Domatesleri soymadan önce iyice yıkayınız çünkü bu yöntemde domates kabuklarını da kullanacağız. Yıkadığınız domatesleri soyun. (kabukları ince soymaya gayret ediniz) ben soyacakla soydum incecik oldu :) soyduğunuz kabukları bir tepsiye yayıp buzluğa koyun.
Domatesleri gönül rahatlığıyla buzluğunuza kaldırabilirsiniz. Bu şekilde domateslerinizi 10-12 ay kadar güvenle kullanabilirsiniz. Bütün haldeki domatesleri buzluktan çıkardıktan sonra kullanmak için bir süre bekleyin, zaten siz dilimlemeye başladığınızda domatesin kabukları kendiliğinden çıkmaya başlayacaktır.
Büyük bir derin dondurucunuz varsa domatesleri bütün halinde de saklayabilirsiniz. Yıkadığınız domateslerin sap dibindeki yeşil bölümlerini bıçak yardımı ile oyarak çıkarabilirsiniz. Ayıkladığınız domatesleri bir saklama kabı ya da buzdolabı poşetinde muhafaza edebilirsiniz.
Taze bir domatesi asla buzdolabına koymamak gerek. Satın aldığınız domatesin olgun ya da henüz olgunlaşmamış olması önemli değil; domateslerinizi her şartta oda sıcaklığında muhafaza etmelisiniz. Domates, iyice olgunlaştığında ve oda sıcaklığında saklandığında maksimum lezzete ulaşır.
Domates buzdolabında nasıl saklanır? Olgunlaşmamış domatesler olgunlaşana kadar oda ısısında bekletilir. Olgunlaşan domatesler Koroplast Buzdolabı Poşetine konur. Ağzını kapamadan buzdolabına yerleştirin.
İlgili 19 soru bulundu
Domates, kısa sürede tüketilmesi gereken bir besindir. Buzdolabında maksimum 1-3 gün arasında saklanabilir. Saklamak için güzelce yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Ardından sap kısımları temizlenmeli ve bütün bir halde buzdolabının sebze-meyve rafına yerleştirilmelidir.
Bu koşullarda olgun domatesler ancak 5-6 gün kadar depolanabilir. Depolama sonunda hızla tüketime verilmelidir. Olgunlaşma dönemini tam olarak tamamlamamış “dörtte üç olgun” denen domatesler, 8 °C ile 10 °C sıcaklıklarda %80-85 bağıl nemde depolanmalıdır. Bu koşullarda 1 hafta kadar dayanır.
Yapacağınız yemeklerde kullanacağınız kadar domatesi ayrı ayrı poşetlere koyun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Ardından dondurucuya kaldırın. Hazırladığınız kışlık domatesleri 9-10 ay kadar dondurucuda saklayabilirsiniz.
Domatesleri yıkayıp kabuğunu soymadan doğruyorum küçük küçük küp şeklinde. Birer pişirimlik saklama poşetlerine koyup pipetle havasını alıyorum. Bu şekilde dondurucuya yerleştiriyorum. Kullanacağım zaman buzluktan çıkarıp çözülmeden öylece atıyorum tencere/tavaya.
Örneğin domates, biber, patlıcan, salatalık, kabak, mısır, patates ve soğan gibi sebzeler oda sıcaklığında; brokoli, havuç, ıspanak, marul, pazı ve turp gibi sebzeler buzdolabında tutulmalıdır. Buzdolabı sıcaklık ayarının 2-4 derece arasında olması yeterlidir.
Domatesler yıkanıp kurulandıktan sonra poşetlenerek derin dondurucuya kaldırılır. Kullanacağınız zaman domatesi musluk suyuna tutarsanız kabuğu kolayca sıyrılacaktır. Dondurulmuş domatesleri rendeleyerek veya doğrayarak yemeklerde kullanabilirsiniz.
Biberler de doğrandıktan sonra sıvı yağda ilk önce biberler 10 dk kadar kavrulur. Üzerine domates ilave edilerek 15 dk kadar daha pişirilip tuzu da ilave edildikten sonra soğumaya bırakılır soğuyan menemen tek kullanımlık ölçülerde poşetlere konulur ve buzluğa atılır. Afiyet olsun.
Salatalıkları tamamıyla soyuyoruz. Sonra küçük küçük doğruyoruz ve hepsini bir buzdolabı poşetine koyuyoruz. Ağzını sıkıca bağlayıp, dondurucuya yerleştiriyoruz. Kışın kullanacağımız zaman önceden çıkarıp eridikten sonra, yoğurda katıp her zaman yaptığımız şekilde cacığımızı yapıyoruz.
Süzgeç yardımıyla tuzlu sudan çıkardığınız patlıcanları buzdolabı poşetlerine doldurun. Poşetlerin ağzını büzdükten sonra bir pipet yardımıyla içindeki havayı vakumlayın. Ağızlarını sıkıca kapattıktan sonra difrize koyabilirsiniz. Çiğ patlıcanları bu yöntemle 12 aya kadar dondurucuda saklamak mümkündür.
Domates sosu, kışlık menemen, domates konservesi, sarımsak ve fesleğen eklenen aromalı domates sosları, buzluğa domates atma ve listede göreceğiniz değişik değişik yöntemler… Damak zevkinize uyacağını düşündüğünüz bir yöntemi seçerek hazırlıklara başlayabilirsiniz.
Dana eti, kuzu eti, kümes hayvanları, kıyma, pişmiş et ve balık gibi etler derin dondurucuda saklamak için oldukça idealdir. Hepimizin sıklıkla tercih ettiği bir saklama yöntemidir.
Domatesleri yıkayıp, dört eşit parçaya dilimleyelim. Üzerine tuz ve karabiberi ekip, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 40 dakika pişirelim. Daha sonra dilimlediğimiz sarımsaklarla birlikte kekik, nane ekleyerek kavanoza dolduralım ve üzerine zeytinyağı ekleyelim. Soğuduktan sonra buz dolabına koyun.
Domatesleriniz dilediğiniz çeşit domateslerden olabilir. Domates sos yapımında en çok tarla domates, pembe domates, lamba (linda) domates kullanılıyor ancak elinizde farklı çeşitlerde domatesler varsa onları da kullanabilirsiniz.
Çiğ Domates Suyu Yapımı
Geniş bir kabın içine kaynar su doldurun ve domatesleri 1 dakika kaynar suda bekletin. Sudan aldığınız domatesleri çizik attığınız yerden kolayca soyarak kabuklarından ayırın. Domatesleri dilimleyerek robottan geçirin. Bu işlemden sonra domates suyunuz hazırlanmış olacaktır.
Konserve, buzdolabında muhafaza edilmek şartıyla açıldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketilmelidir. Konservelerin çabuk tüketilebilmesi için çok büyük olmayan kavanozların tercih edilmesi önerilmektedir. Açılmamış konserveler ise 6 aya kadar saklanabilir.
Konserve domatesin dayanma süresi değişiklik gösterse de bunu belirleyen bazı şartlar mevcuttur. Bu saklama koşullarına ve kapağının hiç açılmamasına bağlıdır. Kavanoz açıldıktan sonra ise 1-3 gün içinde tüketilmesi gerekir. İlk kez deneyecekler, domates konservesi ne kadar kaynatılır öğrenmelidir.
Az nem sevenler ise, elma, kayısı, incir, kivi, kavun, şeftali, muz gibi çabuk çürüyebilen yiyecekler. Yüksek oranda etilen gazı üreten meyveleri (elma, domates, muz gibi) başka meyve sebzenin yanında bırakmayın. Diğerlerinin daha çabuk olgunlaşıp bozulmasına sebep olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri