Vazelin veya benzeri yağlı bir pomat kabuklanmayı ve gerginliği azaltacaktır. Normal sabunlar alkali pH'lı olma eğilimlidir. Yara alanına pH dengeli sabunların kullanılması daha uygundur.
Cildi nemlendirerek çatlakları gidermeye yardımcı olur. Bu kremler yara tedavisinde de kullanılabilir. Kremleri kuruyan ve kabuk bağlayan yaranın üzerine sürebilir ve çok daha hızlı iyileşmesini sağlayabilirsiniz.
Bepanjel® Yara İyileştirici Jel örtücü bir etkiye sahiptir, yani yaranın üzerini örter ve yara dokusuna ideal nem seviyesinin sağlamasına yardımcı olur. Kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyileşmesine ve yara izi oluşum riskinin azalmasına destek olur.
Temas ettiği yüzeydeki bütün canlı hücreleri yani iyi ve kötü tüm bakterileri öldüren bir sıvıdır. Bu sebeple yaranın sağlıklı deri kısmına iyot içeren sıvı, yara içerisine ise sadece antibiyotikli merhemler uygulanır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra temiz kuru bir pansuman bezini yaraya kapatarak yapıştırırız.
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır. İdeal nemli ortamda iyileşme hızlanır ve ve ideal nem, kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyilesmesini saglar ve yara izi kalma riskini azaltır.
İlgili 24 soru bulundu
E vitamini, kakao yağı kremi, silikon jel, soğan özü ürünleri ve vaseline ve aquaphor gibi çeşitli cilt bakım ürünleri gibi topikal uygulanan tedavilerin uygulanması yara sonucu oluşan iz görünümünün iyileşmesine katkı sağlayabilir.
Vazelin veya benzeri yağlı bir pomat kabuklanmayı ve gerginliği azaltacaktır. Normal sabunlar alkali pH'lı olma eğilimlidir. Yara alanına pH dengeli sabunların kullanılması daha uygundur.
Yaralı cildin iyileşmesine yardımcı olmak için, yarayı nemli tutmak için vazelin kullanın. Yaranın kurumasını ve kabuk oluşturmasını önler; kabuksuz yaraların iyileşmesi daha uzun sürer. Bu aynı zamanda bir yara izinin çok büyük, derin veya kaşınmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
Yaranın kuruması sonucu oluşan kabuk aslında yaranın gerçek anlamda iyileşmesini de geciktirmektedir. Kabuk mikrop kapmayı engellediği için kötü bir durum olmasa da günümüzde yaranın hava almasını sağlayan, nemli tutan ve mikroplardan koruyan pansuman malzemeleri bulunmaktadır.
Yara kabukları önemli görünmüyor olabilir ancak bu kabuklar yaraları enfeksiyonlardan korumada hayati öneme sahiptir. Yara kabuğunun altına vücudunuz yarayı ve damarları iyileştiriyor. Kabuğun altında kalan alan yüksek oranda antikor içerir. Ayrıca hala yarada bulunan kan ve ölü hücreleri çıkartırlar.
Bepanthol krem, cildinizin hassaslaştığı dönemlerde, cildin ihtiyaç duyduğu nemi kazanması için yardımcı olacaktır. Leke, kızarıklık ve yanıklar için önerilen bir diğer krem ise Advantan kremdir. Mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanılması gerekir. İçeriğindeki kortizon sayesinde yanıklara çok iyi gelir.
Yara iyileşmesi belli bir doğal süreci izleyip, yaklaşık 1 haftada tamamlanır.
6) Vazelin
Deri soyulması için de kısa sürede hızlı sonuç verir. Derinin soyulduğu bölgeye günde birkaç defa vazelin sürmeniz önerilir. Soyulan derinin çok hızlı şekilde yenilenmesini sağlar ve soyulma sırasında oluşan kaşınmanın önüne geçer.
Ciltte oluşan yara, çizgi, çatlak ve yanık gibi durumlarda etkin şekilde kullanılır. Ciltte kurumaya bağlı olarak meydana gelen pul pul dökülmeyi giderebilir ve cildin nem dengesine kavuşmasına yardımcı olabilir.
Vazelin yanıkları veya diğer yaraları iyileştirmezken, temizlenmiş bir yanığı veya kontaminasyondan veya başka enfeksiyondan kaynaklanan yaralanmaları kapatır. Nemi hapsetmek için kuru veya çatlamış cilde Vazelin de uygulanabilir.
Yara üzerinde oluşan kabuk vücudu enfeksiyona karşı korur, ama deride iz bırakır.
Yara izi oluşumunu etkilemek
Yara yerinde oluşan kabuğu kaşımayın-kaldırmayın, böylelikle mikroplar yaranın içine giremez ve deri yeniden enfeksiyon kapmaz.
Yara çevresinde inflamasyonun (yangı) belirtileri olur. Bunlar; kızarıklık, deri renginde pembe-kırmızı renk değişiklikleri, yara çevresinde ödem, ağrı ve artmış deri ısısıdır. Bunların olmaması yara iyileşmesi açısından olumsuz göstergelerdir.
Cildi yumuşatma ve cildin kuruluğunu giderme etkisine de sahip olan vazelin bir bakım kremi olarak da kullanılabilir. Aynı zamanda ciltte kurumuş, çatlamış ya da kesilmiş olan bölümlerin üzerine merhem gibi de sürülebilir. Çizik ya da yanıkların giderilmesinde de etkin bir şekilde vazelin kullanılır.
Vazelin cildi nemlendirir ve ayrıca cildi yalıtır, ciltte bulunan nemin buharlaşmasını engeller. A ve B vitaminleri bakımından zengin olan vazelin onları harika bir şekilde onarır. Akşam uyumadan önce üzerlerine bolca uygulayın. l Tahriş, yanma veya yüzeysel yaralanma durumunda vazelin de yardımcı olabilir.
Vazelinin tüm dünyada en çok tercih edilen ürünlerden olmasının nedenlerinden biri, güçlü nemlendirme özelliğidir. Çoğunlukla kuru, nemsiz ve çatlayan cilt yapısına sahip olanların tercih ettiği bu yoğun yapıdaki ürün, cilt yüzeyinde bir bariyer oluşturarak nemi cilde hapseder.
Cildin üst tabakasındaki soyulma farklı süreçleri tetikliyor. Her şeyden önce cildin kendini yenileme mekanizması vardır. Düzenli olarak en üst katmandaki ölü hücreleri atılır bunun yerine yeni cilt hücreleri gelir.
Açık Yaraların Pansumanı
Deri veya doku kaybı nedeniyle dikiş atılıp kapatılamayan yaraların temizliği biraz farklıdır. Yara üzerindeki eski pansuman alındıktan sonra steril gazlı beze batikon dökülür.
Yara bölgesine düzenli olarak pansuman yapılmalıdır. Günümüzde yaranın iyileşmesini hızlandırmak için özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş medikal yara bakım örtü ve ürünleri kullanılmaktadır. Bu ürünler yarayı temiz tutarken, enfeksiyonu, akıntı ve kokuyu azaltmaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri