Fındık: Kabuklu fındık 0-2 derece sıcaklık ve %60- 65 nem ortamında 2 yıl, 21 derece ise 15 ay saklanır. İç fındık ise 21 derecede 7 ayda kararır. 10 ayda lezzetini kaybeder. Vakumlanan iç fındık ise aynı sıcaklıkta 19 ay renk ve lezzetini korur.
Kabuklu fındıklar içi açılmadan iki yıl boyunca rahatlıkla saklanabilir. Hava ile temas etmediğinden dolayı kabuklu fındıklar daha uzun süre bozulmadan kalır. Ancak kırılmış hava almış ve iki yılı geçen kabuklu fındıklar bozulabilir.
- Ortam neminin % 60-65, depo sıcaklığının ise 0-1.5oC olacak şekilde iklimlendirilmiş depolarda ise kabuklu fındıklar 4 yıl süre ile kalitelerinde önemli bir değişiklik olmadan muhafaza edilebilmektedir.
Bayat fındıklar acı bir tada sahip olur. Bunun sebebi de genel olarak fındığın yanlış muhafaza edilmesi ve nem kapmasıyla ortaya çıkar. Bundan dolayı da bayat fındıklar acı oldukları için tüketilemez. Bundan dolayı eğer paketli kuruyemiş alınıyorsa, paketleme işlemindeki titizliğe özellikle önem göstermek gerekir.
Kabuklu fındıklar içi açılmadan iki yıl boyunca rahatlıkla saklanabilir. Hava ile temas etmediğinden dolayı kabuklu fındıklar daha uzun süre bozulmadan kalır. Ancak kırılmış hava almış ve iki yılı geçen kabuklu fındıklar bozulabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Hazır iç olarak satılanların vakumlu paketlerde olmasına dikkat edilmelidir. Açıldıktan sonra da kısa sürede tüketilmeli ve hava almayacak şekilde buzdolabında saklanmalıdır.
Kuruyemişler, kapalı kapların içerisinde uzun süre saklanabilir. Hava ile etkileşime girmesi, raf ömrünü kısaltır. Kuruyemişleri cam kavanozlara veya buzdolabı poşetine doldurarak ağızlarını kapatın. Serin, kuru ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
1- Taze Kuruyemişi Anlamanın En Kolay Yolu: Tadı
Taze kuruyemiş, tadından anlaşılabilir. Bayat kuruyemişler, acı bir tada sahiptir. Bunun nedeni, kuruyemiş çeşitleri içindeki yağ dengesinin kaybolmasıdır. Yağ dengesi kaybolan ürünler, bozulmaya başlayan ürünlerdir.
Fındıkta kalite kayıplarına neden olan ve depolanma süresini kısaltan etkenlerden en önemlisi küflenmedir. Küfün uygun sıcaklık, nem ve besi ortamında gelişmesiyle Aflatoksin oluşur. Aflatoksin bilinen en kanserojen maddelerden biridir.
Findikta kalite kayiplarina neden olan ve dayanma süresini kisaltan etkenlerden en önemlisi küflenmedir. Findikta küf olusmasi yaygin olup, gelismeleri insan ve hayvan sagligi için önemli bir risk olusturmaktadir. Küf gelisimi bahçede baslayabilmekte, hasat, yigin halinde bekletme, yetersiz ve uygun.
Kuruyemişler de eğer birkaç ay içinde tüketilmeyecekse buzdolabında saklanmalı. Zira kuruyemişler oda sıcaklığında dört ay kadar bir süre, bir yıl kadar buzdolabında, hatta bir yıldan biraz daha uzun süre derin dondurucuda taze olarak saklanabilir. Bunun sebebi de çok çok az sıvı içermeleri.
Fındık yüksek yağ içeriği sebebiyle hidrolitik ve oksidatif acılaşmaya eğilimli bir gıda ürünüdür. İşlenmiş fındık ürünleri dokunun zedelenmesi sonucunda enzimlere ve oksijene açık bölgelerin artması sebebiyle daha dayanıksızdır.
Bitkilerin yetişme ortamındaki atmosfer sıcaklığının 0 derecenin altına düşmesine don olayı denmektedir. Fındık bitkisinin gövdesi -20 dereceden, yan dalcıkları -15 dereceden itibaren zarar görmeye başlar.
"Tam olgunlaşmış ve zamanında hasat edilen fındık kolay kolay küflenmez ya da çürümez.
fındık(iç ve kabuklu) %1-3 fire verir. yer fıstığı(iç) %1-3 fire verir. yer fıstığı(kabuklu) %1-5 fire verir. fıstık içi tuzlu kavrulduğu zaman tuz dahil %10 fire verir.
Yani 1 kg fındık kırılır ve 550 gr iç fındık elde edilirse bu fındığa 55 randıman fındık denir...
Fındık, ceviz gibi sert kabuklu yemişler ve tahıllar üzerindeki küf tarafından oluşturulan aflatoksin, fazla miktarda tüketilirse, karaciğer kanserini tetikliyor.
- Tam hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıklar, kurutulduktan sonra dıştaki sert meyve kabuğunun rengi donuk olacaktır. - Erken hasat sonucunda fındık kurutulduktan sonra buruşuk iç oranı artacak, dolayısıyla randıman düşecektir.
Her gün düzenli tüketilen fındık, kan dolaşımını düzenleyerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İçerdiği doğal yağ özleri sayesinde kalp ve damar hastalıklarının önüne geçmenizi sağlar. Fındık protein deposu olarak sağlıklı gelişim için özellikle çocuklara hergün çerez olarak verilmesi önerilir.
Büyük kurutucularda 40oC' ye ısıtılmış sıcak hava kullanılarak yapılan kurutma 18 saat sürmekte ve kurutulan kabuklu fındık silolarda depolanmaktadır [8].
Foşa: Daha çok Trabzon bölgesinde yetişen bu cinsin kabuğu kırmızımtrak kahverengi tonda, ortlama 17.87 mm genişliğinde olup randımanı %50-53 ve yağ oranı % 66.69'dur.
Fındık, tohumu yenilen bir meyve türü olduğundan dolgun tohumlu meyve elde edilebilmesi için önce döllenmenin olması ve peşinden embriyo gelişiminin iyi olması gerekmektedir. Döllenme olmadığında içi boş meyve oluşmaktadır.
Yer fıstığı, fındık, diğer fıstıklar, ceviz, nemli ve sıcak yerlerde saklandıklarında küflenirler. Bu nedenle yağlı tohumlar, serin yerde saklanmalıdır."
·Kuruyemişleri bir cam kavanoz içerisine alın içinde hava kalmayacak şekilde doldurun. Kavanozun kapağını hava almayacak şekilde kapatın ve buzdolabına kaldırın. Kavanoz içerisinde hava almadan soğuk ortamda uzun süreli saklanabilir.
Yanan fındığın rengi siyah olur. Daha sonra hazır olan fındıklar soğuması için 3 – 4 dakika kadar bekletilir. Hafif şekilde soğuyup ılık hale gelen fındıklar el yardımıyla birbirine sürülür ve kabukların tamamı soyulur. Daha sonra isteğe bağlı olarak da çayın yanında ikram edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri