Yaş cevizleri uzun süre muhafaza etmek için, mutlaka kurutmak gerekir. Bunun için temiz bir bezin üzerine cevizleri yayın. Güneş gören bir yerde 7-10 gün bekleterek kurumalarını sağlayabilirsiniz.
Böylelikle cevizler alt kısımdan hava alarak daha doğru ve hızlı kuruyacaktır. - Arada bir serdiğiniz cevizleri çevirmeyi ihmal etmeyin. Cevizin kuruduğuna emin olduktan sonra bütün hepsini toplayın. Ülkemizde bazı şehirlerde güneşin altında yaklaşık 10 gün bekletilerek kurutma işlemi yapılmaktadır.
Yeşil kabuğundan ayrılmış olan cevizler, suyla yıkanır. Daha sonra, gölge bir yerde ve bir çarşaf üzerine ince bir biçimde serilerek kuruması beklenir. Altta kalan bölümlerinin de kuruması için ara ara karıştırılmalıdır. Kurutma işleminin çok daha kolay yapılması için ise, tel ızgara da kullanmak mümkündür.
Ülkemizde bazı yörelerde cevizler 7-10 gün boyunca güneş altında bekletilerek kurutulur.
Kabuklu cevizi hava geçirgenliği olan bir filede veya bir tepsiye yayarak güneş görmeyen, kuru ve serin bir ortamda saklamanız yeterli olacaktır. Bu şekilde sakladığınızda 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Kabuklu cevizler kırılmadığı, hava almadığı müddetçe yaklaşık olarak bir ya da iki yıl sorunsuz şekilde saklanabilir. Kabuklu ceviz saklanırken güneş ve neme maruz kalmaması gerekir.
Kabuklu Ceviz Nasıl Saklanır? Cevizi uzun süre muhafaza edebilmek için, yeşil kabukların soyulmaması önerilir. Kabuklu cevizi bir tepsiye yayabilir veya hava geçiren file torbalara koyabilirsiniz.
Küf oluşumu hasat döneminde başlar. Uygun olmayan sıcaklık ve nemli ortamlarda depolandığında bu küfler mikotoksin oluşturur. Cevizde olduğu gibi fındık, fıstık gibi kuruyemişlerde, baharatlarda ve kuru meyvelerde bu toksinler tehlikelidirler. Mikotoksinler arasında aflatoksin cevizde de çok gözlemlenen bir maddedir.
Çözümü: mümkünse çeşit değişikliğine gitmek, değilse Temmuz ve Ağustos aylarında meyve yüzeylerine Güntozu uygulamak ve hasat tarihini de 15-20 gün öne çekmektir.
Çukurova'da ceviz firiği olarak adlandırılan taze ceviz, iç kabuğu da dahil olmak üzere meyve olarak tüketilir. Taze ceviz hasadı, yazın son günlerine denk gelir. Vitamin, mineral ve antioksidan oranınca zengin olması, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesini sağlar.
yaş ceviz kuruduktan sonra ağırlığı %20 azalmaktadır.
Bunlardan birisi olarak; ceviz içinin arasındaki membran tamamen kahverengi olduğunda cevizin olgunlaştığı çıkarımı yapılabilir. Bunun yanında cevizin yeşil kabuğu, kahverengi sert kabuktan çok güç harcamadan kolayca ayrılıyorsa, cevizin olgunlaşmış olduğu söylenebilir.
Yılda 2-4 kg, 5. Yaşta 5-10 kg, 10. Yaşta 50 kg, 20. Yaşta 100 kg alındığı ve alınabileceği görülmüştür. Hatta bu rakamlardan daha fazla ürün alındığını söylesek abartmış olmayız.
Cevizin saklanması için serin ve kuru yerlere ihtiyaç duyulmalıdır. Nemli bir yere maruz kaldığında kelebek benzeri böceklerin cevizi koyduğunuz yerde üremesi olası bir durumdur.
Elinize ceviz lekesi bulaştıysa hiç vakit kaybetmeden su ile sirkeyi karıştırın. Bir parça bezi hazırladığınız bu karışıma batırın ve bu bezle lekeli bölgeyi nazikçe silin. Son olarak elinizi soğuk suyla iyice yıkayın. Hepsi bu kadar!
Bitkilerle sağlık sorunlarına çözümler sunan İbrahim Saraçoğlu da, yayınlarıyla ceviz suyunun faydalarını onaylar. Cevizi suda bekleterek içmenin kötü kolesterolü düşürme, kan şekerini dengeleme ve sindirim konusunda düzenleyici olduğunu destekler.
Ceviz lekesine karşı en etkili yöntemlerin başında sirke gelir. 2 bardak suyun içerisine 2 yemek kaşığı sirke dökün ve karıştırın. Elinizi bu suyun içerisinde 10 dakika beklettikten sonra lekeler yumuşayacaktır. Daha sonra elinizi sabunla köpükleyip yıkayın.
Badem ve fındığı 8-12 saat, cevizi ise 4 saat suda bekletmek kuru yemişleri fitik asitten arındırmak için uygun sürelere örnektir. Kuruyemişleri ıslattığımızda içeriğindeki fitik asit oranı büyük ölçüde azalır ve bu işlemle kuruyemişlerin biyo yararlanımını arttırmış oluruz.
* İç oranı yüksektir. *1 Kg kabuklu cevizde yaklaşık 460 Gr. kadar iç ceviz çıkar.
Kaman cevizi dünya çapında bir üne sahiptir. Yapılan araştırmalarla Kaman cevizinin kalitesi daha da artırılmaya çalışılmıştır. Yapılan seleksiyon çalışmaları ile en iyi özelliklere sahip 5 farklı ceviz çeşidi elde edilmiştir. Bunlar Kaman 1, Kaman 2, Kaman 3, Kaman 4, Kaman 5 olarak isimlendirilmiştir.
Cevizin tüketim ömrünü uzatmak istiyorsak uygun muhafaza koşullarında saklamak zorundayız. Kabuğu çıkarılmış iç cevizi hava geçirmez saklama kaplarında, buzdolabında 6 ay süreyle saklayabiliriz. Derin dondurucuda ise en fazla 1 sene.
Ceviz kabuğuyla iki yıl, kabuksuz buzdolabında iki ay kadar saklanabiliyor. Afiyet olsun.
İlk olarak bir gazete üzerine cevizleri dizin ve kuruyana kadar bekleyin. Cevizler kuruduktan sonra 5 cm boş kalacak şekilde güvece veya toprak çömleğe doldurun. Boş kalan 5 cm 'lik kısma talaş doldurun. Son olarak kuru ve serin bir yerde muhafaza edin.
Eğer hasat edilen cevizler bahçede veya toplama yerinde özellikle sıcak havada ve güneşte yeşil kabuktan ayrılmazsa iç renginde ve kalitede düşmeler görülecektir. Yeşil kabuktan ayrılan ceviz meyveleri yıkanıp kurutulmaya alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri