonuç olarak, NYY kablo ve NYA kablo, farklı kullanım alanlarına sahip olan iki elektrik kablosudur. NYY kabloları orta gerilim uygulamalarında, NYA kabloları ise düşük gerilim uygulamalarında tercih edilir. Her iki kablo türü de güvenilir bir enerji iletimi sağlar ve elektrik tesisatlarında önemli bir role sahiptir.
TTR kablo, dışı PVC ile kaplanmış olan ve içinde birbirine sarılmış birden fazla tel demet olan elektrik iletim kablolarına verilen addır. Bu kablolar bakır ve alüminyum ancak çoğunlukla bakır iletkenlerinden imal edilen bir kablo türüdür.
Çoğunlukla yanmaz kablo olarak adlandırılan Halojen Free kablolar ise tehlikeli ametalleri içermeyen malzemelerden üretilmektedir. Halojen Free kablolar, Polivinil klorür (PVC) kabloların yangın sırasında çıkarmış olduğu siyah dumanı ve zehirli gazları üretmemektedir.
Koaksiyel kablo veya koaks kablo, radyo frekansı (RF) sinyallerini bir noktadan diğerine ileten bir elektrik kablosudur. Genellikle bir iç iletken, bir veya daha fazla eşmerkezli iletken zırhı ve koruyucu bir dış kılıf veya dielektrik (yalıtkan malzeme) dış kılıftan oluşur.
Yanmaz kablo olarak adlandırılan halojen free kablolar tehlikeli ametalleri içermeyen malzemeler kullanılarak üretilir. Bu sayede halojen free kablolar, polivinil klorür diğer bir deyişle PVC kabloların yangın esnasında çıkarmakta olduğu siyah dumanı ve zehirli gazları üretmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri