Fındıkta ön kurutma da dahil havanın durumuna göre toplam kurutma süresi 15-20 gündür. Doğal olarak ve güneş altında kurutma, Türk fındığının lezzetli olmasında önemli bir etkendir. Kurutulan meyvelerde nem oranı kabuklu fındıkta % 12, iç fındıkta % 6' yı geçmemelidir.
Özellikle Amerika, İtalya gibi fındık üreten diğer ülkelerde kurutma işlemlerinin büyük kurutma makinelerinde, hava sirkülasyonu sayesinde 12 ve 24 saat gibi kısa sürede bitirildiğini vurgulayan Akar, Türkiye'de 3-5 günde yapılan fındık kurutma işleminin diğer ülkelerde makineyle kısa sürede bitirebildiğini aktardı.
Fındığın dış yeşil kabuğu toprakla temas ettirilmemeli, yağmurdan korunmalıdır. Üzerine örtülen naylon örtü çardak şeklinde olmalıdır. Yeşil kabuklu fındıklar beton harmanlarda 15-20 santimetre kalınlığında serilerek güneşte 1-2 gün bekletildikten sonra patoza verilmeli."
Kuruyemişler, uygun ambalajlarda uzun süre tazeliğini korur. Kuruyemişlerin ısıya ve ışığa maruz bırakılmaması, kuru ve serin bir ortamda saklanması gerekir.
- Ortam neminin % 60-65, depo sıcaklığının ise 0-1.5oC olacak şekilde iklimlendirilmiş depolarda ise kabuklu fındıklar 4 yıl süre ile kalitelerinde önemli bir değişiklik olmadan muhafaza edilebilmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Yani 1 kg fındık kırılır ve 550 gr iç fındık elde edilirse bu fındığa 55 randıman fındık denir...
Fındık: Kabuklu fındık 0-2 derece sıcaklık ve %60- 65 nem ortamında 2 yıl, 21 derece ise 15 ay saklanır. İç fındık ise 21 derecede 7 ayda kararır. 10 ayda lezzetini kaybeder.
10 kg kabuklu fındıktan 8 kg iç fındık çıkmaktadır.
Fındığın ekonomik ömrü 55-60 yıldır. Daha yaşlı bahçelerde verimde önemli düşüşler görülmektedir. Çünkü ocaktaki ana bitkinin kökü yaşlanmış olmakta dolayısıyla bu kökten çıkan sürgünlerin verim potansiyeli de düşük olmaktadır.
Kabuklu fındıklar iki yıl ağzı açık sepetlerde ya da hava alan bez torbalarda saklanabilir. Ancak fındık içleri kuru, hava almayacak cam kavanozlarda rahatlıkla saklanabilir.
fındık(iç ve kabuklu) %1-3 fire verir.
Fındıkların yerle temasını önlemek için hasat işlemi uygun arazilerde, fındık dalları tenteler üzerine silkelenerek yapılmalıdır. Toprakla temas etmiş fındıklar ve zedelenmiş fındıklar ayrılmalıdır. Bu şekilde toplanan fındıklarda, zuruflar dalda solduğundan ön kurutmaya gerek kalmamaktadır.
Fındıkta Hasat Zamanının Tayini
Karadeniz fındık bölgesinde hasat zamanı yıllara göre az çok değişmekle beraber, sahil kolunda 1-10 Ağustos, orta kolda 10-20 Ağustos, yüksek kolda ise 20 Ağustos' tan sonra başlamaktadır [4].
Kuruyemişler de eğer birkaç ay içinde tüketilmeyecekse buzdolabında saklanmalı. Zira kuruyemişler oda sıcaklığında dört ay kadar bir süre, bir yıl kadar buzdolabında, hatta bir yıldan biraz daha uzun süre derin dondurucuda taze olarak saklanabilir.
Eylül ve Ekim ayları ile Mayıs ayında olmak üzere yılda iki defa kök ve dip sürgünü temizliği yapılır. Mayıs ayında alınan dip sürgünleri fındık ocaklarının dibine serilerek fındık ocaklarının nemi korunur.
Islak fındığı çuvalda bekletmek doğru olmayacaktır, o sıkışmadan dolayı bozulmasına sebep olabilir.
"Tam olgunlaşmış ve zamanında hasat edilen fındık kolay kolay küflenmez ya da çürümez.
1- Taze Kuruyemişi Anlamanın En Kolay Yolu: Tadı
Taze kuruyemiş, tadından anlaşılabilir. Bayat kuruyemişler, acı bir tada sahiptir. Bunun nedeni, kuruyemiş çeşitleri içindeki yağ dengesinin kaybolmasıdır. Yağ dengesi kaybolan ürünler, bozulmaya başlayan ürünlerdir.
Fındık Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Tam verime geçen bir fındık ağacı bir yılda 25 kiloya kadar ürün üretebilir ve her yıl verimi devam eder. Ancak dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer.
a) Fındık sezonu başından itibaren 100kg kabuklu fındıktan çürük içler hariç bütün özürlüler dahil olmak üzere ortalama 48,80 kg iç fındık elde edileceğine ve bu hesaba göre bir vagon (10 ton) iç fındıktan 1.200 Gr. Üzerinden 125 çuvalın darası 150,00 Kg.
Kabuklu ürünleri, fındık kg üzerinden hesaplanan, 5 kilo fındık ya da 1 çuval fındık fiyatı olarak belirlenen farklı kilogram ve fiyat seçenekleriyle satın alabilirsiniz.
Fındık Kabuğu 1 Çuval 40 kg.
Tavanızı öncesinde güzelce ısıtın. Isınan tavaya fındıklarınızı koyun ve ara ara karıştırarak kısık ateşte fındıklarınızı kavurmaya başlayın. Sık sık karıştırmamaya özen gösterin. Fındıklarınızın üst kısımları koyu kahve-siyah renklere dönmeye başladığında ocaktan alın ve henüz sıcakken bir temiz bezin üzerine aktarın.
Fındık yüksek yağ içeriği sebebiyle hidrolitik ve oksidatif acılaşmaya eğilimli bir gıda ürünüdür. İşlenmiş fındık ürünleri dokunun zedelenmesi sonucunda enzimlere ve oksijene açık bölgelerin artması sebebiyle daha dayanıksızdır.
EKİM Mayıs böceği ilaçlaması yapılabilir (ayın ilk yarısında) Budama, kök ve dip sürgünü temizliği yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri