Kablosuz teknolojiler, cihazlar arasında bilgi taşımak için elektromanyetik dalgalar kullanır. Elektromanyetik dalga hava ortamında bulunur. Elektromanyetik dalga içerisinde gama ışını, x-ışını, kızılötesi, morötesi, radar ve radyo ışını dalgaları yer alır.
Ağ bağlantısı, kablosuz erişim noktaları ve cihazların ortak desteklediği, IEEE 802.11 standardına bağlı olarak, 2.4 GHz ya da 5 GHz radyo frekansında gerçekleştirilir. Ancak genele baktığımızda en yaygın kullanılan frekans 2.4 GHz Wifi frekansıdır.
Wi-Fi, iki veya daha fazla cihaz arasında kablosuz iletişim kurmak için radyo dalgalarını kullanır. İletilen veri miktarına bağlı olarak Wi-Fi, 2.4GHz ve 5Ghz olmak üzere iki tür radyo dalgası frekansı kulllanıyor.
Wireless bağlantı noktaları radyo dalgaları üreten sistemlerdir. Çeşitli standartlara göre üretilen bu dalgalar çeşitli alıcılar tarafından algılanarak sisteme dahil edilirler. Günümüzde pek çok cihazın wifi alıcısı vardır. Bu alıcılar sayesinde dalgaları yakalayarak ağ içerisinde girebiliyorlar.
Tüketici Wi-Fi ağları için iki frekans bandı vardır: 2.4 GHz ve 5 GHz.
İlgili 17 soru bulundu
2.4 GHz ve 5 GHz, kablosuz modemlerde kullanabileceğiniz iki farklı bant genişliğidir. Bant genişliği, internetinizin hızını belirler. Bu bağlamda da ikisi arasındaki en büyük fark internet hızınıza olan etkileridir. 2.4 GHz 600 Mbps'ye kadar destekleyebilirken 5 GHz ise 1300 Mbps'ye kadar destekler.
Yüksek katlar, duvarlar ve uzak mesafe için 2.4 GHz tercih edilebilir. Apartmanlar gibi kalabalık mekanlar için ise kendi dairenizde 5 GHz bant genişliği daha az kullanımda olacağı için yüksek veri hızları ve daha kararlı bir internet bağlantısı sebebiyle tercih edilebilir.
Wi-Fi dalgaları nasıl yayılır? Radyo dalgaları dediğimizden anlaşılacağı üzere Wi-Fi, dalgalar hâlinde yayılım gösterir. Her bir dalga kendisinden öncekinden daha büyük olurke, aynı zamanda daha zayıf olur. Bu doğrultuda Wi-Fi dalgalarının mesafe kat ettikçe büyüdüğünü ancak zayıfladığını söyleyebiliriz.
Kablosuz ağlar sürekli elektromanyetik dalgalar yayar. Bu elektromanyetik dalgalar radyasyon olarak da adlandırılır ve beyin dalgalarına etki eder.
Wi-Fi, bir tür enerji olan elektromanyetik radyasyon yoluyla veri gönderir. Radyasyon, elektromanyetik alanlar (EMF'ler) adı verilen alanlar yaratır . Wi-Fi'den gelen radyasyonun kanser gibi sağlık sorunlarına neden olduğuna dair endişeler var. Ancak şu anda insanlarda bilinen herhangi bir sağlık riski bulunmamaktadır.
Radyo dalgaları herhangi bir somut araç kullanılmadan verilerin atmosfere taşınmasına imkân sağlar. Radyo dalgalarının taşıdığı enerji çok düşüktür. Bu nedenle sağlığa zararı yok veya yok denecek kadar azdır.
Cep telefonları 2.5Ghz mikrodalga aralığında elektromanyetik radyasyon yaymakta. Telefonda konuştuğumuz zaman, verici analog ses verisini kodlayarak dijital bir sinüs dalgasına dönüştürür. Sinüs dalgaları antenden yayılarak ilerler, hatta uzay boşluğuna bile yayılırlar.
Kablosuz ifadesi temelde kablo olmadan veri alıp gönderebilme özelliğine işaret eder. Akıllı ev sistemleri, otomobiller, otomatik sulama veya endüstriyel otomasyon sistemleri gibi birçok uygulamada kullanılan kablosuz özelliği, internet erişimi için de yaygınca tercih edilir.
1997'de 802.11 standartlarını oluşturan IEEE komitesine başkanlık ettiği için Vic Hayes, “Wi-Fi'nin babası” olarak anılıyor.
İnternete bağlanmak için kullandığınız modem, kablosuz bağlantıyı destekliyorsa bir frekans yaymalıdır. 2.4 GHz ve 5 GHz ise bu frekans teknolojileridir. Öncelikle modeminizin hangi teknolojiye sahip olduğunu bilmek gerekiyor. Bazı modemler 2.4 GHz, bazıları 5 GHz frekans yayarken bazılarında ise ikisi birden bulunur.
WAN için en çok kullanılan bağlantı çeşitlerinden biri noktadan noktaya bağlantıdır. Noktadan noktaya bağlantı LAN'ları İnternet servis sağlayıcısı yoluyla WAN'a bağlamak için kullanılır. Bunun için kullandığımız protokol PPP'dür.
Kablosuz Ağ Bağdaştırıcısı Nedir? Kablosuz ağ bağdaştırıcı herhangi bir teknolojik cihazın bir ağa bağlanmasını sağlayan bir tür donanımdır. Dizüstü bilgisayar ya da taşınabilir cihazların kablosuz ağa bağlanabilmesi için olması gerekir. Bu cihazların yanı sıra masaüstü bilgisayarlarda da bulunabilir.
Modem: Bilgisayarımızın internete girmesini sağlayan donanım birimidir.
Açık yerde etkilenmez, menzili 2.4 ile aynıdır.
2.4 GHz bandı, daha geniş bir kapsama alanı sağlar, ancak daha düşük bir hız sunar. 5 GHz bandı ise dar bir kapsama alanı içinde daha yüksek bir hız sağlar. Modeminizin varsayılan ayarlarında bu iki frekans bandı genellikle tek bir ağ adı (SSID) altında birleştirilir.
2.4 Ghz ISM frekans bandında çalışan teknolojide, veri aktarımında en üst limit mevcut teknoloji şartları dahilinde 24 MBPS'dir. IEEE 802.15.1 standardı kapsamında kapsama alanı ise 100 metreye kadardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri