Kabukları soyulmuş şekilde tencereye konmuş bütün patatesin haşlanma süresi yaklaşık 30 dakikadır. Yine kabukları soyulmuş bir şekilde fakat bu sefer küp küp doğradığın patateslerin haşlanma süresi 15 dakika civarındadır.
Patatesi kolay bir şekilde haşlamak istiyorsanız eğer kabuklarını soymanız çok yararlı olacaktır. Kabukları soyulan patatesin haşlama süreside azalacaktır. Bu şekilde kolaylıkla patates haşlayabilirsiniz.
Patatesleri küp küp doğrayıp üzerini geçecek kadar suya atmak haşlanma süresini yarı yarıya azaltacaktır. Tabii bu, haşlanmış patatesleri kullanacağınız yemeğe göre değişir. Garnitür ve salatalarda bu yöntemi rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir. Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
Düdüklüde Patates Haşlama Süresi
Tencerede patateslerin haşlama süresi ortalama 30-40 dakikadır. Yukarıda verilen yöntemleri uygulayarak bu süreyi yarıya indirebilirsiniz. Fakat en hızlı yöntem düdüklü tencere kullanmaktır. Patatesler, düdüklü tencerede 4 dakikada haşlanır.
İlgili 34 soru bulundu
Kabukları soyulmuş şekilde tencereye konmuş bütün patatesin haşlanma süresi yaklaşık 30 dakikadır. Yine kabukları soyulmuş bir şekilde fakat bu sefer küp küp doğradığın patateslerin haşlanma süresi 15 dakika civarındadır.
Patateslerin haşlanırken dağılmamasını sağlayan en önemli malzeme ise sirke ile tuz. Tuzu zaten patates haşlarken mutlaka ilave ediyorsunuz biliyoruz. İçerisine 1 yemek kaşığı sirke ilave ederek patateslerinizin bütün bir şekilde kalarak haşlanmasını da sağlayabilirsiniz.
Kabukları soyulmuş patatesleri, yağ ve tuz ile kaplayın. Ardından buzdolabı poşetine koyarak ağzını bağlayın. Soyulmuş patatesleri bu şekilde, buzdolabında 3-4 gün, buzlukta ise uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Ancak patatesleri kullanmadan önce suyla durulayıp tuzundan arındırmayı unutmayın.
Tuzlu su karışımı patateslerin kararmalarını önleyerek patatesleri en güzel şekilde tüketmenize yardımcı olacaktır. Bu yöntemi uygularken patateslerin tamamen tuzlu su karışımının içinde kaldığından emin olmanız gerekmektedir. Bu şekilde patatesleri birkaç gün bile saklayabilirsiniz.
doğranmış patatesleri buzlu suyun içine atıp 1-2 saat buzdolabında tutmanın daha çıtır patateslere olanak vermesi gibi örnekleri olan püf noktalarıdır..
Patates, yoğun glisemik yükü ve potasyum içeriğinden dolayı yüksek tansiyon nedeni olduğu üzerine bazı çalışmalar yürütülmüştür. Uzun süreli, haşlanmış ya da fırında, patates tüketmenin muhtemelen yoğun gilsemik yükünden dolayı antioksidan mekanizmayı bozması ve inflamasyona neden olması, yüksek tansiyona sebep olur.
Patatesi haşlayarak tüketirseniz, faydalarını daha çok görürsünüz. Ayrıca haşlanmış patatesi kurallarına uygun tüketirseniz hem kilo alabilir hem de kilo verebilirsiniz. 100 gram bir adet haşlanmış patatesin içinde 93 kcal bulunur.
Patatesin kabuğunda aynı zamanda oldukça yoğun C vitamini de bulunmaktadır. İri bir patatesin kabuğunda 29 mg C vitamini bulunur, yani bu vitaminle anılan portakalın 3 katı kadar ve günde almanız gerekenin yarısı kadar. Aynı zamanda bir antioksidan olarak ve yaraların çabuk iyileşmesi için de çok faydalıdır.
Patates Haşlarken Kapak Kapatılır mı? Patates haşlarken, su kaynayana kadar kapağı açık bir şekilde pişirilmelidir. Su kaynadıktan sonra taşmaması için kapak yarım aralık bırakılmalıdır. Düdüklü tencere haşlama patates yapılacaksa kapağının kapatılarak pişirilmesi gereklidir.
Vitamin ve mineral deposu olan patates kabuklarıyla tüketildiğinde vücuda pek çok yarar sağlıyor. Yüksek lif oranıyla tok tutarak kalp krizi riskini düşürüyor, kolesterolü azaltıp şeker hastalığına yakalanma ihtimalini önlüyor. İşte patates kabuğunun daha önce duymadığınız faydaları...
Patates toprak altında yetişen yumrulu bir sebze olduğu için üzeri epey kirlidir. Sonradan soymayı dahi planlasanız öncesinde temizlemeniz gerekir.
Patateslerin nişastalarını bırakması için üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyip derin bir kasede en az 30 dakika bekletin. Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patateslerin üzerine unu ve tuzu serpin ve patatesleri eşit şekilde bulayın.
- Üçüncüsü patateslerinizi kızarttıktan sonra kağıt havlu üzerine değil süzgeç üzerine almanız lazım. Kağıt havlu fazla yağı emiyor gibi görünse de aslında yağı patateslerin altında biriktirir ve patateslere geri verir. Ağrıca altında hava dolaşımı olmayan patatesler kendi sıcaklıkları ile de yumuşarlar beklerken.
Patatesleri temiz bir sünger ya da fırça yardımıyla akan su altında kumu tamamen temizleninceye kadar ovarak yıkayın. Yıkadığınız patatesleri sebze soyacağı ya da bıçak yardımıyla soyun. Kabukları bol suda yarım saat kadar bekletin. Süzüp bir kez daha yıkadığınız kabukları süzülmeye bırakın.
Patatesleri soyduktan sonra soğuk suyla dolu bir kaseye atın. Kaseyi buzdolabına koyarsanız patatesleri taze olarak 1-2 gün bile saklayabilirsiniz.
Patateslerinizi kızartmadan önce içine tuz eklediğiniz maden suyunda yarım saat kadar bekletirseniz çıtır çıtır patateslere kolayca kavuşabilirsiniz.
Soğan kokusu sinmemesi için kapağı tamamen kapatmayın. Yemeğe eklenen su sıcak olursa daha lezzetli bir yemeğiniz olur. Taze patates kullanırsanız yemeğiniz daha hızlı pişer.
Patateslerin renklerinin sarı olmasını ve çok daha hızlı haşlamasını isterseniz patateslerinizin ortasına bıçak yardımıyla bir yarık açın. Ardından suya atın ve üzerine 1 çay kaşığı zerdeçal atın. Eğer patateslerinizin dağılmayacağına güveniyorsanız doğrayıp üzerlerine zerdeçal ve tuz atarak da haşlama yapabilirsiniz.
Pişirilen patatesin acı tadı yüksek solanine oranından kaynaklanır. Solanine 'in biyosentezi klorofil biyosentezine paraleldir, fakat birbirinden bağımsızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri