5-6 dişi hurma ağacının ortasında bir erkek hurma ağacı bulunur. Erkek ağaç dişilere nazaran biraz daha irice, dişi ağaçlar ise narin ve zariftir. Hurmanın gelişimi, sadece tepesindeki “gummar” denilen yerden olur.
Dişi çiçekler açtıklarında sarı, erkek çiçekler toprak beyazıdır. Hurma ağacının meyvesi, ağacın tepesinde bulunan salkımlar üzerinde oval şeklinde uzar. Olgun meyve açık ila koyu kahverengi bir renge sahiptir ve üç parçadan oluşur ve tüm parçalar yenilebilir. İlk kısım meyvenin dış ince kabuğudur.
Hurma ağacının meyve verebilmesi için insan eliyle döllenme yapılması gerekir. Erkek hurma ağcından alınan polenler dişinin konması gereken yerine konulup, sarılır ve böylece döllenme sağlanmış olur. Eğer bu bir sene yapılmazsa o ağaç meyve vermez.
Erkek hurma ağacından alınan polenler(tal) bir yerde kurutulur. Sonra dişi hurma ağacının tepesinde bir yarık açılmaya başlar. Bu yarık bölgeye belli oranda tal denilen kurutulmuş polenler konulur ve üzeri zarar görmeyecek bir şekilde sarılır. Böylece döllenme işlemi tamamlanır.
Hurma ağacı sıcak ve sulu ortamda ancak meyve verebilir. Çekirdekten yetiştirilebilir ancak daha sıhhatli olması açısından kendi bünyesinden çıkan filizlerden (yavru) yetiştirilir.
İlgili 40 soru bulundu
Hurma Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? Hurma ağacı bakımı düzgün yapıldığında, ortalama 8 yılda büyür ve meyve vermeye başlar. Hurma ağacının ömrü ortalama 60-70 yıl, en fazla ise 110 yıldır.
Hurma ağaçları kumlu, hatta killi toprakta bile yetişebilir. Ağaç kuraklığa tole- ranslıdır ancak çiçeklenme ve meyve verme döneminde bol suya ihtiyaç duyar.
Hurma ağaçları, çekirdeğin çimlendirilmesi sonucunda oluşmaktadır. Hurma çekirdeğini dikmek için çekirdeğin çimlendirilmesi gerekecektir.
Erkek hurma ağacından polen alınır, dişi hurma ağacının konulacağa yeri bırakılır. Daha sonra sarılır ve döllenme yapılmış olur. Eğer bu yapılmazsa ağaç meyve vermez.
Budama işlemi için kış ayları uygundur.
Hurma ağaçlarının dişisi erkeği ayrıdır. Bu sayede meyve oluşumu başlar. Sıcağı, güneşi sever, soğuktan hoşlanmaz. Kışa dayanıklılığı -10C dereceye kadardır.
Dikimden sonra ilk 3 yılda ağaç şekli oluşturulabilir. Yaprak ve toprak analizlerine göre azotlu gübrenin 1/3'ü erken ilkbaharda, kalan kısmı nisan-mayıs ve haziran aylarında; potaslı ve fosforlu gübreler birlikte kasım-aralık aylarında uygulanmaktadır.
Acve hurma
Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer almaktadır. Fruktoz zengini olduğu için oldukça tatlı ve enerji kaynağı bir hurma çeşididir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum bakımından zengindir.
bir günlük bütün gıda ihtiyacı. ve vitamin ihtiyacı karşılanmış olur. gelin işin köküne inelim. hurma ağacı. diğer bitkiler gibi çekirdek dikmeyle olmuyo. bir dişi bir de erkek hurma ağacı var. ikisinin çiftleşmesiyle dişi hurma ağacı hamile kalıyo. hamileliği ise aynı insan gibi 9 ay sürüyo.
Cennet hurması yetiştiriciliğinde en önemli husus; meyveyi yeterli miktarda sulamaktır. Yeterince sulanan cennet hurması verimli meyve verir ve erken gelişim gösterir. Sağlıklı meyve verimi ilkbahar ve yaz aylarında olduğu için, özellikle bu mevsimlerde Cennet hurması yeterince sulanmalıdır.
Çift olarak yenilmemesi tavsiye edilen hurma 1,3,5 adet yenir mi? Hurmanın tek yenmesinin dini nedeni Allah'ın birliğine işaret ettiği içindir. Tevhidi vurgulamak için hurma tek yenir. Resûlullah (aleyhisselam) gün içinde, nice fiilinde, hep teki seçer.
Ara öğünlerde 3-4 hurmanın, 1 bardak süt ile birlikte tüketilmesi uygundur. Ancak, rahim kaslarını uyarıcı etkide olduğu için düşük ve erken doğum riskinde tüketilmemelidir. Riskli hamileliklerde (riskli dönem ilk 3 ay olabileceği gibi, hamilelik boyunca da olabilir) doktorlarına danışarak yemelidirler.
Gebelikte hurma yemek oldukça faydalıdır. Fakat her faydalı şeyin, yüksek miktarda tüketilmesi sonucu zararları da ortaya çıkabilir. Yüksek oranda kalori ve şeker içerdiği için gebelik döneminde kan şekeri dengesizliği yaşayan kişilerin hurmayı süt, yoğurt gibi süt ürünleriyle birlikte tüketilmesi önerilir.
Erkeklerde Kısırlık ve İktidarsızlığa İyi Geliyor
Hurma polenindeki özlerin sperm sayısı ve hareketliliğini arttırdığı biliniyor. Özellikle kısırlık tedavisinde birçok ülkede kullanılan Polenli Hurma macunun içeriğinde bulunan fosfor kısırlık tedavisinde oldukça etkilidir.
Öte yandan halk arasında hurma çekirdeğinin atılmaması ve saklanması gerektiğine inanılır. Hurma çekirdeği, bolluk ve bereket getirmesi amacıyla cüzdana koyulur.
Ramazanla özdeşleşen iftar sofralarının baş tacı hurma sadece kendisiyle değil çekirdeğiyle de şifa dağıtıyor. Çöp diyerek attığımız hurma çekirdeğinin faydaları oldukça fazla. Böbrek, karaciğer, kalp hastalıklarına karşı önleyici olan hurma çekirdeği cilt ve saç problemlerine de iyi geliyor.
Hurma ağacı hem gövdesinden hem de alt kısmından yavru verebilir. Bu ağaç çekirdekten de yetişebilir fakat gövdesinden çıkan yavrunun insanda yapılan sezaryen ameliyatı gibi bir işlemle alınarak başka bir yere dikilmesiyle ağaç, çok daha verimli ve sağlıklı olur.
Kurutmak için seçtiğiniz cennet meyvesini ham olanlardan tercih etmelisiniz. Olgun olan cennet meyveleri kurutulamamaktadır. Kurutmak için seçeceğiniz yer çok önemli. Çok fazla güneş alan bir alanda kurutmamanız gerekir. Bulunduğunuz bölgenin hava nemliliği kurutma süresini bir aya kadar uzatabilir.
Ağacı kışın yapraklarını döktüğü için düşük kış sıcaklıklarına, diğer subtropik meyve türlerine göre daha dayanıklıdır. Genel olarak -12ºC'ye kadar dayanabilmekte, ayrıca -18 ºC'ye kadar dayanan çeşitler de bulunmaktadır.
Ramazan ayında sofralarımızda eksik etmemeye çalıştığımız hurmanın ağacı sekiz yılda yetişiyor ve yaklaşık 200 - 250 kilo meyve veriyor. Hurma ağacı ise bir insan ömrü gibi ortalama 60-70, yıl en fazla 100 - 110 yaşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri